Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Vervangers voor boter

Laura Kieftdoor Laura Kieft
28 augustus 2016
in boter, Handige Baktips, ingrediënten, ingrediënten vervangen
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

bloem en boter 1a

Ik kan niet vaak en hard genoeg roepen dat je met roomboter moet bakken. Ja, moet, want daarmee krijg je de lekkerste en mooiste resultaten. Maar ik weet ook dat roomboter geen optie is wanneer je een allergie hebt voor lactose of koemelk. Dan zul je toch echt iets anders moeten gebruiken en heb je vervangers voor boter nodig. Voor iedereen die dit moet doen is er goed nieuws: roomboter is namelijk heel eenvoudig te vervangen.

vervangers voor boter

  • plantaardige margarine
  • kokosolie of kokosvet
  • zonnebloemolie
  • ghee

Deze vervangers zijn (vrij) eenvoudig te verkrijgen en kunnen in bijna elk baksel gebruikt worden. Olijfolie is ook nog een vervanger, maar dit gebruik ik zelf liever niet in zoete baksels vanwege eventuele bijsmaakjes. Ik kies dan voor zonnebloemolie. In hartige baksels gebruik ik dan weer wel olijfolie.

Verder kun je niet elk alternatief voor boter in elk recept gebruiken. Voor koekjes raad ik je bijvoorbeeld aan om voor plantaardige margarine te kiezen, je kunt immers geen koekdeeg maken met een vloeibare vervanger voor boter. Wat dat betreft is het vaak gewoon even logisch nadenken om te kijken welk vervanger je het best kunt gebruiken.

Gebruik jij wel eens alternatieven voor boter? Zo ja, welke vind jij het fijnst werken?

Vorige post

Volgende post

Chocolade ijscake met aardbeien
Behind the scenes: augustus 2016 #2

Related Posts

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft
15 januari 2021
19

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar...

Bakken met havermout w

Bakken met havermout

door Laura Kieft
04 januari 2021
14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar...

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft
02 januari 2021
9

Ik...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 23

  1. Marloes says:
    4 jaar geleden

    In de cultuur van mijn vriend werken zij vaak met theeglazen ipv grammen en mililiters. Er is een cakerecept waarbij dit de hoeveelheden zijn:
    – 3 eieren
    – 1 theeglas zonnebloemolie
    – 1 theeglas melk
    – 1 theeglas suiker
    – 2 theeglazen meel
    – 1/2 zakje bakpoeder
    – 1 zakje vanillesuiker
    – sinaasappelrasp.

    Nu vroeg ik mij af: als ik de eieren weg laat, moet ik dan gewoon extra zonnebloemolie toevoegen? Of kan ik de eieren gewoon weglaten? Eieren en zonnebloemolie dienen toch beide als bindmiddel? Het lijkt mij dat dubbel dan niet nodig is maar ik ben dan ook maar een beginneling haha.

    Binnenkort ga ik zeer zeker je boek bestellen! En dan ook maar een weegschaaltje aanschaffen 😀

    Beantwoorden
  2. Marije says:
    4 jaar geleden

    Ik gebruik altijd het liefst de plantaardige magarine. Dit komt gewoon het beste overeen qua eigenschappen van de roomboter. Wel voeg ik vaak klein beetje zout extra toe omdat de plantaardige magarine zoutloos is.

    Wel heb ik één lekker glutenvrije en melkvrij chocolade koekjes recept waar ik olijfolie in gebruik. Smaakt altijd goed!

    Beantwoorden
    • Wendy says:
      8 maanden geleden

      Dag Marijke. Waar kan je dat recept vinden voor melkvrije koekjes? Mvg

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        8 maanden geleden

        Hier mijn verzameling lactosevrije recepten: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/lactosevrij/

        Beantwoorden
  3. Eva says:
    4 jaar geleden

    ik gebruik standaard Wajang boter die ik (gelukkig) nog gewoon bij de JUMBO kan kopen. tot nu toe geeft hij altijd hetzelfde resultaat en het bakt heel fijn. het is ietsje zachter dan roomboter waardoor hij zelfs net uit de koelkast al wat zachter is. De smaak verschilt ook niet extreem, wel iets natuurlijk maar dat hou je. Ik heb laatst voor mijn high tea zelfs kruidenboter van Wajang gemaakt en dat viel bij iedereen in de smaak!

    Beantwoorden
  4. Erna Ooms says:
    4 jaar geleden

    Ik bak altijd met wajang als alternatief voor roomboter en alles is super lekker …zelfs arretjes cake!

    Beantwoorden
  5. senzy says:
    4 jaar geleden

    wat is dan de verhouding als je boter vervangt voor olie?

    Beantwoorden
  6. Astrid Klein Oonk says:
    4 jaar geleden

    Roomboter Is goed Door wajang te vervangen, maar bij botercrème en kruidenboter krijg je een hele compacte plakkerige structuur dure niet echt lekker is. Vervang en deel ( ongeveer 1/3 ) die kokos olie. Dat komt de smaak ten goede.

    Beantwoorden
  7. Paulien says:
    3 jaar geleden

    Ik heb afgelopen week cake gebakken en had te weinig roomboter. Het resterende deel heb ik vervangen door appelmoes.
    Was zeer smakelijk.

    Beantwoorden
  8. gonny says:
    3 jaar geleden

    Ik mag sinds kort geen koe, schaap, geit melk producten, ei en amandelen meer. In plantaardige recepten kom ik steeds amandelboter tegen. Wat is een goede vervanger hiervoor? Bijvoorbeeld voor het maken van fudge of chocolate pudding. Margarine is bij de laatste denk ik echt niet lekker!

    Beantwoorden
  9. nikkie says:
    12 maanden geleden

    Ik heb in mijn recept voor glutenvrij chocolade taart 60 ml kokosolie nodig, maar de persoon waarvoor ik het maak lust absoluut geen kokos. Kan ik het vervangen met 40 gr margarine? Ik lees ergens iets over dat er dan nog 20 ml water bij moet? Ik kom er niet echt uit, hoop dat je kunt helpen.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      12 maanden geleden

      De meeste soorten kokosolie zijn ontgeurd, dus daar proef je niks meer aan.

      Beantwoorden
      • Nikkie says:
        12 maanden geleden

        Oké bedankt! Zou het wel te vervangen zijn voor margarine?

        Beantwoorden
  10. Bas says:
    7 maanden geleden

    Hoeveel boter heb ik dan nodig om 50 gram kokosolie te vervangen?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      7 maanden geleden

      Ongeveer 60 gram, omdat boter vaak voor 80% uit vet bestaat. Maar het hangt ook van de toepassing af.

      Beantwoorden
  11. Bas says:
    6 maanden geleden

    In dit geval wordt het k.p.v. boter gebruikt als ingrediënt voor brownies.

    Beantwoorden
  12. Marloes says:
    5 maanden geleden

    Ik heb jawel avocado’s gebruikt voor brownies.. prima gelukt samen met 1 eetlepel kokosolie.

    Beantwoorden
  13. Nikie says:
    4 maanden geleden

    Hoi Kaura, hoeveel zonnebloemolie heb ik nodig als ik hiermee de roomboter wil vervangen?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      4 maanden geleden

      In cake of muffins bijvoorbeeld kun je ongeveer 1:1 aanhouden.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Moussaka, een heerlijke ovenschotel met aubergine en kaneel die al heel lang op mijn lijst stond om mee aan de slag te gaan. Het resultaat was ongelofelijk lekker. Een echt comfort food recept waarmee de blue monday geen kans meer maakt 😄⁠.⁠
⁠
Het recept vind je vanaf vandaag online, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#moussaka #kooktip #ovenschotel
  • Een bananenbrood met een vleugje chocolade. Bij het aansnijden van dit gemarmerde bananenbrood word je door ieder plakje verrast!⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vindt het via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#bananenbrood #marmercake #chocolade #zondagbakdag
  • NIEUW! Ben je dol op vanillecake maar moet je deze i.v.m. een allergie zonder ei maken? Dat komt goed uit, speciaal voor jou ontwikkelde ik dit ei-vrije vanillecake recept. De cake is trouwens niet veganistisch, want ik wilde deze versie zo dicht mogelijk bij het origineel houden en het recept bevat daarom o.a. roomboter. Maar ook daar ga ik binnenkort mee aan de slag!⁠
⁠
Het recept vind je nu op het blog, link in bio > @laurasbakery. ⁠
⁠
#eivrijecake #bakkenzonderei #cake
  • PRE-ORDER & WIN! Het is de hoogste tijd voor een update over Het Receptenboek. De publicatiedatum hebben we namelijk helaas door nog wat meer vertraging i.v.m. extra kwaliteitscontroles op moeten schuiven waardoor ze nu eind februari in de winkels en op jullie deurmatten liggen. Geloof mij, hij is het wachten helemaal waard, want het resultaat is zo mooi geworden!⁠⠀
⁠⠀
Goed nieuws voor wie al even op zijn eigen exemplaar van Het Receptenboek zit te wachten: Onder alle pre-orders verloten we 5 pakketjes met de oh-zo-gewilde (maar oh-zo-exclusieve) borreltas! En omdat ik zelf nogal gek ben op mijn notitieblokjes en pennen doe ik die er ook gewoon bij.⁠⠀
⁠⠀
HOE MAAK JE KANS?⁠⠀
Via de reserveer-link in mijn profiel @laurasbakery vind je alle uitgebreide informatie over deze leuke actie, maar ook over Het Receptenboek zelf én je kunt er gelijk jouw eigen exemplaar reserveren. (Of surf gelijk naar www.laurasbakery.nl/het-receptenboek)⁠⠀
⁠⠀
#hetreceptenboek #receptenboek #hetlaurasbakeryreceptenboek
  • NIEUW! Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Dit is een vraag die me ontzettend vaak wordt gesteld. Ik heb er de afgelopen tijd daarom mee geëxperimenteerd en deel vandaag op het blog al mijn bevindingen en tips! Link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
Wist je al dat
  • BAKTIP! Een lekkere frisse cheesecake met blauwe bessen en een krokante kruimeltopping met havermout. Toen ik deze cheesecake bakte vond ik @laurasbakery.⁠ ⁠ #cheesecake #kruimeltaart #taart #bakken #pie' data-src='https://scontent-frt3-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/138734414_1331486350542241_3515924113979641523_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=_ZMLDP7IktIAX8V01yU&_nc_ht=scontent-frt3-1.cdninstagram.com&oh=a374becb04550e1dfdffc0016dac62cd&oe=6029E02D' title='BAKTIP! Een lekkere frisse cheesecake met blauwe bessen en een krokante kruimeltopping met havermout. Toen ik deze cheesecake bakte vond ik 'm zó lekker dat ik er wel drie puntjes van at. Dat gebeurt niet vaak kan ik je vertellen en dat is maar goed ook 🤣.⁠ ⁠ Het recept staat al even online en kun je vinden door de zoekbalk te gebruiken op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #cheesecake #kruimeltaart #taart #bakken #pie'>

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Basisrecept vanille botercrème

Biscuit recept

Snelle cinnamon rolls

Volgende Post
Behind the scenes: augustus 2016 #2

Behind the scenes: augustus 2016 #2

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Moussaka

18 januari 2021
Vanillecake zonder ei

Vanillecake zonder ei

16 januari 2021

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

15 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Moussaka

door Laura Kieft-18 januari 2021-10

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies...

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft-16 januari 2021-10

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe...

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-19

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-16

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-27

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-5

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-26

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-8

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-9

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-4

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

Printable: bladerdeegstengels

door Laura Kieft-28 december 2020-0

Tijd voor alweer de laatste printable van het jaar! Begin dit jaar had ik zelfs nog nooit over printables nagedacht en nu zijn er al ontzettend veel verschenen op Laura’s Bakery. Een ontzettend leuk spontaan...

Champagne snoepjes

door Laura Kieft-27 december 2020-3

Deze champagne snoepjes maakte ik vorig jaar voor mijn column in Vriendin en ik heb nog nooit zóveel gelachen bij het maken van een recept. Ik doopte ze op een gegeven moment om tot drilsnoepjes...

Dit was de advent van 2020

door Laura Kieft-26 december 2020-2

Het is weer Tweede Kerstdag, en dat betekent dat ook alle recepten voor de Laura’s Bakery Advent van 2020 inmiddels online staan. Elk jaar is het weer zo leuk om alle recepten voor deze advent...

Chocolade-pecan gingerbread koekjes

door Laura Kieft-24 december 2020-5

In december zit mijn koektrommel altijd bomvol met gingerbread koekjes. Dit jaar voegde ik daar deze gingerbread koekjes met chocolade en pecannoten aan toe. Dat waren ook de koekjes die het snelst uit de trommel...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan