Vanillevla maken

Gepost: 25 juli 2025 Laatst bewerkt: 31 juli 2025
Vanillevla maken

Zelf vanillevla maken is een eitje en zó ongelofelijk lekker! Als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders meer. Als je nu aan de slag gaat met dit makkelijke recept, kun je vanavond al genieten van een bakje zelfgemaakte vanillevla.

Zelf vanillevla maken

Zal ik je een geheim vertellen? Vla bestaat uit dezelfde ingrediënten als banketbakkersroom, maar dan met meer melk waardoor het beter te schenken is. Dat betekent dat je met deze vijf ingrediënten een heerlijke voorraad vanillevla kan maken:

  • Eidooiers. Deze zorgen voor smaak en binding, maar geven daarnaast de gele kleur aan de vla. Des te meer oranje de dooier des te geler de vla. Lees ook meteen mijn tips over wat te doen met de overgebleven eiwitten.
  • Suiker. Hiervoor gebruik ik meestal fijne kristalsuiker. De hoeveelheid kun je naar smaak aanpassen.
  • Vanille. Je kunt alle varianten gebruiken, maar ik koos voor vanillepasta. Die maak ik gewoon zelf en het is makkelijk om mee te werken. Hierdoor zie je ook de herkenbare zwarte vanillespikkels in je vla terug.
  • Bloem. Zorgt voor de binding van de vla. Voor een glutenvrije vanillevla kun je bloem vervangen door maïzena.
  • Melk. Van magere tot volle melk: het kan allemaal. Zelf heb ik halfvolle melk gebruikt.

BAKTIP: een goede siliconen spatel is onmisbaar bij het maken van dit recept, omdat je tijdens het indikken continu moet blijven roeren. Met deze spatel kun je gemakkelijk langs de randen en bodem van de pan, zodat je voorkomt dat de vla aankoekt.

Zelf vla maken

Meer soorten vla maken

Met dit basisrecept voor vla op zak kun je allerlei lekkere combinaties maken. Persoonlijk vind ik de vanille variant het lekkerst, maar denk ook eens aan:

  • Chocoladevla. Meng 45 gram cacaopoeder samen met de bloem door het onderstaande recept.
  • Stracciatellavla. Meng 100 gram fijngehakte pure chocolade door je zelfgemaakte vla.
  • Frambozenvla. Meng 150 gram gepureerde frambozen door de melk in het onderstaande recept.

Vanillevla bewaren

Je zelfgemaakte vla kun je gelukkig prima bewaren, in zowel de koelkast als de vriezer. Daarvoor gebruik ik graag deze bewaarbakjes. Ik gebruik ze al jaren en ben er erg tevreden over.

Hoe lang blijft vanillevla goed?

In een luchtdichte verpakking kun je vanillevla maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren.

Kun je vanillevla invriezen?

In de vriezer kan de vla luchtdicht verpakt, maximaal 3 maanden worden bewaard.

Meer recepten met vanille

Als je hebt genoten van dit recept voor vanillevla, dan weet ik vrij zeker dat je ook aan de slag wil met deze recepten met vanille:

vanillevla bewaren

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: vanillevla maken

Er zitten stukjes in mijn vla, hoe kan dat?

Waarschijnlijk heb je niet voldoende geroerd tijdens het verhitten en indikken van de vla. Ik gebruik een soepele spatel waarmee ik tijdens dit proces goed langs de randen en bodem ga.

Zie dat er toch klontjes ontstaan? Wissel de spatel dan af met een garde. Als je vla voldoende is ingedikt, schenk je de vla door een fijne zeef om de klontjes eruit te halen.

Kan ik ook chocoladevla maken?

Dat kan gemakkelijk door 45 gram cacaopoeder aan het recept toe te voegen. Dit voeg je tegelijk met de bloem toe en verder volg je het onderstaande recept.

Kan ik de vanillepasta vervangen?

In principe kun je alle soorten vanille gebruiken, van vanillesuiker tot vanilleboon. Ik gebruik vanillepasta, omdat ik dit makkelijk vind werken en je de typerende zwarte spikkels uit het vanillemerg in je vla terugziet.

Lees hier meer over het vervangen van vanille.

Vanillevla bewaren

Zelfgemaakte vanillevla kun je 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de vla ook invriezen: luchtdicht verpakt is de vla tot 3 maanden te bewaren.

Vanillevla maken met eieren en melk

 

vanillevla recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Vanillevla recept

Zelf vanillevla maken is een eitje en zo ongelofelijk lekker! Als je dit eenmaal hebt geproefd, dan wil je niet anders meer.
Voorbereiding5 minuten
Bereiding10 minuten
Porties: 1000 gram

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 2 tl vanillepasta
  • 3 eidooiers
  • 35 gram bloem
  • 800 ml melk

Instructies

  • Meng suiker, vanillepasta en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot deze helemaal is opgenomen.
  • In een pannetje verhit je de melk. Zodra het begint te koken, draai je het vuur uit. Je ziet dat het begint te koken doordat er belletjes aan de rand van de pan ontstaan.
  • Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk vervolgens in delen toe en roer tot er een egaal mengsel ontstaat.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng het al roerend aan de kook. Zorg dat je goed over de bodem roert, ik gebruik daarvoor een spatel. Na enkele minuten zie je de vla dikker worden. Verhit het mengsel zeker vijf minuten tot de vla een mooie dikte heeft.
  • Giet de vla in een schaal en dek deze af met folie. Druk de folie direct aan op de vla, zo voorkom je dat er een velletje boven op de vla vormt.
  • Laat afkoelen en zet de vla, zodra het grotendeels is afgekoeld, in de koelkast. De vla dikt tijdens het afkoelen verder in.
Tips

Wil je chocoladevla maken? Voeg dan tegelijkertijd met de bloem 45 gram cacaopoeder toe. Volg verder het recept.
Bewaren

Zelfgemaakte vanillevla kun je 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de vla ook invriezen, op die manier kun je het luchtdicht verpakt tot 3 maanden bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Tineke schreef:

    Kun je de suiker vervangen door erythritol?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest maar je kunt het zeker proberen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept