Chocolade figuren spuiten

Gepost: 31 maart 2015 Laatst bewerkt: 7 januari 2023

Chocolade figuren spuiten

Ik vind ze prachtig: gespoten chocolade decoraties. Chocolade kun je in de meest prachtige vormen spuiten en heeft veel mogelijkheden. Wat dacht je van een mooie rand langs een taart, een prachtige chocoladeletter of hele lekkere chocolade kransjes. Deze kransjes maakte ik zelf een aantal jaren geleden. Wat ik mij gelijk afvroeg was het volgende; hoe behoudt de chocolade zijn vorm en zorg je ervoor dat het niet inzakt?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Door toevoeging van boter kun je zelf ook chocolade figuren spuiten.

Chocolade figuren spuiten

Op elke 100 gram chocola (wit/melk/puur) voeg je 30 gram ongezouten roomboter toe.

De boter klop je eerst romig en luchtig. Daarna kun je de chocolade smelten. Wanneer de chocola helemaal gesmolten is, voeg je de boter toe. Roer dit tot een glad mengsel.

Het chocolademengsel kun je nu in een spuitzak met spuitmond naar keuze scheppen. Spuit de figuren die jij graag wilt maken en laat deze vervolgens helemaal uitharden.

Toepassingen

Nu je weet met welk ‘recept’ je chocolade figuren kunt spuiten, wil je natuurlijk wat inspiratie voor toepassingen. Ik deel wat leuke ideetjes met je!

  • Chocoladeletter spuiten
  • Gekochte chocoladeletter decoreren
  • Chocolade kransjes
  • Decoratieve rand op een taart
  • Paasei versieren

Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het decoreren met handgespoten chocolade. Wat zou jij zelf willen maken?

Benieuwd hoe je de chocolade kransjes maak met 3 kleuren chocola? Dat lees je op Laura’s Bakery: Driedubbele chocolade kransjes

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Super goed idee! Ik weet al wat ik dit weekend ga doen 😉

  2. Marja schreef:

    Bedankt voor de tip! Leuk idee voor de paastaart-versiering. Ik dacht altijd dat er èn boter èn room door moesten. Dit is nog veel makkelijker. Supergoeie tip van je!
    Groetjes en tot een volgende keer,
    Marja. 🙂

  3. Anja Schuilenga schreef:

    Bedankt voor de zoveelste leuke tip

  4. Femke schreef:

    Super leuk idee!
    Maaaaar… ik heb een probleempje… ik heb het uitgeprobeerd maar me chocolade blijft zacht (niet gesmolten maar gewoon zacht) hoe kan dat ?!

  5. Nelly Brok schreef:

    Welke chocolade kan je dan het beste gebruiken?

  6. M schreef:

    Ik heb het ook geprobeerd, maar ben vergeten om van te voren de boter luchtig te kloppen. Was zo enthousiast dat ik waarschijnlijk de belangrijkste stap vergeten ben 😉
    De chocolade ligt nu in de koelkast uit te harden.

    Tip als variatie: diepvries frambozen laten ontdooien en pletten met een vork en door de chocolade mengen voordat je de figuren gaat spuiten. De chocolade krijgt er een heerlijke smaak van!!

  7. Naomi schreef:

    Moet je de chocolade niet eerst tableren, voordat je er figuren van gaat spuiten?

  8. Bianca schreef:

    Hoi Laura, hoef je deze dan niet in de koelkast te bewaren? En hoelang is het houdbaar? Groetjes Bianca

  9. Wendy schreef:

    Ik heb dit ook wel geprobeerd maar verbrand iedere keer bijna mijn vingers bij het spuiten…. tips hiervoor?

  10. Iris schreef:

    Mag je gelijk de boter bij de chocolade doen als hij gesmolten is?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *