
Hebben jullie al vlaaien gemaakt voor De Bakstrijd deze maand? Ikzelf ging vorige maand al aan de slag voor een heerlijke vlaai, dat resultaat zie je komend weekend. Of eigenlijk zie je die nu al, maar het precieze recept deel ik zaterdag! Nu eerst even de focus op de bovenkant van die vlaai, daar zit natuurlijk een raster op. Een raster dat net even anders is dan die bovenop een appeltaart. Hoe je zelf zo’n vlaairaster maakt leg ik je vandaag uit, want het is echt supersimpel. De manier met een roller is natuurlijk al helemaal niet ingewikkeld, maar ook het zelf vlechten is zo gedaan. Kijk maar eens naar de stap voor stap foto’s!
Vlaairaster maken
Instructies
Zelf vlechten
- Voor het maken van de latjes rol je het deeg voor de bovenkant uit tot een rechthoek van zo’n 3 mm in dikte. Zorg dat de lengte een paar centimeter langer is dan de doorsnede van de vlaai. Snijd nu latjes van ongeveer 1 tot 1,5 cm in breedte. Wij gebruikten ongeveer 12 latjes, maar hadden er minstens 16 gesneden.
- Maak de rand van je vlaai met een beetje water nat en begin met vlechten.
- Begin bovenaan en leg het eerste latje diagonaal rechtsboven. Herhaal dit aan de linkerkant met een tweede latje. Zie de tweede foto hierboven. Plaats het derde latje parallel aan het eerste latje, waarbij je zo’n 1 tot 1,5 cm ruimte tussen de latjes laat. Herhaal dit proces van latjes leggen tot de hele vlaai bedekt is. Zie de foto’s voor een duidelijke stapsgewijze instructie.
- Verwijder het overtollige deeg door er met een mesje langs de rand te gaan.
- Smeer alle latjes in met los geklopt ei en bestrooi met kristalsuiker. Bak je vlaai volgens recept.
Een roller gebruiken
- Je kunt ook een roller gebruiken. Deze koop je bij (online) kookwinkels of bak speciaalzaken.
- Ook hier rol je het deeg voor de bovenkant uit tot een rechthoek van zo’n 3 mm in dikte. Het deeg moet minstens zo breed zijn als de roller. Rol het patroon erover uit en trek vervolgens het deeg uit elkaar. Het raster heeft zich in een keer gevormd en kun je nu makkelijk over je vlaai verdelen.
- Zorg ook hier dat je deegrand nat is gemaakt met water en rol het overtollige deeg eraf. Smeer in met los geklopt ei en bestrooi met kristalsuiker voor het bakken.
- Zo makkelijk kan het zijn. Welke methode gebruik jij het liefst?
Zelf vlechten






Geniaal, die roller! Ik bak eigenlijk nooit vlaaien, en dat als Limburgse… Misschien moet ik me er toch nog eens aan gaan wagen.