Recepten verdubbelen of halveren

Recepten verdubbelen of halveren
21

Een cake voor 12 personen, een grote tulband voor wel 24 personen of 10 grote muffins. Bij mijn recepten geef ik altijd aan voor hoeveel personen, het aantal stuks en/of welk formaat vorm ze zijn. Soms wil je echter een recept voor meer of minder personen maken en dat is precies het punt waar vragen ontstaan. Kun je zomaar een recept verdubbelen of halveren? En zijn er dan nog andere dingen waar je rekening mee moet houden? Ik zal je er wat meer over vertellen, zo weet je de volgende keer precies wat je moet doen als je het recept voor meer of minder personen wilt maken.

Recepten omrekenen

Een recept verdubbelen of halveren is niet ingewikkeld, maar als het beslag voor een specifieke vorm is, luistert dit vaak nauwer. Dat kun je omrekenen aan de hand van de oppervlakte en/of inhoud van de bakvorm die in het recept staat en degene die je gaat gebruiken. Gedoe zeg je? Welnee, ik heb namelijk een speciale omrekentool ontwikkeld die al het denkwerk voor je uit handen neemt.

Enige wat jij nog moet doen is het invullen van de ingrediënten uit het originele recept, het originele formaat bakvorm invullen én het formaat vorm die jij gaat gebruiken en dan doet de tool de rest voor je. Hoef jij alleen nog maar alles af te wegen.

Recepten verdubbelen of halveren

Het is echt totaal geen probleem om een recept in een grotere of kleinere hoeveelheid te maken. Halveren of verdubbelen gaat over het algemeen prima. Belangrijkste is dat de verhoudingen hetzelfde blijven, dan kan het eigenlijk niet mis gaan. En onderstaande geldt natuurlijk ook voor alle andere variaties in hoeveelheid dan precies het dubbele of de helft.

Waar je rekening mee moet houden is dat de hoeveelheid niet té klein wordt, dan kan je mixer het niet goed oppakken. Je kunt dan beter iets meer maken en een deel invriezen voor later. Zoals je moet zorgen dat het recept niet te klein wordt, moet je ook zorgen dat het niet te groot wordt. Bij een té grote hoeveelheid kan het namelijk ook lastig worden. Naast dat het misschien niet in je kom past, kan het ook lastig zijn om bijvoorbeeld een te grote hoeveelheid beslag net zo luchtig te krijgen als wanneer je gewoon één cake bakt. Dan moet je soms aan de receptuur gaan sleutelen voor een goed resultaat.

Over het algemeen moet je dan ook in het bezit zijn van grotere machines die grotere hoeveelheden aankunnen, dus je hoeft je niet zo snel zorgen te maken. Wanneer je bijvoorbeeld vier cakes nodig hebt, raad ik je aan om gewoon twee keer een beslag voor twee cakes te maken. Dat zal helemaal goed gaan.

TIP: Als je een staande mixer hebt, staat in de gebruiksaanwijzing vaak aangegeven hoeveel deeg of beslag je er per soort gebak mee kunt maken. Meer kan de mixer niet aan voor goede resultaten.

Andere aanpassingen?

Een recept in een kleinere of grotere hoeveelheid maken is dus geen probleem. Als je het baksel in dezelfde grootte maakt hoef je verder niets te veranderen aan de bereiding (bijvoorbeeld: 2 cakes van 25 cm in plaats van 1 cake).

Wanneer je echter besluit om het recept ook in een ander formaat (of soort) bakvorm te gaan bakken, zijn er wel aanpassingen nodig. Niet in de receptuur, maar wel als het aankomt op de baktijd en temperatuur van de oven. Daar schreef ik eerder al dit uitgebreide artikel over. Dus lees dat vooral als jij de grote tulband wilt omtoveren naar een paar cupcakes.

Mijn laatste tip: Zorg dat je alle ingrediënten goed omrekent bij het vermeerderen of minderen van een recept, hier worden vaak fouten in gemaakt. Schrijf dus even op een apart papiertje op hoeveel je moet afwegen van ieder ingrediënt. Zo voorkom je dat je 1 ingrediënt niet in de nieuwe hoeveelheid doet en de rest wel, dan klopt het recept niet meer en dat is zonde van het eindresultaat.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

 1. J.E. schreef:

  Bedankt voor de tool! Ben wel heel benieuwd of deze bijvoorbeeld ook op 0 8 ei of iets dergelijks uitkomt. Want dat is vaak het probleem. En kies je dan alleen voor 1 ei of moet er dan ook meel bij enz…

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het verschilt een beetje per recept hoe nauw dit komt. Een recept is natuurlijk gemaakt voor een bepaalde bakvorm, dus het omrekenen naar een andere vorm kan inderdaad in 0,8 ei resulteren. De meest precieze oplossing is om eieren om te rekenen naar grammen, maar ik zal er binnenkort meer aandacht aan besteden in een informatief artikel.

   1. Audrey schreef:

    Ik gebruik vaak de hoeveelheid eieren als omrekenbasis. Dus van 2 naar 3 eieren, van 4 naar 5 etc.

    1. Laura Kieft schreef:

     Kan ook inderdaad, maar dan veranderd er meer omdat de verhouding van recept tot bakvorm ook (meestal) niet meer klopt.

   2. Robert schreef:

    Hier ben ik ooo benieuwd naar! Heb je hier al meer info over?

 2. Trudy schreef:

  En ik gebruik dan kleinere, of juist grotere eieren. Geen geklieder, maar een ander maatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *