Voor iedereen die nog wel wat tips kan gebruiken voor het maken van een heerlijke vlaai komt dit artikel heel erg goed uit. Ik leg uit hoe je de lekkerste vlaaibodem bakt en hoe je de vlaai kunt vullen. Na het bakken, of hoe je de vulling meebakt. Mocht je nog aanvullende vragen hebben, laat het dan vooral weten in een reactie. Dan kun je met al deze informatie heerlijk zelf vlaaien bakken!
Deeg voor de vlaaibodem
Laat ik beginnen met een verwijzing naar het basisrecept voor de vlaaibodem. Met dit recept heb je de ideale verhoudingen als je het mij vraagt. Je hebt genoeg om de bodem met gemak te bekleden en het deeg rijst ook goed. Maar uiteraard heb ik daar nog wat extra tips voor.
Een vlaaideeg is een gistdeeg, net als brood dus. Dus de tips die er zijn voor het maken van brood, kun je ook voor vlaaien gebruiken. Zo is het belangrijk om het deeg goed en lang genoeg te kneden. Ik kneed in een staande mixer op middelhoge stand het deeg 10-15 minuten. Wanneer je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg (denk aan kauwgom helemaal uitrekken tot het bijna doorzichtig wordt) is het goed en kun je het laten rijzen. Laat het vlaaideeg rijzen tot het in volume is verdubbeld, dit zal ongeveer een uur duren. Mijn kom deeg zet ik op een warme plek naast de kachel of in het zonnetje.
En dat deeg gaat natuurlijk in een vorm, daarvoor zijn er hele fijne vlaaivormen. Of vlaaipannen eigenlijk, zo wordt een bakvorm voor vlaaien meestal genoemd. Er bestaan veel soorten en maten, maar ik ben erg blij met mijn exemplaar die een losse bodem heeft. Je vindt hem hier.
Hallo ,
Ik heb even wat vraagjes.
Voor een vlaai te bakken mag het ook een
aardenwerk(stenen) vorm zijn ik heb deze nog van mijn oma…nog een vraagje over siliconen vormen ik heb per ongeluk een gaatje erin geprikt ?is deze nu onbruikbaar of zou hij nog wel gebruikt kunnen worden?? Alvast bedankt!!
Groetjes Marian
Ik heb weinig ervaring met siliconen bakvormen, daar bak ik niet graag in, maar ik denk dat een klein gaatje geen probleem moet zijn. En in een aardenwerk vorm kun je vast ook een vlaai bakken, dit geleid de warmte wel langzamer dus misschien is de baktijd dan iets langer.
ik heb een vraag ik zie hier heel weinig suikervrij gebak en taarten op de site aangezien ik geen suiker mag hebben en een vervanging moet gebruiken vraag ik mij af of je misschien ook eens een taart en cake zou kunnen maken met xylitol of sukrin ik heb al wel gezien voor de worteltaart hebben ze bruin suiker bij sukrin deze kan ik vervangen daar door ook mag ik geen gluten en lactose hebben in mijn gebak en brood zou super leuk vinden moesten deze er ook tussen staan
mvg
claire
Dit gaat op onze (wel hele lange..) baklijst!
Hey, Ik heb een vraagje: kan je een vlaai ook maken in een springvorm? I.p.v een vlaaienvorm.
M.v.g Corline
Zelf gebruik ik wel altijd een vlaaivorm, maar vermoed dat het ook wel moet lukken in een springvorm.
Een heel bekende vlaai is de linzentaart. Het lukt me echter nooit om de hete vlaai van de losse vlaai bodem te halen zonder dat de vlaai breekt. De hete jam loopt er dan uit. Zijn daar tips voor?
Gebruik je een vlaaivorm met losse bodem? Het is mij daarmee nog nooit gebeurd dat de vlaaienkorst is gescheurd.
Hallo, bedankt voor de reactie. ja ik gebruik een vlaaischotel met losse bodem. Het is ook niet zo dat de korst breek wande rand gaat er zo vanaf. De losse plaat er onder uit krijgen is het euvel bij mij. Wacht ik tot de vlaai is afgekoeld dan “plakt” de plaat aan de onderkant van de vlaai en laat dit niet los. Ga ik de losse plaat er onderuit halen als de vlaai nog warm is dan breekt het deeg en loopt de vulling (jam) er uit. Ik heb experimenteert met gewicht van de vulling en met bodemdikte van de vlaai met steeds hetzelfde resultaat… een gescheurde vlaai. Daarom vroeg ik mij af wat is de juiste manier om en de rand en de losse bodemplaat de verwijderen van de nog hete vlaai?
Wellicht haal je de vlaai dan te snel los. Dan kan het scheuren. Ik zou het even laten afkoelen.
Sorry, maar dat schrijf ik toch al in mijn reactie🫣 maar uit dit advies concludeer ik dat er geen nuttige tips voor zijn. Dank voor de moeite.