Vervangers voor bloem

5 maart 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
3

bloem 1a

Ik gebruik zelf altijd bloem of zelfrijzend bakmeel in mijn bakrecepten. Maar tegenwoordig laten steeds meer mensen de bloem staan en vervangen deze voor een gezonder alternatief. Bloem is, zoals ze dat noemen, een leeg product. In het productieproces zijn alle voedingsstoffen eruit gehaald. Daarnaast bevat het ook gluten. Dat laatste zorgt ervoor dat mensen met coeliakie het niet mogen eten.

Gelukkig is bloem vrij eenvoudig te vervangen. Dat heb ik wel geleerd de laatste tijd. Veel lezers van Laura’s Bakery vroegen bij recepten of het bloem misschien ook te vervangen was en zo ja, waardoor dan. Zelf wist ik in het begin ongeveer 3 alternatieven te noemen. Maar door aanvullingen van de lezers is dat lijstje inmiddels een stuk langer geworden. Volgens mij is de lijst nu wel behoorlijk compleet, maar als je aanvullingen hebt hoor ik het natuurlijk graag!

Vervangers voor bloem

 • speltmeel
 • tarwemeel
 • emmermeel
 • kamutmeel
 • eenkorenmeel

Let op dan bovenstaande vervangers niet glutenvrij zijn en dat vervangers een ander resultaat geven dan bloem zelf. De smaak kan anders zijn, maar ook de structuur veranderd wanneer je een ander ingrediënt gebruikt. Het is een kwestie van uitvinden welke vervanger voor jou het prettigst werkt, dit kan per soort baksel verschillen. De meeste vervangers kun je gewoon 1:1 vervangen, maar ook dit kan verschillen per soort vervanger en dan ook nog eens per soort baksel. Hetzelfde geldt voor onderstaande glutenvrije vervangers.

Bekijk ook eens dit artikel waarin ik je laat zien wat je allemaal kunt bakken als je geen bloem in huis hebt!

Glutenvrije vervangers voor bloem

Let op: koop gecertificeerde glutenvrije producten, anders bestaat de mogelijkheid dat het sporen van gluten kan bevatten.

 • boekweitmeel
 • amandelmeel
 • havermeel (havermout fijnmalen)
 • rijstmeel
 • kastanjemeel
 • teffmeel
 • maïsmeel
 • quinoameel
 • kokosmeel
 • tijgernotenmeel
 • bananenmeel
 • arrowroot (pijlwortelmeel)
 • kikkererwtenmeel

Om bloem of zelfrijzend bakmeel in recepten door een glutenvrije variant te vervangen die hier qua resultaat zo dicht mogelijk bij in de buurt komt, gebruik ik het liefst een combinatie van fijne witte rijstmeel, boekweitmeel en  tapiocameel. De exacte verhouding lees je in het artikel dat ik eerder schreef over glutenvrij bakken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

54 reacties

 1. Annemiek schreef:

  Meel van Teff en quinoa is ook glutenvrij. Daarnaast geldt voor alle glutenvrije meelsoorten dat ze ook nog gecertificeerd glutenvrij moeten zijn. Sommige merken bevatten sporen van gluten. Boekweit van Koopmans bijvoorbeeld is niet veilig voor mensen met coeliakie.

 2. Trudy schreef:

  je vertelt wel zo leuk wat je daar allemaal mee kan schoonmaken, maar ik wil graag weten hoeveel ik nodig heb per 500 gram om het deeg te laten rijzen, ik wil geen gist gebruiken. Alvast dank voor jouw antwoord

  1. Clarissa Vliet schreef:

   Jemig Trudy, wat een onaardige comment!
   Ga lekker bakken, daar wordt iedereen vrolijk van!
   Bedankt voor de tips mbt vervangers van bloem en meel. Veel aan je artikel gehad!

   Laura’s Bakery heeft zoveel mooie recepten.
   Spread Some Hapiness ?

 3. Alie schreef:

  Hoi Laura,

  Wat zou jij adviseren om te gebruiken als vervanging voor bloem om een biscuit voor een andere fondant te maken? Ik maak daar altijd moscovisch biscuit voor maar moet nu een glutenvrije variant maken.

  Groetjes Alie

 4. Jamie schreef:

  Ik wil voor mijn cliënten graag een appeltaart gaan bakken. Nu vroeg ik me af welke vervanger het beste is voor het deeg. En waar kan ik het zelfrijzend bakmeel mee vervangen?

  Alvast bedankt

  1. Sandra schreef:

   Ik vervang het zelfrijzend bakmeel 1:1 door Kastanjemeel en een eetlepel vlozaad

  2. Aqua schreef:

   er bestaat glutenvrij zelfrijzend bakmeel!

 5. jasmijn schreef:

  alie,

  ik heb eens een biscuit gebakken mer rijstemeel, het resultaat was gelijk aan gewone biscuit. was voor buurmeisje met Coeliakie, ze was dolblij. het was wel wat sneller droog dan normaal dus raadt aan max 1 dag vooraf te bakken.

  Gr Jasmijn

 6. Inostrate schreef:

  Handige website Laura! Als aanvulling op de meelsoorten kun je tapioca nog noemen. Voor een glutenvrij dieet is dit geschikt, in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten. Om droog en zanderig glutenvrij gebak te voorkomen is fiberhusk fijn om te gebruiken, dit bindt vocht in het glutenvrije deeg en maakt het elastisch.
  Op mijn website http://www.dasanderekoek.wordpress.com vind je meer informatie hierover, over meelmengsels en recepten voor glutenvrij gebak en brood.
  groet van Inostrate!

  1. Recia schreef:

   Hoi, veel mensen met coeliakie kunnen ook niet tegen tapioca. Dat geeft namelijk een kruisallergie. Als men allerhisch is vokr het een, dan ook voor de andere. 🙁 helaas heb ik de jackpot, want il ben ook nog eens giga allergisch voor rijstmeel en dat zit bijna in alles dat je kant en klaar glutenvrij kunt kopen. 🙁 Ik word daar echt doodziek van en heb daarna nog minstens een maand lang buikpijm van (kapotte darmen). En overigens, heeel belangrijk, Spelt bevat gewoon gluten ! En dat moeten mensen met coeliakie echt niet binnen krijgen, super link. Verder, leuke topic !

   1. Laura's Bakery schreef:

    Er staat in het artikel ook duidelijk dat alleen de meelsoorten met een sterretje (*) erachter glutenvrij zijn, die staat dus ook zeker niet achter spelt.

    1. Recia schreef:

     oke, Laura. Sorry, dat was me nog niet opgevallen. Bedankt voor je reactie.

 7. Levine schreef:

  Je kunt bloem niet 1 op 1 vervangen door kokosmeel. Kokosmeel neemt heel erg veel vocht op. Je moet daar echt minder van gebruiken. Ik ga er dan vanuit dat je echt kokosmeel bedoelt en niet geraspte kokos, dat is namelijk iets heel anders.

  Ik mis nog emmermeel, kamutmeel en eenkorenmeel. Je kunt bloem 1 op 1 vervangen door deze soorten.

 8. gülay schreef:

  Kikkererwtenmeel is glutenvrij en wordt vaak een beetje toegevoegd als variatie 😉

 9. Lia schreef:

  Bij het 1 op 1 vervangen bloem door amandelmeel had ik de volgende ervaring: de taart was enorm vochtig, vet liep eruit, en daardoor nogal uit vorm. Smaak prima maar structuur niet goed te krijgen.
  Waarschijnlijk had ik hoeveelheid boter moeten verminderen ? Iemand ervaring daarmee???

  1. Recia schreef:

   Je zou het kunnen proberen om er iets kokosmeel bij te doen. Dat neemt heel veel vocht op.

 10. Anne schreef:

  Bij een botercreme, welke vervanger voor bloem kan ik dan het beste gebruiken denk je? Groetjes Anne

  1. Jerry schreef:

   Ik wil graag glutenvrije botercreme maken waar kan ik de tarwebloem dan het beste voor vervangen? Is de verhouding dan nog hetzelfde?

   Alvast bedankt!

   1. Laura's Bakery schreef:

    Ik durf het niet te zeggen, sorry!

   2. Ester schreef:

    Botercreme bestaat uit boter en bloemsuiker en is dus glutenvrij.
    Wel is het zo dat veel mensen met een glutten intolerantie ook beter zuivel vermijden.
    Een plantaardige harde boter is dan een goed alternatief.
    Bijvoorbeeld planta in het pakje (niet het kuipje).
    Wel is deze botercreme niet zo mooi wit.

    1. Laura's Bakery schreef:

     De botercrème op Laurasbakery.nl bevat wel degelijk bloem en is niet glutenvrij.

    2. Recia schreef:

     Inderdaad, ook bij mij gaat coeliakie samen met melkeiwitallergie en lactose intolerantie. Ik gebruik pure ontgeurde kokosolie en dat gaat prima ?

 11. Lisa schreef:

  Fijn overzicht! Dit kan ik zeker gebruiken.

  1. Daphne schreef:

   Hoi Laura, ik wil graag koolhydraadarm brood bakken. En zelf mijn gist maken. Wat kan ik het beste gebruiken voor gist en brooddeeg?
   Groet Daphne

   1. Laura Kieft schreef:

    Hier heb ik zelf geen ervaring mee en kan ik je helaas niet bij helpen. Je zou eens kunnen zoeken op zuurdesemstarters.

 12. Joke schreef:

  Hoi wat ik je gebruiken ipv bloem voor in een cake?Vast bedankt en groetjes.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat hangt helemaal van het recept en de reden van vervanging af!

 13. Sara schreef:

  Hoi ik zou een rabarbercake willen maken en de bloem vervangen door amandelmeel ( heb het hier nig liggen .. ) is het dan gewoon dezelfde hoeveelheid als bloem? Tnx

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, dat werkt helaas niet zo.

 14. Wendy schreef:

  Hoi In het recept staat dat ik 1/2 theellepel vanille extract nodig heb maar nu wil ik inplaats van 1/2 theelepel vanille extract vanille pasta gebruiken hoeveel vanille pasta moet ik dan gebruiken? Alvast bedankt voor je antwoord

  Groetjes Wendy

  1. Berdien schreef:

   Kikkererwtenmeel, bananenmeel, pindameel ?

   Allemaal glutenvrij.

 15. M. Janzen schreef:

  Hai, ik las net je advies voor glutenvrij meel om mee te bakken.
  In je lijst staat ook tarwemeel.
  Maar daar zitten toch wel gluten in?
  Nu snap ik het even niet meer.
  Waar kan je trouwens het best de andere meelsoorten kopen?
  Groeten Marieke Janzen

  1. Laura's Bakery schreef:

   Even op het sterretje erachter letten, in het artikel staat:

   * deze vervangers zijn glutenvrij. Let op: koop gecertificeerde glutenvrije producten, anders kan het sporen van gluten bevatten.

   De meelsoorten zijn online goed verkrijgbaar.

   1. Recia schreef:

    Laura, voor de snelle lezers onder ons 😉 (en extra voor de veiligheid) zou ik de glutenvrije meelsoorten toch even opsplitsen en in een apart lijstje er onder plaatsen met een kopje “Glutenvrije bloemvervangers” er boven. Mensen die pas te horen hebben gekregen dat ze een glutenallergie hebben kunnen zich hier vreselijk mee vergissen. Die zijn nog niet zo bekend met wat glutenvrij is en wat niet. Ik weet, het ligt niet aan jouw lijstje, maar aan de lezers, maar helaas lezen de mensen tegenwoordig snel ergens over heen en in dit geval is dat bloedje link. Ik las zelf ook over de sterretjes heen. Voor de rest ben je steengoed bezig hoor, leuke recepten ! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

     Daar heb je zeker een punt, ik heb het aangepast.

 16. Recia schreef:

  Hoi Laura, ook tijgernotenmeel (dat zijn eigenlijk kleine knolletjes) bananenmeel en Arrowroot (Pijlwortelmeel) zouden nog aan het lijstje toegevoegd kunnen worden. Deze zijn ook glutenvrij en geven lekkere resultaten ter vervanging van bloem. Ik bak graag bananenbrood en gebruik daar bananenmeel voor in combinatie met de wat duurdere amandelmeel. De tijgernotenmeel is wat zoetig, maar ideaal als glutenvrij paneermeel vervanger. Ook kun je er heerlijke pannenkoekjes mee bakken, eventueel in combinatie met een andere glutenvrije meel vervanger. Qionoa meel vind ik zelf nogal bitter en gebruik die dus liever niet, of in hele kleine beetjes i.c.m. een ander glutenvrij meel.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het artikel kon inderdaad weer even een update gebruiken qua meelsoorten die in de afgelopen jaren beter beschikbaar zijn geworden in de Nederlandse winkels. Dankjewel voor je tips!

   1. Recia schreef:

    Graag gedaan ! 🙂

 17. Jeanette schreef:

  Super mooie en heel toegankelijk recepten arsenaal heb jij zeg
  Complimenten heerlijk heb zin in

 18. Francisca schreef:

  Ik heb druivenpitmeel Kan ik dat ook gebruiken ipv of moet dat altijd met toevoeging van bv Amandelmeel wat ik heb of sojameel ik kreeg het van iemand maar ik wil niet te veel andere melen in huis halen ik hoop dat jij of iemand hierop reageert Dank!!

  1. Laura Kieft schreef:

   Druivenpitmeel heb ik geen ervaring mee, dat durf ik helaas niet te zeggen.

 19. Francisca schreef:

  Jammer maar ik zie wel dan gewoon experimenteren ha ha??

 20. Cecile schreef:

  Tapioca meel is van nature ook glutenvrij

 21. Cecile schreef:

  Online is er genoeg glutenvrije producten te koop en prijs valt mee, soms hebben ze aanbiedingen en daar maak ik gebruik van.
  Ik weet niet of hier ook mensen aan de Duitse grens wonen in Duitsland is het ook te verkrijgen bij rewe onder andere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *