Alles wat je wilt weten over sloffentaarten

Gepost: 1 april 2018 Laatst bewerkt: 13 juni 2023
30

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER SLOFFENTAARTEN

Sloffentaarten zijn populair momenteel. Ze worden steeds vaker gemaakt en de recepten die ik ervoor op Laura’s Bakery plaats worden ontzettend veel gemaakt door jullie. Dat is echt heel erg leuk om te zien. Een logisch gevolg van veel gemaakte recepten is een stijging in vragen over dat specifieke baksel. Omdat over sloffentaarten in het algemeen dezelfde vragen worden gesteld leek een apart artikel hier op Handige Baktips met alles wat je wilt weten over sloffentaarten wel op zijn plek. Ik beantwoord niet alleen alle veelgestelde vragen, maar deel ook nog een lijstje met alle sloffentaart recepten van Laura’s Bakery!

wel of geen spijslaag

Misschien lust je geen spijs of mag je het niet eten door een notenallergie. Dat betekent echter niet dat je geen sloffentaart kunt maken en eten. Die laag amandelspijs kun je namelijk ook gewoon weglaten, geen probleem.

Vervangen is ook niet nodig, je laat dat deel uit het recept gewoon helemaal weg.

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER SLOFFENTAARTEN

waar koop je de sloffenvorm, kan het ook zonder?

Waar je cake- en springvormen in vele winkels kunt vinden, is de sloffenring nog niet zo breed verkrijgbaar. Toch is het wel steeds makkelijker om er eentje te vinden. Vrijwel alle (online) kook- en bakwinkels hebben ze momenteel in het assortiment. En als je hem niet kunt vinden vraag je er gewoon even om, grote kans dat ze hem kunnen bestellen voor je.

Geen zin om een extra vorm in huis te halen? Dat hoeft niet per se, je kunt een slof namelijk ook gewoon in een springvorm of zelfs cakevorm bakken. Bekleed je vorm dan wel even met bakpapier. Voor mini sloffentaartjes kun je de bakringen vervangen door een muffinvorm.

de bodem rijst niet

Een veelgehoorde opmerking: de bodem rijst nauwelijks. En dat kan kloppen. Bij mini sloffentaartjes zul je het rijzen beter zien dan bij een grote slof. Het rijst wel een beetje, maar weinig. Dat komt onder andere door de laag spijs op de taart, het gewicht zorgt ervoor dat je sloffenbodem maar weinig rijst.

Dat is helemaal prima en niet erg. Wil je graag een hogere bodem? Dan rol je het deeg gewoon dikker uit.

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER SLOFFENTAARTEN

de bodem is hard

Je maakt een sloffenbodem van een koekdeeg, in principe bak je dus gewoon een soort grote koek. Niet gek dus dat je een stevige bodem krijgt. Je moet geen zachte cake-achtige bodem verwachten.

Natuurlijk kun je een beetje spelen met de temperaturen van de oven, zet de oven maar eens 10-20 graden lager. Nog een optie: een dikkere bodem en eventueel iets minder lang bakken zal ook een iets zachtere bodem als resultaat hebben.

Ook een tip: als je je bodem hebt ingevroren en later voor gebruik ontdooit zijn ze een stukje zachter. Dat viel mij per toeval een keertje op. Gekke tip misschien, maar het werkt wel.

recepten voor sloffentaarten

Nu je al deze informatie in je hebt opgenomen wil je natuurlijk gelijk aan de slag. Begrijp ik helemaal! Onderstaand alle sloffentaarten die inmiddels op Laura’s Bakery staan:

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

 1. Ina schreef:

  Welke maat sloffenring gebruik jij? Ik heb er één van 30 cm.

 2. Siepje schreef:

  dat wilde ik ook vragen; maar helaas kan ik geen antwoord ontdekken.

 3. Kim schreef:

  Als je zonder spijs wilt bakken, moet je dan blindbakbonen gebruiken?
  Wel echt leuk dat het zonder spijs kan, dan kan ik er ook eens van gaan genieten!

 4. Danielle schreef:

  De spijs kan je ook vervangen voor banketbakkersroom en dit meebakken. Leuke en lekkere vervanging.

 5. Erica schreef:

  Nog een tip je kan ook kookringen gebruiken als sloffenring. Werkt perfect. Heb daar al diverse lekkere gebakjes mee gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *