Zelf vlaaien bakken – TIPS!

Gepost: 15 februari 2021 Laatst bewerkt: 26 maart 2024
Zelf vlaaien bakken – TIPS!

Voor iedereen die nog wel wat tips kan gebruiken voor het maken van een heerlijke vlaai komt dit artikel heel erg goed uit. Ik leg uit hoe je de lekkerste vlaaibodem bakt en hoe je de vlaai kunt vullen. Na het bakken, of hoe je de vulling meebakt. Mocht je nog aanvullende vragen hebben, laat het dan vooral weten in een reactie. Dan kun je met al deze informatie heerlijk zelf vlaaien bakken!

Deeg voor de vlaaibodem

Laat ik beginnen met een verwijzing naar het basisrecept voor de vlaaibodem. Met dit recept heb je de ideale verhoudingen als je het mij vraagt. Je hebt genoeg om de bodem met gemak te bekleden en het deeg rijst ook goed. Maar uiteraard heb ik daar nog wat extra tips voor.

Een vlaaideeg is een gistdeeg, net als brood dus. Dus de tips die er zijn voor het maken van brood, kun je ook voor vlaaien gebruiken. Zo is het belangrijk om het deeg goed en lang genoeg te kneden. Ik kneed in een staande mixer op middelhoge stand het deeg 10-15 minuten. Wanneer je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg (denk aan kauwgom helemaal uitrekken tot het bijna doorzichtig wordt) is het goed en kun je het laten rijzen. Laat het vlaaideeg rijzen tot het in volume is verdubbeld, dit zal ongeveer een uur duren. Mijn kom deeg zet ik op een warme plek naast de kachel of in het zonnetje.

En dat deeg gaat natuurlijk in een vorm, daarvoor zijn er hele fijne vlaaivormen. Of vlaaipannen eigenlijk, zo wordt een bakvorm voor vlaaien meestal genoemd. Er bestaan veel soorten en maten, maar ik ben erg blij met mijn exemplaar die een losse bodem heeft. Je vindt hem hier.

appelvlaai-3a

Vlaaivulling

Alle vlaaien die ik tot nu toe heb gemaakt zijn vlaaien waarbij ik de vulling gelijk mee heb gebakken. Je zult merken dat zo’n beetje alle recepten op die manier in elkaar zitten. Sommige vlaaien krijgen na het bakken nog wel een extra topping mee, maar dat hij pas gevuld wordt na het bakken komt niet vaak voor.

Mocht je wel een vlaai zonder vulling willen bakken: dan moet je de bodem blind bakken. Nadat je je vorm hebt bekleed met het deeg leg je er een vel bakpapier in met daarop een blindbakvulling. Hoewel ik hier geen ervaring mee heb, gok ik dat je een bodem van 25 cm zo’n 15-20 minuten op 190 ºC (boven- en onderwarmte) bakt. Haal dan het bakpapier met de vulling eruit en zet nog zo’n 5 minuten terug in de oven.

In de meeste recepten zul je echter zien staan dat je de vulling meebakt. Lekker een laag banketbakkersroom met fruit en een kruimellaag bijvoorbeeld. Of de bekende rijstevlaai. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos. Hier heb ik geen aparte tips voor aangezien dit per recept verschilt. Volg dus vooral de instructies van het recept dat je maakt.

Vlaairaster-maken-5a

Vlaairaster maken

Sommige vlaaien hebben een mooi raster bovenop, anderen weer niet. Het is maar net wat je wilt en wat het best past bij jouw specifieke recept. Als je een raster wilt maken zijn hier twee (of eigenlijk drie) manieren voor.

Je kunt een tool gebruiken. Er bestaat een handige roller, maar er zijn ook stansen verkrijgbaar. Zelf heb ik een vlaairuitenroller van Baktotaal in huis die perfect werkt. Ze verkopen ook stansen.

Geen tool in huis? Je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken door stroken deeg te snijden en deze te vlechten tot een mooi raster. Daar staat een hele fijne how to voor op de site.

Vlaairaster-maken-7a

Vlaai recepten

En dan wil je nu natuurlijk gelijk aan de slag en zelf een vlaai maken. Snap ik helemaal! We hebben al heerlijke recepten online staan, ik zet ze voor je op een rij:

Geen vlaai, maar wel heel passend: het recept voor kersenvlaaivulling!

Variëren en recepten omrekenen

Met bovenstaande recepten kun je uiteraard ook prima variëren. Vervang de abrikozen voor perziken of ander fruit dat je lekker vindt. Rijstevlaai met karamelblokjes als topping? Kan ook prima!

Wil je je recept in een ander formaat maken, gebruik dan mijn handige omrekentool. Vul de hoeveelheden in van het originele recept, geef aan hoe de vorm veranderd en deze tool doet al het rekenwerk voor je! Hoef jij alleen nog maar aan de bak te gaan.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Marian schreef:

    Hallo ,

    Ik heb even wat vraagjes.
    Voor een vlaai te bakken mag het ook een
    aardenwerk(stenen) vorm zijn ik heb deze nog van mijn oma…nog een vraagje over siliconen vormen ik heb per ongeluk een gaatje erin geprikt ?is deze nu onbruikbaar of zou hij nog wel gebruikt kunnen worden?? Alvast bedankt!!

    Groetjes Marian

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb weinig ervaring met siliconen bakvormen, daar bak ik niet graag in, maar ik denk dat een klein gaatje geen probleem moet zijn. En in een aardenwerk vorm kun je vast ook een vlaai bakken, dit geleid de warmte wel langzamer dus misschien is de baktijd dan iets langer.

  2. Vanhauwe schreef:

    ik heb een vraag ik zie hier heel weinig suikervrij gebak en taarten op de site aangezien ik geen suiker mag hebben en een vervanging moet gebruiken vraag ik mij af of je misschien ook eens een taart en cake zou kunnen maken met xylitol of sukrin ik heb al wel gezien voor de worteltaart hebben ze bruin suiker bij sukrin deze kan ik vervangen daar door ook mag ik geen gluten en lactose hebben in mijn gebak en brood zou super leuk vinden moesten deze er ook tussen staan
    mvg
    claire

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit gaat op onze (wel hele lange..) baklijst!

  3. Corline schreef:

    Hey, Ik heb een vraagje: kan je een vlaai ook maken in een springvorm? I.p.v een vlaaienvorm.
    M.v.g Corline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf gebruik ik wel altijd een vlaaivorm, maar vermoed dat het ook wel moet lukken in een springvorm.

  4. Gerard schreef:

    Een heel bekende vlaai is de linzentaart. Het lukt me echter nooit om de hete vlaai van de losse vlaai bodem te halen zonder dat de vlaai breekt. De hete jam loopt er dan uit. Zijn daar tips voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gebruik je een vlaaivorm met losse bodem? Het is mij daarmee nog nooit gebeurd dat de vlaaienkorst is gescheurd.

  5. Gerard schreef:

    Hallo, bedankt voor de reactie. ja ik gebruik een vlaaischotel met losse bodem. Het is ook niet zo dat de korst breek wande rand gaat er zo vanaf. De losse plaat er onder uit krijgen is het euvel bij mij. Wacht ik tot de vlaai is afgekoeld dan “plakt” de plaat aan de onderkant van de vlaai en laat dit niet los. Ga ik de losse plaat er onderuit halen als de vlaai nog warm is dan breekt het deeg en loopt de vulling (jam) er uit. Ik heb experimenteert met gewicht van de vulling en met bodemdikte van de vlaai met steeds hetzelfde resultaat… een gescheurde vlaai. Daarom vroeg ik mij af wat is de juiste manier om en de rand en de losse bodemplaat de verwijderen van de nog hete vlaai?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht haal je de vlaai dan te snel los. Dan kan het scheuren. Ik zou het even laten afkoelen.

  6. Gerard schreef:

    Sorry, maar dat schrijf ik toch al in mijn reactie🫣 maar uit dit advies concludeer ik dat er geen nuttige tips voor zijn. Dank voor de moeite.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *