Ga terug
+ brood
Italiaanse focaccia recept
Opslaan Recept afdrukken
4.48 van 17 stemmen

Zelf focaccia maken - basisrecept

Goed kneden, het deeg laten rusten en daarna ingrediënten naar keuze toevoegen. Zo makkelijk is het om zelf focaccia te maken.
Porties: 1 brood
Rechthoekige bakvorm (voor een brood van ± 15 x 25 cm)

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 4 gram gedroogde gist
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 el fijne kristalsuiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml lauwwarm water
  • toppings naar keuze

Benodigdheden

  • rechthoekige bakvorm 17,5 x 27,5 cm

Instructies

  • Doe bloem, gist, zout, suiker, olijfolie en water in een kom en kneed met de standmixer in ongeveer 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Focaccia deeg is wat vochtiger dan ander brooddeeg, maar dat is niet erg.
  • Haal het deeg uit de kom, vet de kom in en plaats het deeg terug. Dek de kom af en laat het deeg 45-60 minuten, of tot het in grootte is verdubbeld, rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Stort het gerezen deeg op een bakplaat met bakpapier of in een ingevette ovenschaal. Duw de lucht eruit en vorm tot een rechthoek van ongeveer 16 x 25 cm. Dek af met een schone theedoek en laat 20-30 minuten rijzen.
  • Duw na de tweede rijs kuiltjes in het deeg met je vingers en beleg met ingrediënten naar keuze. Olijfolie is belangrijk, dat gebruik ik altijd. Sprenkel wat (goede!) olijfolie over het deeg en verdeel er meer smaakmakers naar eigen keuze over.
  • Bak je zelfgemaakte platbrood in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
Tips
De gebruikte (en hoeveelheid) toppings kunnen invloed hebben op de baktijd, houd je brood daarom goed in de gaten.
Bewaren
Mits goed verpakt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan kun je het brood tot 3 maanden bewaren.