Veelgestelde bakvragen #5

Gepost: 7 april 2021 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Veelgestelde bakvragen #5

Zoals sommigen van jullie zullen weten proberen wij met ons team meerdere keren per week al jullie bakvragen te beantwoorden (die kunnen jullie stellen onderaan de recepten). Zelfs per mail, via Instagram en via Facebook krijgen we de nodige vragen binnen. Het leek ons daarom leuk om weer eens een aantal veelgestelde bakvragen uit te lichten! Dat is alweer even geleden én dat scheelt ons ook weer wat vragen beantwoorden 😉 

Welke soort bloem gebruik je? 

Ik gebruik altijd patentbloem of tarwebloem. Tarwebloem gebruik ik meestal voor brood, maar kan ook prima voor gebak gebruikt worden. Het liefst gebruik ik patentbloem voor mijn cakes en taarten, omdat de structuur net iets fijner is dan van tarwebloem. In dit artikel leg ik verschillende soorten bloem uitgebreider uit.  

En als ik dan toch bezig ben wil ik graag nog een misverstand omtrent bloem de wereld uit helpen: heel vaak krijg ik de vraag of ik zelfrijzend bakmeel of bloem bedoel wanneer er ‘bloem’ in een recept staat. Ik bedoel dan dus absoluut bloem, patent of tarwe, allebei prima. Zelfrijzend bakmeel is namelijk een ander soort product; de basis is bloem, maar er is ook bakpoeder aan toegevoegd. Die kun je dus niet zomaar door elkaar vervangen. Wil je dit wel, lees daar dan hier meer over. 

Hoe reken ik recept X om naar een grotere of kleinere bakvorm? 

Dit is absoluut de meest voorkomende bakvraag en om die reden heb ik een prachtige omrekentool voor jullie ontwikkeld. Met deze tool kun je zelf elk recept met een ronde, vierkante of rechthoekige bakvorm omrekenen naar de gewenste maat bakvorm. De tool rekent elk ingrediënt dan netjes voor je om tot de exacte benodigde hoeveelheid. Het gevolg kan wel zijn dan je daarom soms 3,4 eieren nodig blijkt te hebben voor de vorm die jij wilt gebruiken, maar als je bedenkt dat een gemiddeld ei 50 gram weegt dan kun je dat met behulp van de weegschaal ook weer prima doorrekenen.  

Verandert de baktijd en de temperatuur als je een recept halveert of verdubbelt? 

Dit is natuurlijk de grote vervolgvraag op het omrekenen van een recept. Wat gebeurt er met de baktijd en de temperatuur? De temperatuur blijft in elk geval exact hetzelfde, maar de baktijd verandert inderdaad. Helaas heb ik hier geen pasklaar antwoord op, dus als je besluit dat je een ander formaat bakvorm wilt gebruiken dan zul je het baksel zelf goed in de gaten moeten houden. Wel geef ik in dit artikel nog wat meer tips en geef ik alvast wat voorbeelden van hoe je hiermee om kunt gaan. 

Mijn baksel is niet gaar geworden, wat ging er mis? 

Dit kan aan nogal wat factoren hebben gelegen en is voor mij heel moeilijk te bepalen op afstand. Mijn eerste vraag is altijd of de thuisbakker misschien iets aan de ingrediënten heeft veranderd, aan de hoeveelheid van de ingrediënten of aan de bakvorm. Zodra je hier iets aanpast heeft dat natuurlijk een groot effect op het resultaat, want het recept is precies zo gemaakt dat het klopt.  

Daarnaast is een goede, betrouwbare oven natuurlijk van belang. Ik bak altijd bak op boven- en onderwarmte. Bij een heteluchtoven moet de temperatuur in mijn recepten 10-20% lager gezet worden. Ook kan ik iedereen aanraden om een extra temperatuurmeter in de oven te zetten, die kost maar een paar euro. Soms klopt de temperatuur die je oven aangeeft namelijk niet en zo kun je dat mooi controleren.

Omrekenen oventemperaturen oven

Kan je brood ook (een nacht) laten rijzen in de koelkast? 

Hier had ik tot voor kort geen ervaring mee, maar omdat de vraag zó ontzettend vaak werd gesteld ben ik flink aan het experimenteren geslagen. Grofweg is het antwoord: ja, maar er zijn verschillende opties en factoren waar je rekening mee moet houden. Te veel om hier kort en bondig aan jullie uit te leggen, dus als je er meer over wilt weten kun je het beste mijn bevindingen en stappenplan in dit artikel even rustig doorlezen. 

Waardoor kan ik suiker vervangen in recept X? 

Deze vaak krijg ik steeds vaker en helaas kan ik er meestal geen goed antwoord op geven zonder het recept zelf eerst uitvoerig te testen met een suikervervanger. Er zijn natuurlijk vele alternatieven te vinden die je prima kunt gebruiken, die vind je hier, maar per recept zal verschillen welke soort het meest geschikt is en in welke hoeveelheid. Bedenk je ook dat het resultaat vrijwel nooit hetzelfde is als wanneer je gewone suiker zou gebruiken in een recept.  

Soms krijg ik ook de vraag of je suiker helemaal weg kunt laten, in die gevallen raad ik lezers aan dat zij beter op zoek kunnen gaan naar een ander (suikervrij) recept. Maar bij meer simpele bakrecepten (zoals cake) kun je wel proberen om de hoeveelheid suiker te verminderen met 25% bijvoorbeeld. Ook hier geldt, het resultaat zal hier wel door beïnvloed worden. Suiker is niet alleen een zoetmiddel, maar ook een structuurbouwer. Dus wanneer je het (deels) weglaat verandert de structuur.

Als jij nu thuis aan het experimenteren slaat (en het succesvol is), dan lees ik heel graag in de reacties terug wat je precies gedaan hebt! Daar hebben andere thuisbakkers met dezelfde vraag ook veel aan. Kijk ook eens tussen mijn verzameling met ‘suikervrije’ recepten, waarmee ik bedoel dat ik alternatieven voor suiker heb gebruikt (let dus op: de recepten zijn niet daadwerkelijk suikervrij)

Hoeveel calorieën of voedingswaarden bevat recept X? 

Ik tel geen calorieën en ik bereken ook geen voedingswaarden. Laura’s Bakery draait gewoon om lekkere bak- en borrelrecepten! Gelukkig bestaan er genoeg websites met tools waar je de ingrediënten van een recept kunt invoeren en deze gemakkelijk de voedingswaarden en/of calorieën voor je berekenen. 

Heb je nog andere vragen dan hierboven behandeld? Kijk dan eens in de FAQ of in ons uitgebreide archief met handige baktips, hieronder vind je de categorieën en daar kun je dan makkelijk naartoe doorklikken: 

Mijn laatste tip voor jullie: lees het recept goed door en denk logisch na. Klinkt misschien flauw, maar geloof mij dat je daarna je eigen vraag meestal al kan beantwoorden. Daarnaast staan de meeste bakvragen inmiddels ook beantwoord in de vele vragen onder de recepten, dus grote kans dat jouw antwoord daar ook tussen staat. Veel bakplezier! 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Katja schreef:

  Wat betreft suikervrij bakken, bestaat er tegenwoordig de suikervervanger zusto (wel aan de prijzige kant) die suiker 1/1 kan vervangen in recepten. Tot hiertoe altijd gelukt en werkt itt sommige andere suikervervangers niet laxerend en heeft ook niet die bittere nasmaak die sommige suikervervangers nalaten.

 2. Desiree schreef:

  Wat een fijne omrekentool heb je geplaatst. Ik heb hem al een paar keer kunnen toepassen. Maaaaar, nu loop ik ergens anders tegenaan. Ik heb een recept voor een rechthoekige vorm, maar die wil ik in een kleinere swirltulband vorm maken. Hele andere inhoud dus. Hoe pak ik dat dan aan?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dan bereken je het op basis van de inhoud. Dat kan niet met de tool, maar wel met een rekenmachine.

   1. Desiree schreef:

    Ah jammer, nou dan ga ik dat eens uitzoeken. Dankjewel.

 3. Judith schreef:

  Ik blijf het proberen…jouw cakes! Je recepten kloppen altijd maar de cakes krijg ik gewoon niet voor elkaar. Ik weeg alles exact af en hou me precies aan de instructies. Toch blijft de cake binnenin klef en zakt hij in. Zou het helpen als ik de temperatuur wat hoger zet, of de cake wat lager in de oven? Ik heb een nieuwe oven en moet hem nog ontdekken.
  Groetjes, judith

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat voor oven heb je? Bij een combimagnetron is het bijvoorbeeld erg moeilijk om cakes te bakken (resultaat is dan vaak midden niet gaar)

 4. Judith schreef:

  Hoi Laura! Ik heb een inbouw oven van ikea. Kan zowel conventioneel als hete lucht bakken. Ik heb de cakes conventioneel gebakken (boven en onder warmte) en uur bij 170 graden. De temperatuur klopt.

 5. Ineke schreef:

  Ik heb een vraag voor een unicorntaart.
  Kan ik op fondant aan de zijkant van de taart ook botercreme rozetten maken als de manen of glijd dat weg op het fondant.

  1. Laura Kieft schreef:

   Het kan, maar fondant gaat niet goed samen met vocht dus uiteindelijk zullen ze gaan glijden.

 6. Diane schreef:

  Hoi Laura,
  Ik heb 2 sets maatlepeltjes en toch verschillen hun inhoud.
  Hoeveel gram bakpoeder bedoel je met 1 tl theelepel dus?
  in omrekentabellen wordt eens 1,5gr en soms 3gr gezet maar dat is wel het dubbele. Wat is het juist?

  Alles staat klaar om je muffins met aardbeien en witte chocolade te maken en eenmaal ik je antwoord heb kan ik mijn voorbereiding afwerken.
  Dank je wel
  Diane

  1. Laura Kieft schreef:

   ik werk met de inhoud van maatlepels en weeg dat niet af in grammen. 5ml voor een tl en 15 voor een el.

 7. Betty vd beek schreef:

  Hallo laura

  Wat is een goed merk voor cake en bakblik.
  Die ik nu heb daar gaat de laag al na 5 bakkers af.
  Betaal liever wat meer en dat ze goed zijn

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb een artikel over mijn favoriete bakvormen, misschien heb je hier wat aan! https://www.laurasbakery.nl/mijn-meest-gebruikte-en-favoriete-bakvormen/

 8. Corrie schreef:

  Hallo Laura,
  Ik heb gisteren je sinaasappel-cranberrykoekjes gebakken,ze zijn super lekker maar ik vraag me af had ik
  de gedroogde cranberry’s moeten weken in lauwwarm water ???

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb dat zelf niet gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *