Vervangers voor boter

Gepost: 28 augustus 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

bloem en boter 1a

Ik kan niet vaak en hard genoeg roepen dat je met roomboter moet bakken. Ja, moet, want daarmee krijg je de lekkerste en mooiste resultaten. Maar ik weet ook dat roomboter geen optie is wanneer je een allergie hebt voor lactose of koemelk. Dan zul je toch echt iets anders moeten gebruiken en heb je vervangers voor boter nodig. Voor iedereen die dit moet doen is er goed nieuws: roomboter is namelijk heel eenvoudig te vervangen.

vervangers voor boter

 • plantaardige margarine
 • kokosolie of kokosvet
 • zonnebloemolie
 • ghee

Deze vervangers zijn (vrij) eenvoudig te verkrijgen en kunnen in bijna elk baksel gebruikt worden. Olijfolie is ook nog een vervanger, maar dit gebruik ik zelf liever niet in zoete baksels vanwege eventuele bijsmaakjes. Ik kies dan voor zonnebloemolie. In hartige baksels gebruik ik dan weer wel olijfolie.

Verder kun je niet elk alternatief voor boter in elk recept gebruiken. Voor koekjes raad ik je bijvoorbeeld aan om voor plantaardige margarine te kiezen, je kunt immers geen koekdeeg maken met een vloeibare vervanger voor boter. Wat dat betreft is het vaak gewoon even logisch nadenken om te kijken welk vervanger je het best kunt gebruiken.

Gebruik jij wel eens alternatieven voor boter? Zo ja, welke vind jij het fijnst werken?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

35 reacties

 1. Marloes schreef:

  In de cultuur van mijn vriend werken zij vaak met theeglazen ipv grammen en mililiters. Er is een cakerecept waarbij dit de hoeveelheden zijn:
  – 3 eieren
  – 1 theeglas zonnebloemolie
  – 1 theeglas melk
  – 1 theeglas suiker
  – 2 theeglazen meel
  – 1/2 zakje bakpoeder
  – 1 zakje vanillesuiker
  – sinaasappelrasp.

  Nu vroeg ik mij af: als ik de eieren weg laat, moet ik dan gewoon extra zonnebloemolie toevoegen? Of kan ik de eieren gewoon weglaten? Eieren en zonnebloemolie dienen toch beide als bindmiddel? Het lijkt mij dat dubbel dan niet nodig is maar ik ben dan ook maar een beginneling haha.

  Binnenkort ga ik zeer zeker je boek bestellen! En dan ook maar een weegschaaltje aanschaffen 😀

 2. Marije schreef:

  Ik gebruik altijd het liefst de plantaardige magarine. Dit komt gewoon het beste overeen qua eigenschappen van de roomboter. Wel voeg ik vaak klein beetje zout extra toe omdat de plantaardige magarine zoutloos is.

  Wel heb ik één lekker glutenvrije en melkvrij chocolade koekjes recept waar ik olijfolie in gebruik. Smaakt altijd goed!

  1. Wendy schreef:

   Dag Marijke. Waar kan je dat recept vinden voor melkvrije koekjes? Mvg

 3. Eva schreef:

  ik gebruik standaard Wajang boter die ik (gelukkig) nog gewoon bij de JUMBO kan kopen. tot nu toe geeft hij altijd hetzelfde resultaat en het bakt heel fijn. het is ietsje zachter dan roomboter waardoor hij zelfs net uit de koelkast al wat zachter is. De smaak verschilt ook niet extreem, wel iets natuurlijk maar dat hou je. Ik heb laatst voor mijn high tea zelfs kruidenboter van Wajang gemaakt en dat viel bij iedereen in de smaak!

 4. Erna Ooms schreef:

  Ik bak altijd met wajang als alternatief voor roomboter en alles is super lekker …zelfs arretjes cake!

 5. senzy schreef:

  wat is dan de verhouding als je boter vervangt voor olie?

 6. Astrid Klein Oonk schreef:

  Roomboter Is goed Door wajang te vervangen, maar bij botercrème en kruidenboter krijg je een hele compacte plakkerige structuur dure niet echt lekker is. Vervang en deel ( ongeveer 1/3 ) die kokos olie. Dat komt de smaak ten goede.

 7. Paulien schreef:

  Ik heb afgelopen week cake gebakken en had te weinig roomboter. Het resterende deel heb ik vervangen door appelmoes.
  Was zeer smakelijk.

 8. gonny schreef:

  Ik mag sinds kort geen koe, schaap, geit melk producten, ei en amandelen meer. In plantaardige recepten kom ik steeds amandelboter tegen. Wat is een goede vervanger hiervoor? Bijvoorbeeld voor het maken van fudge of chocolate pudding. Margarine is bij de laatste denk ik echt niet lekker!

 9. nikkie schreef:

  Ik heb in mijn recept voor glutenvrij chocolade taart 60 ml kokosolie nodig, maar de persoon waarvoor ik het maak lust absoluut geen kokos. Kan ik het vervangen met 40 gr margarine? Ik lees ergens iets over dat er dan nog 20 ml water bij moet? Ik kom er niet echt uit, hoop dat je kunt helpen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   De meeste soorten kokosolie zijn ontgeurd, dus daar proef je niks meer aan.

   1. Nikkie schreef:

    Oké bedankt! Zou het wel te vervangen zijn voor margarine?

 10. Bas schreef:

  Hoeveel boter heb ik dan nodig om 50 gram kokosolie te vervangen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ongeveer 60 gram, omdat boter vaak voor 80% uit vet bestaat. Maar het hangt ook van de toepassing af.

 11. Bas schreef:

  In dit geval wordt het k.p.v. boter gebruikt als ingrediënt voor brownies.

 12. Marloes schreef:

  Ik heb jawel avocado’s gebruikt voor brownies.. prima gelukt samen met 1 eetlepel kokosolie.

 13. Nikie schreef:

  Hoi Kaura, hoeveel zonnebloemolie heb ik nodig als ik hiermee de roomboter wil vervangen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   In cake of muffins bijvoorbeeld kun je ongeveer 1:1 aanhouden; als je heel precies wilt zijn ongeveer 80-90 ml olie ter vervanging van 100 gram boter.

 14. TINA schreef:

  Hoi, als je zegt roomboter kun je in een cake vervangen voor zonnebloemolie is dat dan 100 gram boter = 100 gram olie of 100 gram boter is 100 ml olie

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Tina, zie het antwoord hierboven.

 15. saskia schreef:

  ik heb vandaag je recept van havermoutkoekjes gemaakt maar zou ik de boter ook kunnen vervangen voor zonnebloemolie

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee dat kan niet in koekjes.

 16. Wai schreef:

  Hi!

  Nu wil ik simpele zandkoekjes maken met zoonlief. En staat er boter. Ik heb thuis bakken en braden boter, kokosolie en olijf of zonnebloemolie.

  Kokosolie is nu nog hard in emmertje. Is dat ook gewoon 150=150 gram?

  1. Laura Kieft schreef:

   De verhoudingen kunnen per recept verschillen, dus dat kan ik zo niet zeggen helaas.

 17. Elke Van San schreef:

  Wat kan er gebruikt worden ter vervangen van eieren in het bananenbrood?

 18. Frans schreef:

  Hoi Laura,

  Frans hier.
  Ik wil een appeltaart bakken kan ik dit doen zonder boter te gebruiken maar kokosolie.
  Ik hoor het graag.

  1. Laura's Bakery schreef:

   In een deeg kun je niet zomaar boter omwisselen voor olie. Dan wordt het deeg te zacht en niet sterk genoeg. Waarom zou je de boter willen vervangen?

 19. Imke schreef:

  Hoi Laura,

  Vanwege hoge bloeddruk en hoog cholesterol wil ik roomboter gaan vervangen voor mijn baksels. vooral bij de appeltaart. Dan zou ik toch kokosvet kunnen gaan gebruiken? Die wordt weer stevig als het afkoelt. Maar voor de cholesterol is dat niet goed omdat kokos ook verzadigd vet is. Heb jij nog een idee waarmee ik de roomboter dan kan vervangen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Helaas heb ik op dat gebied geen ervaring, in principe kun je in de meeste recepten boter het beste vervangen door harde margarine of kokosolie inderdaad.

 20. Josine schreef:

  In reactie op Imke: Kokosolie verhoogt alleen de hdl die bij mijn weten juist de ‘goede’ cholesterol is. Op de ldl heeft kokosolie geen invloed. Je zou het even na moeten zoeken want ik weet niet waar ik deze kennis vandaan heb. Heb altijd geleerd dat kokosolie niet slecht is voor het cholesterol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *