Toen ik een paar weken terug het recept voor pompoen muffins online zette, maakte ik per ongeluk een foutje in de uitwerking van het recept. Ik vergat namelijk de suiker tussen de ingrediënten te zetten. Dat kreeg ik pas door nadat ik vele enthousiaste reacties las op Instagram over het feit dat er geen suiker in zat. Oeps, foutje. Want er moest dus wel degelijk suiker in de muffins.
Omdat blijkbaar wel iedereen massaal zat te wachten op een muffinrecept zonder suiker besloot ik ermee te experimenteren. Dat resulteerde in deze appelmoes muffins. Beduidend minder zoet waar deze zoetekauw even aan moet wennen, maar wel ontzettend lekker. Ik ga ze zeker nog eens maken, dan probeer ik er nog wat extra stukjes appel in te verwerken. Dat lijkt me ook heerlijk! En wil je ze wel zoeter hebben, dan voeg je natuurlijk gewoon een beetje suiker toe.
BAKTIP: Ik verdeel het beslag over de vormpjes met een ijsbolknijper. Mocht je deze niet in huis hebben, kan je dit ook met twee lepels doen.
Appelmoes muffins
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 1 tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 150 gram appelmoes (ik gebruikte ongezoete appelmoes)
- 50 ml halfvolle melk
- 1 ei (M)
- 30 ml zonnebloemolie
- 1 tl vanille-extract
Instructies
-
Neem een schaaltje waarin je bloem, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar roert. In een grotere kom doe je de appelmoes, melk, ei, zonnebloemolie en vanille-extract. Neem een garde waarmee je het tot een egaal mengsel klopt.
-
Voeg dan de droge ingrediënten toe en spatel tot het bloem is opgenomen, het is niet erg als er nog wat klontjes in het beslag zitten.
-
Verdeel het beslag over muffins of cupcake vormpjes. Ik maakte 8 kleine muffins, je zou ook grotere muffins kunnen maken.
-
Bak de muffins in ongeveer 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
-
De muffins zitten hier inmiddels in zakjes die ik ‘s middags neem als tussendoortje bij lekkere trek. Deze gaan vast vaker gemaakt worden, ik vind ze heerlijk.
Tips
- Zelf appelmoes maken voor deze muffins? Dat kan met dit recept!
- Proef even van het beslag, als je ze niet zoet genoeg vindt voeg je naar smaak wat lichtbruine basterdsuiker toe.
Superleuk recept! Wil het graag uit proberen voor mijn 3 jongens. Kan ik de olie vervangen door boter?
Kan, dan zou ik het wel eerst smelten.
Klinkt makkelijk en lekker, leuk! Wat doet de baking soda als er geen zuur in het recept zit? Werkt het dan wel als rijsmiddel? Heb pas het verschil gelezen tussen bakpoeder en baking soda, vandaar m’n vraag. Groetjes Julie
Het zuur zit ook in bakpoeder 😉
Ah vandaar, dat wist ik niet. Dank voor je reactie!
Misschien kun je de appelmoes vervangen door appelmoes compote. Dan heb je al de stukjes appel en voor de zoetekauw een iets zoetere smaak. Ik ga deze zeker maken
Heb deze met amandelmelk gemaakt en werkt prima. Ik heb geen suiker toegevoegd, maar wel een halve zachte karamel in elke muffin geduwd die heerlijk smelt tijdens het bakken. De muffins blijven ook echt dagen mals. Super recept. Bedankt!
Wat leuk om te lezen, dankje!
Zelf eerst appelmoes maken kan ook
Zeker!
hoe komt het dat mijn muffins veel lichter zijn dan die van jou?
Misschien de soort appelmoes? Waren ze wel goed gaar?
Kan je het ook maken met zelfrijzend bakmeel? Dat heb ik namelijk alleen maar in huis! En ik wil deze graag maken ?? zien er zoo enorm lekker uit
Zeker! Maar dan moet je iets minder bakpoeder toevoegen: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Net gemaakt, mijn man en ik vinden ze echt heerlijk! Dank je voor het lekkere recept!
Heel lekker en verantwoord! Alleen blijven mijn muffins enorm plakken aan het papier, heb je hier misschien nog een tip voor?
Dat zal van de soort muffinvormpjes afhangen, ik had er geen last van!
Heeft u ook geprobeerd met kaneel door het beslag ?
Lijkt me lekker!
wij gaan dit op school maken voor een restaurant heb je nog een tip hoe ze nog een beetje afgemaakt kunnen worden ofzo dat zouden wij wel heel erg graag willen weten voor ons restaurant
Groetjes 8B
Misschien met wat leuke versieringen? Of wat poedersuiker, misschien juist wel wat slagroom!
Kan ik het ei er ook uitlaten?
Dat zou ik niet doen, dat zorgt voor zowel structuur als luchtigheid.