Ik kan niet vaak en hard genoeg roepen dat je met roomboter moet bakken. Ja, moet, want daarmee krijg je de lekkerste en mooiste resultaten. Maar ik weet ook dat roomboter geen optie is wanneer je een allergie hebt voor lactose of koemelk. Dan zul je toch echt iets anders moeten gebruiken en heb je vervangers voor boter nodig. Voor iedereen die dit moet doen is er goed nieuws: roomboter is namelijk heel eenvoudig te vervangen.
vervangers voor boter
- plantaardige margarine
- kokosolie of kokosvet
- zonnebloemolie
- ghee
Deze vervangers zijn (vrij) eenvoudig te verkrijgen en kunnen in bijna elk baksel gebruikt worden. Olijfolie is ook nog een vervanger, maar dit gebruik ik zelf liever niet in zoete baksels vanwege eventuele bijsmaakjes. Ik kies dan voor zonnebloemolie. In hartige baksels gebruik ik dan weer wel olijfolie.
Verder kun je niet elk alternatief voor boter in elk recept gebruiken. Voor koekjes raad ik je bijvoorbeeld aan om voor plantaardige margarine te kiezen, je kunt immers geen koekdeeg maken met een vloeibare vervanger voor boter. Wat dat betreft is het vaak gewoon even logisch nadenken om te kijken welk vervanger je het best kunt gebruiken.
Gebruik jij wel eens alternatieven voor boter? Zo ja, welke vind jij het fijnst werken?
In de cultuur van mijn vriend werken zij vaak met theeglazen ipv grammen en mililiters. Er is een cakerecept waarbij dit de hoeveelheden zijn:
– 3 eieren
– 1 theeglas zonnebloemolie
– 1 theeglas melk
– 1 theeglas suiker
– 2 theeglazen meel
– 1/2 zakje bakpoeder
– 1 zakje vanillesuiker
– sinaasappelrasp.
Nu vroeg ik mij af: als ik de eieren weg laat, moet ik dan gewoon extra zonnebloemolie toevoegen? Of kan ik de eieren gewoon weglaten? Eieren en zonnebloemolie dienen toch beide als bindmiddel? Het lijkt mij dat dubbel dan niet nodig is maar ik ben dan ook maar een beginneling haha.
Binnenkort ga ik zeer zeker je boek bestellen! En dan ook maar een weegschaaltje aanschaffen 😀
Ik gebruik altijd het liefst de plantaardige magarine. Dit komt gewoon het beste overeen qua eigenschappen van de roomboter. Wel voeg ik vaak klein beetje zout extra toe omdat de plantaardige magarine zoutloos is.
Wel heb ik één lekker glutenvrije en melkvrij chocolade koekjes recept waar ik olijfolie in gebruik. Smaakt altijd goed!
Dag Marijke. Waar kan je dat recept vinden voor melkvrije koekjes? Mvg
Hier mijn verzameling lactosevrije recepten: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/lactosevrij/
ik gebruik standaard Wajang boter die ik (gelukkig) nog gewoon bij de JUMBO kan kopen. tot nu toe geeft hij altijd hetzelfde resultaat en het bakt heel fijn. het is ietsje zachter dan roomboter waardoor hij zelfs net uit de koelkast al wat zachter is. De smaak verschilt ook niet extreem, wel iets natuurlijk maar dat hou je. Ik heb laatst voor mijn high tea zelfs kruidenboter van Wajang gemaakt en dat viel bij iedereen in de smaak!
Ik bak altijd met wajang als alternatief voor roomboter en alles is super lekker …zelfs arretjes cake!
wat is dan de verhouding als je boter vervangt voor olie?
Roomboter Is goed Door wajang te vervangen, maar bij botercrème en kruidenboter krijg je een hele compacte plakkerige structuur dure niet echt lekker is. Vervang en deel ( ongeveer 1/3 ) die kokos olie. Dat komt de smaak ten goede.
Ik heb afgelopen week cake gebakken en had te weinig roomboter. Het resterende deel heb ik vervangen door appelmoes.
Was zeer smakelijk.
Ik mag sinds kort geen koe, schaap, geit melk producten, ei en amandelen meer. In plantaardige recepten kom ik steeds amandelboter tegen. Wat is een goede vervanger hiervoor? Bijvoorbeeld voor het maken van fudge of chocolate pudding. Margarine is bij de laatste denk ik echt niet lekker!
Ik heb in mijn recept voor glutenvrij chocolade taart 60 ml kokosolie nodig, maar de persoon waarvoor ik het maak lust absoluut geen kokos. Kan ik het vervangen met 40 gr margarine? Ik lees ergens iets over dat er dan nog 20 ml water bij moet? Ik kom er niet echt uit, hoop dat je kunt helpen.
De meeste soorten kokosolie zijn ontgeurd, dus daar proef je niks meer aan.
Oké bedankt! Zou het wel te vervangen zijn voor margarine?
Hoeveel boter heb ik dan nodig om 50 gram kokosolie te vervangen?
Ongeveer 60 gram, omdat boter vaak voor 80% uit vet bestaat. Maar het hangt ook van de toepassing af.
In dit geval wordt het k.p.v. boter gebruikt als ingrediënt voor brownies.
Ik heb jawel avocado’s gebruikt voor brownies.. prima gelukt samen met 1 eetlepel kokosolie.
Hoi Kaura, hoeveel zonnebloemolie heb ik nodig als ik hiermee de roomboter wil vervangen?
In cake of muffins bijvoorbeeld kun je ongeveer 1:1 aanhouden.