Toen in december mijn brein in een soort van pauzestand stond, vroeg ik Mariette of ze nog wat lekkere ideetjes had voor blogrecepten. Het gebeurt me niet vaak, maar ik had gewoon echt geen idee wat ik allemaal kon maken. Zelfs als ik door mijn baklijst ging kon ik niets vinden waar ik zin in had. Gelukkig staat mijn hoofd nu weer aan en bedenk ik het ene na het andere lekkere recept. Mariette had (en heeft!) in ieder geval genoeg inspiratie. Zo opperde ze onder andere zoete aardappel pancakes, stiekem met de verwachting dat ik dat niets zou vinden. Maar ik was nieuwsgierig, al had ik tegelijkertijd ook geen idee wat ik me er van voor moest stellen. Ik ging dus gewoon aan de slag en speelde wat met ingrediënten tot ik een mooi beslag had. Het resultaat is echt fantastisch lekker, dat had ik stiekem niet verwacht. Ik vind het heerlijk om ze te serveren met een schep Griekse yoghurt en verse kruiden. Vorige week toen ik restjes wilde opmaken heb ik ze zelfs als onderdeel van mijn avondeten op tafel gezet. Op mijn bord lagen 3 pancakes met toppings en ernaast een heerlijke groene salade, ik heb zitten smullen. Gelukkig liggen er nog een paar in de vriezer op mij te wachten.
Zoete aardappel pancakes
Zoete aardappel pancakes
Aardappel als ingrediënt voor je pancakes? Klinkt misschien gek, is het niet. Deze zoete aardappel pancakes zijn namelijk fantastisch lekker.
Porties: 15 stuks
Ingrediënten
- 320 gram zoete aardappel geschild en ongekookt
- 150 gram Griekse yoghurt 10% vet
- 50 ml melk
- 2 eieren (M)
- 1 teen knoflook geperst
- 100 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl gerookte paprika
- peper en zout
Serveren met
- Griekse yoghurt 10% vet
- lente ui fijngesneden
- peterselie fijngesneden
Instructies
-
Begin met het koken van de zoete aardappels. Als het water eenmaal kookt duurt het bij kleine blokjes ongeveer 10-15 minuten tot ze gaar zijn. Controleer het even door er met je vork in te prikken. Als dit makkelijk gaat en de aardappel glijdt weer van je vork zijn ze goed. Pureer de zoete aardappelen met een staafmixer en laat het mengsel afkoelen.
-
Doe de aardappelpuree in een kom en voeg hier de Griekse yoghurt, melk, eieren en knoflook aan toe. Roer goed door.
-
In een tweede kom roer je bloem, bakpoeder, gerookte paprika, peper en zout door elkaar. Voeg de inhoud toe aan de eerste kom en spatel door tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
-
Verhit wat boter of olie in een koekenpan. Met een ijslepel (of twee lepel) schep je het beslag in de pan. Spreid indien nodig iets uit met de lepel. Bak de pancakes in enkele minuten aan beide kanten gaar en goudbruin.
-
Serveer de pancakes met een schep Griekse yoghurt en verse lente ui en peterselie. Eet smakelijk!
Tips
Je kunt de aardappelen prima al de avond van tevoren koken. Bewaar als blokjes of puree in een afgesloten bakje in de koelkast.
Bewaren
Goed verpakt 4-5 dagen in de koelkast houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hai Laura, gisteren heb ik jouw kwark pancakes met appel en kaneel gebakken. Heerlijk. Ik was ook op zoek naar een hartige variant met pompoen en/of zoete aardappel. De hartige variant heb ik nog niet kunnen vinden, ze worden vooral zoet gegeten. Wat ben ik hier blij mee. Ga ze vandaag nog maken…
Wat leuk! Hier doe ik het voor 😀 en ze waren zó lekker.
Wat ziet dat er gezellig en smakelijk uit!
Xus,
Car
Thanks! Dat waren ze inderdaad ook 😀
Ik heb ze in de contact grill (duurdere tosti ijzer) gebakken. Ging als een tierelier 🙂 Toevoeging van wat joghurt en lente ui was een goeie. Heb ze overigens gluten en lactose vrij gebakken mbv glutenvrij meel en go on kwark van alpro. Top!
Hai Laura, even een ietwat late reactie van mijn kant op jouw heerlijke hartige zoete aardappel pancakes. De knoflook en de gerookte paprika, is een waanzinnig goede combinatie met de zoete aardappel en de Griekse yoghurt. Ik heb de ‘gewone’ bloem vervangen door speltbloem. Volgende keer neem ik boekweit- en/of havermeel.
De garnering van bosui met de peterselie maakt het af. Kortom een verrukkelijk recept.
Ik wacht met smart op een volgend hartig pancake recept. ?
Ontzettend leuk dit! Dank voor het delen 😀
Dag Laura,
Ik wil deze pancakes graag maken maar heb nog veel gewone volle yoghurt in mijn frigo staan.
Kan ik dit ipv de griekse yoghurt gebruiken?
Groetjs!
Absoluut 🙂
Hey laura,
Kan ik ook volkoren bloem gebruiken?
Of spelt bloem?
En kan dit ook voor je andere pancakes, bijvoorbeeld carrot en de hartige courgette pancakes?
Ik zoek namelijk gezonde pancakes
(Ben op dieet haha)
Bedankt alvast!
Ik heb de recepten zoals ze online staan niet met andere meelsoorten geprobeerd, ik kan dat dus niet precies zeggen. Vaak is er veel mogelijk, maar houd er rekening mee dat het resultaat anders zal zijn.