Hoewel ik geen vegetariër ben (ik ben gek op stukje vlees bij het eten), eet ik wel steeds vaker vegetarisch. Omdat ik het lekker vind, maar stiekem ook omdat ik er gewoon regelmatig te laat achter kom dat ik geen vlees uit te vriezer gehaald heb. Tuurlijk, dan kun je even naar de supermarkt hollen, maar ik kies er dan meestal gewoon voor om het weg te laten. Zo ontstond ook het idee voor deze vegetarische groentelasagne. Een lasagne bomvol groenten, en die groenten kun je natuurlijk altijd aanpassen naar wat je lekker vindt of gewoon nog hebt liggen.
Vegetarische groentelasagne
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine prei
- 1 rode paprika
- halve (grote) stronk broccoli
- halve courgette
- 2 tomaten (+1 extra voor decoratie)
- 600 gram pastasaus
- 250 gram mascarpone
- 6 bladen lasagne (genoeg voor 3 lagen per bakje)
- flinke hand geraspte kaas
- halve bol mozzarella
- Italiaanse kruiden
Instructies
-
Snipper de ui, pers de teentjes knoflook uit en fruit deze samen in een pan. Voeg de fijngesneden prei, paprika, broccoli en courgette toe. Zorg dat je de broccoli in kleine roosjes snijdt.
-
Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze toe, samen met de pastasaus en mascarpone. Roer door op een laag vuur tot de mascarpone goed is opgenomen.
-
Zet de twee kleine ovenschaaltjes (of één grotere) klaar en schep wat van de groentesaus op de bodem. Leg hier een blad lasagne op en wissel zo de saus en bladen lasagne af. Eindig met een laag saus.
-
Over de laatste laag saus verdeel je wat geraspte kaas en stukjes mozzarella. Snijd de tomaat in plakjes en leg deze bovenop. Strooi er als laatst wat Italiaanse kruiden overheen.
-
Bak de lasagne op 200 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 30 minuten.
Met de halve bol en wat tomaat die je overhoudt, kun je lekkere caprese hapjes maken met wat basilicum blaadjes. Lekker voorgerechtje terwijl je op de lasagne wacht.
Eet smakelijk!
Oh dit ziet er zalig uit!
Wat een goed recept! Ik eet wel zonder vlees en zoek altijd lekkere vega recepten. Ik ga het eens proberen met mascarpone!
Wow dit ziet er echt weer fantastisch uit en klinkt zo lekker!
Ga dit absoluut proberen!
Wat is “pastasaus”?
(tomaten)saus voor de pasta
Ik heb het vanavond gemaakt en het was heerlijk! Bedankt voor het recept!
Kan ik de mascarpone ook helemaal weglaten?
Kun je zeker mee experimenteren, maar zou dan wel wat meer saus gebruiken.
Ziet er echt heeel lekker uit!
Neem aan, dat je de groentes even moet roerbakken???
Er staat ook in het recept dat je de groentes in de pan doet voordat je de saus benodigdheden toevoegt.
Wat een heerlijke lasagne! Ik heb een heel bakje mascarpone gebruikt, en dat maakte het lekker romig en zoetig. Deze lasagne komt in ons kookboek.
Ziet er geweldig lekker uit! Ik heb nog wat geitenkaas over, is dat lekker om er op te doen in plaats van de mozzarella?
Ja hoor, ook heerlijk!
Nog even als eerste aangeven dat de oven voorverwarmd moet worden. Ik was het vergeten ?
Vorig jaar onze laatste avond in Paramaribo vegetarische lasagne gegeten (hoe verzin je het?) Was zooo lekker dus terug in Nederland op zoek naar een recept dat dit recept zou benaderen. Dit is echt een super recept! Al diverse keren gemaakt met een heel bakje mascarpone natuurlijk!
Mag ik ricotta gebruik ipv mascarpone?
Ja hoor, dat is vast ook lekker.
Heel erg lekker, al meerdere keren gemaakt!
Maar die hoeveelheden, er staat 2 porties…..wij kunnen er echt met minimaal 6 volwassenen van eten. Ik heb 2 schalen als ik dit maak. Ben ik de enige?
I got this overherleike lasagna at my friend in The Nederlands and I was sold! Sooo good. Im not a vegetarianer, but this I serve now and than and I dont miss meat. Thanks for an really good recepi Laura! Regards from Norway.