Hoe werkt gelatine?

Gepost: 28 januari 2018 Laatst bewerkt: 20 december 2023
Hoe werkt gelatine?
5

Wie wel eens zelf een kwarktaart heeft gemaakt, heeft waarschijnlijk gebruik gemaakt van gelatine. Het is dan ook een product dat voornamelijk gebruikt wordt om taarten, puddings, vullingen en geleien in de zoete keuken te laten opstijven. Je koopt het in de vorm van doorzichtige blaadjes of vellen in de supermarkt. Maar hoe werkt gelatine nu precies? Die vraag ga ik vandaag proberen te beantwoorden.

Gelatineblaadjes

In de supermarkten verkopen ze voornamelijk gelatine in de vorm van blaadjes. Een zakje bevat doorgaans 12 blaadjes gelatine dat voldoende is voor een een liter aan vloeistof. Op die manier heb je al een goede graadmeter om te weten hoeveel blaadjes je nodig hebt. Snel omgerekend betekent het dat je voor 85 ml vocht 1 blaadje gelatine nodig hebt. Men gaat er dan vanuit dat je een volledig opgesteven eindproduct wilt. Door vaker met gelatine te werken en verschillende hoeveelheden uit te proberen kun je met die verhoudingen leren spelen. Als je nog nooit met gelatine hebt gewerkt kun je beter de instructies op de verpakking of het recept volgen. Gelatineblaadjes moeten eerst wellen in koud water, voordat je ze kunt gebruiken.

Wat weegt een gelatineblaadje?

In principe zijn er veel soorten gelatine te koop, maar in de Nederlandse supermarkt vind je met name de Dr. Oetker gelatineblaadjes. Er zitten 12 blaadjes in een pakje, met een totaalgewicht van 20 gram. Per gelatineblaadje komt dat neer op een gewicht van 1,66 gram. Op deze wijze kun je dit omrekenen indien nodig, maar let vooral ook altijd op de instructies en verhoudingen die op de verpakking vermeld staan.

pannacotta met aardbeien 1a

Werking van gelatine

Gelatine is een dierlijk product dat gemaakt is van de beenderen en/of huid van varkens. Als de gelatine klaar is voor gebruik, los je het op in een warme vloeistof. In een koude vloeistof zal het niet oplossen. Oplossen kan in warm water, maar ook warme melk of slagroom zijn geschikt. Dit giet je vervolgens bij datgene dat je wilt laten opstijven en roer je goed door. Als de pudding of room die je wilt laten opstijven in zijn geheel al is verwarmd dan kun je de gelatine daar direct aan toevoegen. Zolang je maar een warme basis hebt waar de gelatine in kan oplossen. Zodra de opgeloste gelatine weer afkoelt vormt het een gel die het product stijf maakt. Gelatine heeft een aantal uur nodig om op te stijven.

gelatine2

Gelatine met fruit

Misschien heb je wel eens gehoord dat gelatine niet goed samengaat met bepaalde soorten fruit. Bepaalde fruitsoorten bevatten namelijk enzymen die de eiwitten van de gelatine doen afbreken. De werking van gelatine wordt in principe tegengehouden en je taart of pudding is gedoemd om te mislukken. Om dit te voorkomen kun je het fruit eerst even koken in water en daarna goed afspoelen. Kant-en-klaar fruit in blik is wel geschikt om direct te verwerken met gelatine. Dit fruit is meestal al gekookt. Soorten fruit die vers niet werken met gelatine zijn onder andere papaya, vijgen, ananas en kiwi, maar ook gember kun je beter niet met gelatine mengen.

Mocht je nog vragen hebben over gelatine, stel ze dan hieronder. Dan nemen we die mee in een extra artikel over dit product waar we ook de vervangers van gelatine bespreken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

46 reacties

 1. Tessa schreef:

  Agar-agar is een vegetarisch gelatine middel. Kun je misschien meer vertellen over de werking van dit product?

  Groetjes Tessa

 2. Cientje schreef:

  Hoi, in een Duitse how-to om Maya de Bij te boetseren, gebruiken ze een zakje gelatine poeder om de vleugeltjes te maken. Zelf gelatine blaadjes malen is niet simpel… jullie een idee hoe ik dit kan oplossen aub?

 3. LH schreef:

  Hoe voorkom ik klontjes in mijn eindproduct? Bij een kwarktaart: ik zorg dat de kwark niet koud meer is, bijna op kamer temperatuur, laat de gelatine na het oplossen even afkoelen, voeg hem dan toe: toch klontjes. Wat gaat er nog mis?

  1. Patricia schreef:

   Dat had ik ook. Ik kreeg gelijk klontjes toen ik de in melk opgeloste gelatine door de redelijk koele kwark roerde. En een kwarktaart die niet stijf werd. Hoor heel graag wat ik anders zou kunnen doen.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Dat komt door het temperatuursverschil en dat heet schiften. Zodra je zuivelproducten mengt die niet dezelfde temperatuur hebben, ontstaan klontjes. Je moet dus zorgen dat je gelatinemengsel volledig is afgekoeld voordat je het aan de kwark toevoegt. Idealiter zijn al je ingrediënten altijd op kamertemperatuur. https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

 4. Elly schreef:

  Hoeveel gram gelatinepoeder komt overeen met 1 blaadje gelatine?

 5. Sylvano schreef:

  Ik heb dit lasts ook gehad , ik had een vermoede dat ik de gelatene blaatjes te kort ik kout water had gelecht

  1. Ilona schreef:

   Kan het kloppen dat gelatine stinkt?

   1. Laura's Bakery schreef:

    Dat is niet mijn ervaring.

    1. Ilona schreef:

     Ik heb een keer iets met gelatine gemaakt. Het stonk behoorlijk en met gevolg dat de taart ook heel vies smaakte. Il vroeg me af of ik het verkeerd gebruikt had?

     1. Laura's Bakery schreef:

      Was het misschien over datum?

     2. Fleur schreef:

      Het kan zijn dat je de gelatine door het koken, hebt laten verbranden. Dit proef je bij het eindresultaat.

 6. Nina schreef:

  Kun je jelly, gemaakt van gelatine, invriezen?

 7. Saskia schreef:

  Hoi hoi
  ik heb een taart gemaakt met gelatine.
  Nu wordt de rand van de taart na een halve dag al blauw.
  Ligt dit eraan dat ik het ineen bakblik maak? Of doe ik iets anders verkeerda?
  Groetjes saskia

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kun je voorkomen door je hele bakblik met bakpapier te bekleden, ook de randen.

 8. R schreef:

  Hoi
  Baadjes gelatine mag ik niet gebruiken ivm geloofsovertuiging kan ik de gelatine vervangen met een ander bindmiddel wat is dan de verhouding.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt dan agar-agar gebruiken, de verhoudingen staan op het pakje.

 9. Marlinde schreef:

  Hi Laura,
  Weet jij wat gebeurd er als je de gelatine gebruikt in een saus, zodat deze in de koelkast kan opstijven in een bepaalde vorm en het vervolgens weer verwarmt in de oven?
  Blijf het dan zijn stijve vorm houden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Gelatine mag überhaupt niet warm verhit worden want dan verliest het z’n werking/kracht, dus ik denk niet dat dit werkt nee..

 10. Brechje schreef:

  Hoi Laura,

  Ik wil een mousse van mascarpone met slagroom wat stijver maken zodat ik er een bol taartje van kan maken. Het gaat om 250gr mascarpone met 125ml slagroom. Hoeveel gelatine adviseer jij om te gebruiken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Daarvoor kun je het beste de instructies achterop het pakje volgen 🙂

 11. Tine schreef:

  Ik
  Zou n kwarktaart maken. Bodem klaar, gelatine in water. Werd afgeleid en wil volgende dag verder met de taart. Kan ik de gelatine nog wel gebruiken nadat die n nacht/ dag in water stond?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat lijkt mij wel, maar ik heb zelf nog nooit mijn gelatine zo lang laten weken. Spreek dus niet uit ervaring 😉

 12. EYD schreef:

  Zou je een spuitvulling met gelatine op voorhand kunnen maken om later terug te kloppen en te spuiten of is dit na het stollen niet meer mogelijk?

  1. Laura Kieft schreef:

   Durf ik je niet met zekerheid te zeggen, heb zelf nog nooit zo’n vulling gebruikt en op een later moment verwerkt.

 13. Ss schreef:

  Hallo ik wil gelatine gebruiken om een rijstpudding te maken dus je moet melk en rijst samen koken en als het borrelt op het vuur dan uitzetten en in kommetjes wanneer kan ik de gelatine dan het best gebruiken? Alvast bedankt

 14. Fransje de la Court schreef:

  Als ik achteraf toch te weinig gelatine heb gebruikt, kan ik dat dan nog herstellen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Bij welk recept heb je te weinig gelatine gebruikt?

 15. Evelien schreef:

  ik wil gelatine gebruiken voor mijn suprise; een zwembad. nu kan ik geen dunne vloeistof ik mijn gemaakte zqembad gieten maar wel als het dikker/ lobbig is. ( de gelatine wordt gebruikt als water). kan ik gelatine maken, wachten totdat het wat algekoeld is en dan in mijn surpise schenken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Begrijp ik goed dat je gelatine in de suprise wil schenken? Ik zou de gelatine er in schenken als deze nog vloeibaar is!

 16. Marianne schreef:

  Ik wil ook dat zwembad maken met gelatine..hoelang van tevoren kan ik het maken

 17. Josephine schreef:

  Salut, helaas mijn champagne werd niet stijf! heeft gelatine een eind data?
  Graag uw advies, merci

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik hou zelf altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan. Dan gaat het eigenlijk altijd goed!

 18. Gabriella schreef:

  Hoi laura .
  Ik wil graag een mango curd maken voor een vulling tussen de lagen cake .nu heb ik me laten vertellen dat ik er dan een blaadje gelatine door moet doen om de curd wat steviger te krijgen zodat hij niet wegloopt als de taart wordt aangesneden. Maar hoeveel gelatine moet ik dan gebruiken op 150 gr mango puree .en hoelang van tevoren kun je de curd met gelatine dan maken .
  Groetjes Gabriella

 19. Mari Caviston schreef:

  Ik wil een vruchtengelei maken met bevroren fruit zoals rode en blauwebessen, aardbeien en kersen. Kan dat met deze vruchten? Als ik 500g vruchten gebruik hoeveel gelatinebladjes en water moet ik gebruiken?
  BVD , Mari

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik denk het wel, maar je zou ze altijd even kunnen voorkoken voor de zekerheid. Ik heb het zelf niet gemaakt, dus de precieze hoeveelheid durf ik je niet te zeggen.

 20. Janny schreef:

  Ik heb al een paar keer geprobeerd kan te maken, nu gebruik ik maar heel weinig suiker en gebruikte 14 blaadjes gelatine op een pond aardbeien maar ik krijg de jam niet dik.
  Ik doe de uitgeknepen gelatine in warme , afgekoelde basis.. (dus niet kokend) wat doe ik verkeerd, ik begrijp er niets van

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik maak jam niet met gelatine, maar met geleisuiker: https://www.laurasbakery.nl/jam-maken/

 21. liesbeth schreef:

  Als ik achteraf toch te weinig gelatine heb gebruikt, kan ik dat dan nog herstellen? ik heb een yoghurttaart gemaakt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Meestal helaas niet.

 22. Liesbeth schreef:

  Uiteindelijk toch gelukt gewoon al de aangemaakte yoghurt wat of de taartbodem was eraf geschept en in een beslagkom gedaan en de gelantine opgelost in een beetje citroensap en toen door de yoghurt geroerd en die toen weer teruggestort of de taartbodem en in de koelkast op laten stijven et volia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *