Nu we deze zomermaanden vullen met ijsjes en bbq toetjes kon ik het niet laten om ook een tropische cake aan de mix toe te voegen. Een ananas upside down cake had ik al eens gemaakt, maar aangezien ik er nog geen op het blog had staan heb ik hem nog een keer gemaakt. Misschien niet bij velen bekend, maar deze cake is net zoals de brownie en de cheesecake een Amerikaanse klassieker. Met deze cake haal je altijd de zomer in huis, of de zon nu schijnt of niet. Daarnaast is deze cake ontzettend makkelijk om te maken en heeft die een verrassende smaak. De ananas zorgt voor een tropische uitstraling, maar de smaak van karamel maakt het juist warm en vertrouwd. Geen nood, want de karamel hoef je niet zelf te maken. De oven doet al het werk voor je.
Door de karamel, die zich vormt tijdens het bakken, wordt deze ananas upside down cake lekker smeuïg. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die niet van warme ananas houden, maar geef deze cake een kans en je zult verrast worden.
Ananas upside down cake
Ingrediënten
- 50 gram ongezouten roomboter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 blik ananasschijven
- aardbeien
Voor de cake
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 4 eieren (m)
- snufje zout
Instructies
-
Neem een glazen ovenschaal (rond, vierkant of ovaaen voeg de 50 gram boter toe. Zet in de magnetron op vol vermogen voor 1 minuut, zodat de boter smelt.
-
Voeg de suiker toe en roer door de boter en verdeel gelijkmatig over de bodem van de glazen ovenschaal. Verdeel vervolgens de ananasschijven over het suikermengsel en snijd door zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn. Dit wordt je bovenkant, dus kies een gelijkmatig patroon.
-
Neem verse aardbeien of uit de diepvries en vul hiermee de gaten op, afhankelijk van je patroon.
-
Maak het cakebeslag door in een kom de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel te mixen. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel. Spatel het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje door het beslag tot je een glad beslag hebt en al het meel is opgenomen.
-
Stort het beslag in de ovenschaal over de ananasschijven heen en strijk glad.
-
Bak de cake in 60-70 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte)of totdat een prikker er schoon uitkomt.
-
Laat 5 minuten in de ovenschaal afkoelen en keer vervolgens om op een schaal of rooster. Laat de glazen schaal zitten totdat alle karamel in de cake is gezakt.
Deze is ook koud heel lekker of echt bewaren voor een gepland moment.?
Koud is deze cake ook nog steeds lekker! Maar in tegenstelling tot de meeste cakes, waarbij je wacht tot ze zijn afgekoeld, is de tip om deze juist wel nog warm te eten.
Yum! lekker!! De schaal heb ik al! 😉
Kan je de cake opnieuw warm maken, als je hem van te voren bakt?
Ik zou losse stukken even opwarmen, maar niet de hele cake vooruit bakken en weer opnieuw opwarmen. Hij is juist vers het lekkerst omdat de caramel dan nog in de cake sijpelt en deels er nog bovenop ligt. Eenmaal in de cake getrokken, kun je het effect niet meer nabootsen. Dan zou ik ‘m gewoon koud eten of losse stukken opwarmen als je graag warme cake wilt.
Lekkerrrrrrrrrr !!!!!! Overal waar ananas in zit daar ben ik gek op!
Nu alleen die schaal nog. ‘K heb uitsluitend stenen ovenschalen, kan het daar ook in?
Dit recept gaat bij de favo’s!!!!!
Xus,
Car
Ik ga er wel vanuit.
Deze cake ziet er super lekker uit!!!
Wil ‘m snel maken, heb alleen 2 vraagjes;
1. Ik heb een glazen cake vorm, kan het hier ook in?
1a. veranderd er dan iets aan de bak tijd? Aangezien die dan langwerpig en hoger wordt dan in een oven schaal.
2. Moet ik de zijkanten van de vorm ook insmeren met (gesmolten) boter/vet?
Kan niet wachten om ‘m te proeven!
1. Ja, ik zou gewoon met een prikker controleren of de cake gaar is en indien nodig langer in de oven laten.
2. Nee de zijkanten hoeven niet ingevet te worden.
Erg lekker! Alleen de aardbeien vind je bijna niet terug, die worden moes.
Maar de karamel die in de cake is getrokken in combinatie met de ananas is erg lekker.
Aardbeien worden inderdaad altijd “moes” als je ze bakt 😉
met kersen uit een potje is ook superlekker!
Kan ik dit ook met biscuitdeeg maken?
Ik denk niet dat dat goed uitpakt, maar ik heb het niet getest.
Ik zou deze cake graag willen maken maar heb een vriendin die een gluten, lactose en soja intolerantie heeft. Zou je de boter kunnen vervangen door normale margarine/halvarine? Dat zijn namelijk de enige soorten boter die beide soja en lactose vrij is.
Ik vrees van niet, margarine/halvarine hebben echt een andere samenstelling. Misschien kun je eerder natuurlijke olie voor de cake zelf gebruiken en kokosolie voor het ananasgedeelte. Laat je even weten of het gelukt is?
Ik bak cakes ook altijd met margarine door een koemelk allergie, gaat prima
Kan de cake ook in een foliebak gebakken worden? En kan de boter gewoon in een potje op het gasfornuis worden opgewarmd?
Dat eerste heb ik nog niet eerder geprobeerd en dat tweede: zeker!
hoe groot is de bakvorm die jij hebt gebruikt?
Dit was een ovale vorm, ik gok zo’n 20 cm op de lange kant.
Kan je ook verse ananas gebruiken?
Kan ook!
Kun je de cake ook in een pan bakken? Ik zag dit weleens op internet, maar ik weet niet of dit bij elk recept kan😊
Dat heb ik zelf niet getest, maar zou je zeker eens kunnen proberen!