Vegetarische groene havermoutburger

Vegetarische groene havermoutburger
22

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn team dat ik er echt mee aan de slag moest tijdens de havermout themaweek, vooruit dan maar ;). Het resultaat van deze vegetarische groene havermoutburger was verrassend lekker! Dat vonden mijn eters ook.

De groene kleur dankt deze burger aan de doperwten en de munt, die samen met havermout en feta de basis vormen van deze burger. Ik bouwde er gelijk een lekker broodje mee, met zelfgemaakte tzatziki. Maar je kunt ook heel goed kleinere burgers bakken en ze bij een (Griekse) salade eten met een lekker bakje tzatziki ernaast als dip en verse frietjes erbij.

Vegetarische groene havermoutburger

Deze vegetarische groene havermoutburger met doperwten, feta, munt en havermout heeft me enorm verrast! Heerlijk op een broodje of bij een Griekse salade.
Porties: 8 grote burgers

Ingrediënten

BURGERS

  • 300 gram diepvries doperwten ontdooit
  • 1 witte ui geschild
  • 15 gram verse muntblaadjes
  • 2 eieren
  • 125 gram havermout
  • 125 gram feta

BROODJES

  • 8 ronde broodjes
  • 1x recept voor tzatziki
  • 3 rijpe avocado's
  • komkommer
  • rucola

Instructies

  • Pureer 225 gram doperwten samen met de ui, munt en eieren tot een gladde massa. Voeg havermout, feta en een flinke mespunt zout toe en pureer kort, het moet niet glad zijn.
  • Schep er tot slot de 75 gram resterende doperwten doorheen en laat een kwartier staan, het vocht trekt dan in de havermout en het beslag zal wat steviger worden.
  • Verhit wat olie in een koekenpan op medium vuur en schep een soeplepel beslag in de pan. Vorm met je spatel tot een ronde burger. Ik bakte er twee-drie tegelijk. Bak de burgers een paar minuten aan beide kanten en herhaal tot al het beslag op is.
  • Beleg de broodjes met de tzatziki, komkommer, avocado, rucola en de verse burgers of serveer de burgers met een verse Griekse salade en lekkere frietjes.
Bewaren

Bewaar de burgers twee dagen goed afgesloten in de koelkast of tot drie maanden in de vriezer. Warm rechtstreeks uit de pan het allerlekkerst.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Aletta schreef:

    Lijkt me super lekker!

    Ik vroeg me alleen even af of je de burgers eerst moet bakken alvorens deze in de koelkast of vriezer te bewaren of dat dat ook ongebakken kan?

    1. Lisa schreef:

      Klinkt heel erg lekker! Is het mogelijk de feta te vervangen? Waarmee kan je dat het beste doen?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Zachte geitenkaas bijvoorbeeld! Misschien dat een andere soort kaas ook goed werkt, gewone geraspte kaas bijvoorbeeld. Maar dat heb ik niet getest!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Het beslag zou ik altijd meteen afbakken. De burgers kun je afgebakken enkele dagen bewaren.

  2. Sonja schreef:

    Gisteren vis met erwtenpuree met munt gegeten, ideaal dit recept nu om het restje erwtenpuree bij de lunch als burger te verwerken. Een hamburger-ring heb ik gebruikt om het beslag netjes in de pan te krijgen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat slim met een hamburger ring, dat is een goede tip!

  3. Elly schreef:

    Ik maak van een kleine twee ons biologisch rundergehakt drie ons of meer door er in een geklopt ei of melk geweekte havermout aan toe te voegen. Goed op smaak brengen en ballen van draaien. Erg lekker en schheelt in vleesconsumptie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ook een hele goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *