vervliegt alcohol tijdens het bakken?

Gepost: 4 maart 2018 Laatst bewerkt: 18 januari 2024
2

Champagne taart

Jarenlang ben ik in de veronderstelling geweest dat alcohol geheel vervliegt tijdens het bakken. Dat las en hoorde ik immers op verschillende plekken. Toen ik bij de champagne taart dus vrolijk schreef dat de taart ook prima kan voor kids omdat de alcohol vervliegt kreeg ik een aantal reacties dat dit helemaal niet zo is. Ik begon te twijfelen en besloot wat onderzoek te doen en inderdaad, ze hadden gelijk. Alchohol vervliegt wel, maar niet helemaal. Vandaag deel ik wat informatie met jullie die ik tegenkwam tijdens mijn zoektocht op het internet.

Vervliegt alcohol tijdens het bakken?

Ja, alcohol vervliegt tijdens het bakken, maar nooit helemaal. Volgens onderzoekers blijft er altijd minimaal 5% achter in het gerecht. De meeste informatie met details op internet gaan over koken, maar in grote lijnen gaat dat ook op voor bakken. Zo blijft na 15 minuten verhitten nog zo’n 40% van de alcohol over, na 1 uur is dit 25%.

Vanille extract in fles

en vanille-extract dan?

Vanille-extract bestaat ook uit alcohol, dat heb je kunnen zien in dit artikel waarin ik zelf vanille-extract maakt. Ook de vanille-extract en vanille aroma uit de winkel bevatten alcohol. Dit zal dus niet volledig vervliegen.

Nu is het wel zo dat je van vanille-extract eigenlijk nooit meer dan 2tl toevoegt, per stukje is het restant aan alcohol dat overblijft bijna te verwaarlozen. Maar nihil of niet, er blijft dus wel iets achter.

Wil je wel vanille in je baksel, maar geen alcohol? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor vanillesuiker.

Geschikt voor kinderen en zwangeren?

In principe natuurlijk niet, omdat er altijd alcohol achterblijft in het gerecht en dat wordt niet geadviseerd voor kinderen en zwangere vrouwen. Als je kijkt naar de hoeveelheid alcohol die achterblijft op een gehele taart is het natuurlijk niet veel, zeker niet als je het per stukje/plakje bekijkt. Adviezen over het wel of niet eten ga (en wil) ik niet geven, dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Zolang je maar weet dat dus nooit álle alcohol vervliegt.

Bronnen: Voedingscentrum, Ongewoon Lekker

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Welmoed schreef:

    Hi! Dank voor de uitleg! Ik ben wel benieuwd waarom je in je kinderbakboek dan Vanille-extract gebruikt in vrijwel elk gerecht (en ook 1 el voor bijvoorbeeld de vanille-cake, wat toch meer is dan 2tl), als dat dus niet geschikt is voor kinderen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Uit een vanille cake kun je 12 plakken halen. Een eetelepel vanille extract staat gelijk aan 3 tl. Na een uur verhitting (het bakken van de cake) blijft daar dus 25% of minder van over. Dat is dus minder dan 1 tl verdeeld over 12 plakken. Ik zie daar het probleem niet, ook niet in een Kinderbakboek, maar dat is aan eenieder om dat voor zichzelf te beslissen. Mocht jij dat wel een probleem vinden dan vind je in het Kinderbakboek bij de vervangtips ook hoe je vanille extract kunt vervangen door andere vanille producten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *