Mijn deeg is plakkerig, wat nu?
Dat hoort wat plakkerig te zijn, dus dat is niet erg. Uiteraard kun je voorzichtig een beetje bloem toevoegen als je het idee hebt dat het anders niet goedkomt. Lees ook eens al mijn tips voor brood bakken door.
Wist dat het helemaal niet moeilijk is om zelf focaccia te maken? Het is een kwestie van goed kneden, het deeg laten rusten en daarna smaak te geven met ingrediënten naar keuze. Serveer je zelfgemaakte Italiaanse brood bij de lunch, een heerlijke borrel of zelfs bij een kom soep.
Het zal je verbazen hoe gemakkelijk het met dit recept is om je eigen luchtige focaccia te maken. Het lijkt in de basis een beetje op pizzadeeg, maar dan een stuk dikker, luchtiger en het bevat meer olijfolie. Focaccia brood is momenteel razend populair bij broodjeszaken en dat snap ik wel. Het behoort absoluut tot één van mijn favoriete broodsoorten en dan met name als je het brooddeeg combineert met rozemarijn, zeezout en met de toevoeging van tomaat.
Focaccia is een traditioneel Italiaans platbrood dat oorspronkelijk uit de regio Ligurië komt. Kenmerkend zijn de vingertopdeukjes, waarin de olie gevangen wordt en zo zorgt voor een knapperige korst. Italianen eten het brood op elk moment van de dag: als ontbijt met cappuccino, als snack, lunch, of bij de borrel.
Elke Italiaanse regio geeft z’n eigen draai aan de focaccia, terwijl dit brood in al z’n eenvoud ook niet te versmaden is. Je ziet het brood ook vaak bij broodjeszaken terug als de basis voor sandwiches. Ze snijden het brood dan open om het te vullen met bijvoorbeeld mortadella, mozzarella, pesto of gegrilde groenten.
BAKTIP! Een focaccia wordt vaak gebakken in een bakvorm, waardoor het mooi de hoogte in kan rijzen. Deze rechthoekige bakvorm is precies een goed formaat voor onderstaand recept.
Ga je zelf focaccia bakken? Dan kun je heel veel kanten op! Als je goede ingrediënten gebruikt dan heb je eigenlijk niet eens extra smaakmakers nodig. Toch is het ontzettend lekker om ook eens van je favoriete smaakcombinatie af te wijken. De focaccia met tomaat is misschien wel het meest bekende recept, maar er is nog veel meer mogelijk. Kijk maar eens naar deze recepten:
Heb je wel eens een focaccia dolce op? Dat is een zoet focaccia brood, met suiker, soms rozijnen of zelf venkelzaad. Dit is een populaire smaakcombinatie in Toscane. In Puglia zul je juist weer een versie tegenkomen met tomaatjes, olijven en oregano, een focaccia barese. Bepaal zelf hoe je ingrediënten combineert en laat je inspireren door dit lijstje smaakmakers:
Het maken van je eigen Italiaanse platbrood is gelukkig hartstikke makkelijk, maar met deze extra tips kan er echt niks meer mis gaan.
In dit recept gebruik ik patent- of tarwebloem. Deze bloem is het best verkrijgbaar en zullen de meeste mensen in huis hebben. Daar lukt het dus prima mee, maar wil je nog betere resultaten, zoek dan naar type 00-bloem of pizzabloem.
Zoals voor alle broden geldt is goed kneden heel belangrijk. Zorg dat je een soepel deeg hebt dat je eenvoudig tot een dun vliesje kunt uitrekken. Laat het daarna lang genoeg rijzen en dan ontstaat er vanzelf een luchtig brood.
Soms bak ik dit Italiaanse brood op een bakplaat, zeker als ik kleine broodjes maak. Maar over het algemeen gebruik ik een bakvorm om een luchtig focaccia te bakken dat mooi de hoogte in rijst. Deze rechthoekige bakvorm is een fijn maatje voor dit recept (en bovendien ook te gebruiken voor heel veel andere recepten). Hoe groter je bakvorm, hoe platter je brood wordt. En hoe kleiner, hoe hoger het wordt.
Ik gebruik altijd droge instant gist, dat is ook voor dit recept gebruikt.
Dit luchtige platbrood uit Italië smaakt (net zoals andere soorten brood) nu eenmaal het lekkerst op de dag zelf. Vers gebakken overleeft het hier thuis bijna nooit tot de volgende dag, maar gelukkig kun je het prima bewaren indien nodig. Voor het serveren raad ik aan om het brood even te besprenkelen met wat water en in 5 – 8 minuten op te bakken in een voorverwarmde oven.
Je bewaart het brood buiten de koelkast, maar wel luchtdicht verpakt. Op deze manier blijft het brood maximaal 2 – 3 dagen goed. Het deeg kan ook worden bewaard in de koelkast, daarover lees je hier meer.
Als je het afgebakken brood luchtdicht verpakt, dan kan het in de vriezer maximaal drie maanden worden bewaard.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Dat hoort wat plakkerig te zijn, dus dat is niet erg. Uiteraard kun je voorzichtig een beetje bloem toevoegen als je het idee hebt dat het anders niet goedkomt. Lees ook eens al mijn tips voor brood bakken door.
Lees hiervoor mijn artikel over brooddeeg laten rijzen in de koelkast. Hierin omschrijf ik niet alleen hoe je brooddeeg in de koelkast kan laten rijzen maar ook andere opties, tips en trucs rondom het bewaren van gistdeeg in de koelkast.
Mits goed verpakt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan kun je het brood tot 3 maanden bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Kun je de suiker ook weglaten in het recept?
Dat kan, ik gebruik het voor de smaak (en het helpt ook om het gist te activeren).
Lekker recept weer, die ga ik nog een keer maken.
150 gr bloem in een staande mixer kneden? Is dat niet erg weinig?
Mijn KitchenAid draait alleen maar een natte kledder deeg aan de haak rond. Er wordt niets gekneed. En aan de handen blijft het ook alleen maar plakken. 15 minuten, 20 minuten, 30 minuten kneden, maar een vliesje trekken lukt niet 😟.
Wat jammer om te horen, staat je KitchenAid goed afgesteld? Ik heb hier zelf geen problemen mee ervaren.
Dank je wel. Ja hij staat wel goed afgesteld. Als ik het recept verdubbel heb ik het probleem niet. Dan kneed hij prima. En stiekem is dat helemaal prima. Ikzelf, mijn man én de kinderen smullen echt hiervan. Heel lekker! Al 3x gemaakt ondertussen.
Kan het ook met een handmixer ipv een standmixer?
Dat kan hoor, duurt misschien wel iets langer en het opzetstuk is net even wat anders.
Hi,
Het deeg blijft super plakkerig bij mij, wat doe ik fout?
En op welke stand raad je aan de staandmixer te zetten? En met een dreghaak toch neem ik aan?
Niets hoor, het hoort wat plakkerig te zijn! Je kunt het beste je hand even iets nat maken onder de kraan, dat werkt het wat makkelijker. Klopt met de deeghaak, ik zet ‘m volgens mij meestal op stand 6.
Kan ik het deeg wat langer bewaren, voordat ik het afbak?
Dat kan, mits het niet te veel gaat rijzen. Je zou het in de koelkast kunnen laten rijzen: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/
Die van mij is heel plat… snap niet helemaal waarom 🙁
Dat is altijd lastig te beantwoorden vanaf een afstand. Misschien niet lang genoeg laten rijzen, te ver uitgeduwd enzovoort.
Heerlijk recept!
Ik miste wel zout in het deeg. Na even op google te hebben gezocht zag ik dat er vaak 1% zout wordt toegevoegd. Bij de tweede keer proberen heb ik één (kleine) theelepel gedaan i.p.v. een halve en toen smaakte het een stuk beter!
Ah ja zout is altijd wel een persoonlijke toevoeging. Wat de een veel vindt, vind de ander weinig.. 🙂 Maar fijn dat een beetje meer het voor jou heeft opgelost!
Hoi Laura.
Ik ga dit vandaag voor het eerst maken. Een vraagje. Welke olijfolie kan je hiervoor het beste gebruiken? Je noemt in stap 4 “(goede!) olijfolie”, wat is dan de beste olijfolie om te gebruiken hiervoor?
Hartelijke groetjes,
Astrid
Ik gebruik hier zelf een lekkere extra virgin olijfolie voor. Dus kies gewoon een olijfolie die je lekker vindt.