Waar herken je een goed vanillestokje aan?

Gepost: 7 januari 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1

vanillestokje

Een vanillestokje is één van de vele manieren om aan gerechten een vanillesmaak te geven. Er zijn niet alleen veel verschillende soorten vanille smaakstoffen, ook de keuze tussen de vanillestokjes zelf is groot. Je hebt vast wel eens een stokje in de supermarkt zien hangen, ze zitten meestal in een zakje of een buisje. Daar zie je over het algemeen kleine droge zwarte takjes, of eigenlijk moet ik peulen zeggen. Want dat zijn het, gedroogde vanille peulen. Alleen zijn de stokjes die je in de supermarkt ziet hangen niet van goede kwaliteit. Zoals gezegd zijn deze vaak droog, niet hoe een goed vanillestokje hoort te zijn.

Zo ziet een goed vanillestokje eruit

De beste vanille komt van het eiland Madagaskar. Als je dat op een verpakking ziet staan, is het vaak al een goed teken. Maar let niet alleen maar op de herkomst, je kunt het meeste afleiden uit het stokje zelf. Zoals gezegd horen de stokjes niet hard en droog te zijn. Een goed vanillestokje is zacht, kleverig en buigzaam. Die ruiken het best en geven ook de lekkerste smaak af.

Goede vanillestokjes koop je bijvoorbeeld bij de toko, speciaalzaken of online.

Vanillestokjes bewaren

Als je dan goede vanillestokjes hebt kunnen vinden is het belangrijk dat je ze goed bewaart. Ze blijven het best als je ze op een koele, droge en donkere plek bewaart. Ze zullen hun kwaliteit verliezen als je de blootstelt aan warmte, vocht of licht.

Bron foto

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. angenita schreef:

  ik heb weleens gehoord dat als je het stokje in een pot met suiker doet dat het dan vanille suiker word? is dat waar?

 2. Debbie Bodewes schreef:

  Belachelijk eigenlijk dat in de supermarkt van die slechte kwaliteit verkocht wordt. Zo goedkoop zijn ze daar ook niet. Ik had er pas ook een van Verstegen en daar kreeg ik helemaal geen merg uit, heel irritant.

 3. Mirella schreef:

  Ik koop ze een aantal keer per jaar bij de Lidl als ze dat luxe assortiment verkopen. Die zijn altijd zacht, kleverig en zit veel vanille merg in. Heb je die zelf ook wel eens gehad?

 4. Frank schreef:

  Om vanille goed te bewaren heb ik geleerd om ze in een afgesloten pot met een klein dopje rum te bewaren. Heb ze 3-4 jaar geleden “goedkoop” gekocht en ze zijn nog steeds top. (Na open van de pot weer een beetje rum toevoegen, dit verdringt de zuurstof) Helaas raken ze op en de prijs is nog steeds enorm hoog. Hoop dat mijn leverancier ze weer snel kan krijgen tegen redelijke prijs.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat een leuke tip, bedankt!

 5. Zip schreef:

  Is het een idee om de stokjes eerst te vacumeren en dan donker en droog bewaren?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Donker, droog en enigszins koel bewaren is altijd een goed idee!

 6. Lindy Boerwinkel schreef:

  Hi laura,

  In mijn zoektocht naar vanillestokjes kwam ik ook vanillepoeder tegen, is dit bruikbaar denk je?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Zeker, vaak is hierbij de boon ook mee gemalen, dus heb je er wat meer van nodig dan van enkel het merg.

 7. Andreas schreef:

  Bij albert heijn verkopen ze ook van nielsen massey vanille bonen. Zijn niet goedkoop maar wel geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *