Een cake voor 12 personen, een grote tulband voor wel 24 personen of 10 grote muffins. Bij mijn recepten geef ik altijd aan voor hoeveel personen, het aantal stuks en/of welk formaat vorm ze zijn. Soms wil je echter een recept voor meer of minder personen maken en dat is precies het punt waar vragen ontstaan. Kun je zomaar een recept verdubbelen of halveren? En zijn er dan nog andere dingen waar je rekening mee moet houden? Ik zal je er wat meer over vertellen, zo weet je de volgende keer precies wat je moet doen als je het recept voor meer of minder personen wilt maken.
Recepten omrekenen
Een recept verdubbelen of halveren is niet ingewikkeld, maar als het beslag voor een specifieke vorm is, luistert dit vaak nauwer. Dat kun je omrekenen aan de hand van de oppervlakte en/of inhoud van de bakvorm die in het recept staat en degene die je gaat gebruiken. Gedoe zeg je? Welnee, ik heb namelijk een speciale omrekentool ontwikkeld die al het denkwerk voor je uit handen neemt.
Enige wat jij nog moet doen is het invullen van de ingrediënten uit het originele recept, het originele formaat bakvorm invullen én het formaat vorm die jij gaat gebruiken en dan doet de tool de rest voor je. Hoef jij alleen nog maar alles af te wegen.
Bedankt voor de tool! Ben wel heel benieuwd of deze bijvoorbeeld ook op 0 8 ei of iets dergelijks uitkomt. Want dat is vaak het probleem. En kies je dan alleen voor 1 ei of moet er dan ook meel bij enz…
Het verschilt een beetje per recept hoe nauw dit komt. Een recept is natuurlijk gemaakt voor een bepaalde bakvorm, dus het omrekenen naar een andere vorm kan inderdaad in 0,8 ei resulteren. De meest precieze oplossing is om eieren om te rekenen naar grammen, maar ik zal er binnenkort meer aandacht aan besteden in een informatief artikel.
Ik gebruik vaak de hoeveelheid eieren als omrekenbasis. Dus van 2 naar 3 eieren, van 4 naar 5 etc.
Kan ook inderdaad, maar dan veranderd er meer omdat de verhouding van recept tot bakvorm ook (meestal) niet meer klopt.
Hier ben ik ooo benieuwd naar! Heb je hier al meer info over?
En ik gebruik dan kleinere, of juist grotere eieren. Geen geklieder, maar een ander maatje.
Dat kan ook!