Stoofpeertjes maken

Gepost: 13 november 2018 Laatst bewerkt: 12 november 2023
Stoofpeertjes maken
100

Stoofpeertjes zijn een perfect recept voor het najaar of voor bij het kerstdiner. Stoofperen zijn niet alleen erg lekker om in recepten te verwerken, maar natuurlijk ook gewoon om zo te eten.

De lekkerste stoofpeertjes maken

Weer een recept dat ik van mijn ellenlange baklijst af kan halen: stoofpeertjes. Al regelmatig heb ik ze gegeten, maar nog nooit had ik ze gemaakt. En dat terwijl het een echt ontzettend makkelijk recept is. Even schillen, alles in de pan en wachten maar.

Ik maakte anderhalve kilo stoofperen in totaal en die waren binnen enkele dagen op. Ik gebruikte een groot deel in nieuwe recepten en de rest deed ik lekker door mijn yoghurt. Dat is heerlijk kan ik je vertellen.

Stoofperen recept

Stoofperen koken

Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.

BAKTIP: De stoofpeertjes moeten onder water staan tijdens het koken. Hiervoor gebruik ik een ruime pan zoals deze soeppan.

Stoofperen recept zonder wijn

Ik koos ervoor om mijn stoofperen zonder wijn te maken en enkel bessensap te gebruiken. Om ze toch die mooie rode kleur mee te geven heb ik ze wat langer laten koken dan gemiddeld wordt gedaan met sap. Het resultaat is dat mijn stoofpeertjes van binnen ook mooi rood zijn in plaats van voornamelijk aan de buitenkant.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij ook zo dol op bakken en dan vooral rondom de feestdagen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen. Zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Recepten met stoofpeertjes

Stoofpeertjes zijn op zichzelf al ontzettend lekker om te eten. Als een tussendoortje of misschien als bijgerecht tijdens een (kerst)diner. Het is vaak ook een erg geliefd gerecht bij kinderen.

Maar mocht je nu eens wat heel anders willen doen met zelfgemaakte stoofperen, denk dan eens aan één van deze desserts:

Karamel stoofperen dessert

stoofpeertjes-speculaas tiramisu

Veelgestelde vragen

Help, mijn stoofpeertjes zijn bitter geworden!

Dan heb je waarschijnlijk de citroen te grof geschild. Wanneer je citroenschil gebruikt voor een recept, moet je echt alleen het gele gedeelte van de schil gebruiken. Het witte (dat onder de gele schil zit) is erg bitter en kan een vervelende smaak afgeven die je stoofperen kan verpesten.

Kan ik de citroenschillen ook achterwege laten?

Dit kan, het is een smaakmaker dus je kunt het weglaten of vervangen door de schil van een andere citrusvrucht (zoals sinaasappel, ook lekker!).

Kan ik ook wijn gebruiken in plaats van bessensap?

Dat kan zeker. Druivensap of rode wijn zijn prima vervangers van het bessensap en je kunt ook een combinatie gebruiken.

Verschillende lezers gaven in de reacties onder dit recept een leuke tip: gebruik glühwein om de stoofpeertjes in te koken. Dit is al zoet en kruidig van zichzelf en relatief goedkoop om aan te schaffen. Hou bij het gebruik van glühwein wel rekening met deze eigenschappen en voeg minder kruiden en geen suiker toe.

Hoe krijg ik zachte stoofpeertjes?

Hoe langer je de peertjes kookt, des te zachter zullen ze worden. Ik vond ze met de kooktijd uit het recept al zacht genoeg, maar je kunt ze zo zacht laten koken als dat jij lekker vindt.

Hoe moet je stoofpeertjes bewaren?

Stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal een week bewaren in de koelkast. Je kunt stoofpeertjes ook invriezen, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. 

 

zelf stoofpeertjes maken

Recept afdrukken

4.31 van 42 stemmen

Stoofpeertjes recept

Stoofpeertjes zijn perfect voor het najaar. Stoofpeertjes zijn erg lekker om in recepten te verwerken, maar natuurlijk ook gewoon om zo te eten.  

Ingrediënten

  • 1,5 kilo stoofperen (ik gebruikte Gieser Wildeman)
  • 500 ml rode bessensap
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 3 el fijne kristalsuiker

Instructies

  • Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Ik sneed de onderkantjes wel van de peren af, maar ook die kun je in principe laten zitten.
  • Zet de peren in een pan die ruim genoeg is en giet het bessensap erbij. Vul aan met water tot de peren onder staan.
  • Neem een dunschiller en schil zo 4-5 reepjes van het gele deel van de citroenschil en voeg deze samen met de overige ingrediënten toe. Roer even kort door en zet de pan op het vuur.
  • Breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat de peren ongeveer 2 uur stoven.
  • Eenmaal klaar kun je de peren uit het sap halen en gelijk gebruiken. De peren worden weer wat steviger als je ze laat afkoelen. Ze zijn zowel koud als warm lekker om te eten.
Tips

Je kunt ook de peren al schillen en in partjes snijden, ze zullen dan wat sneller klaar zijn
Bewaren

De peren kun je in een afgesloten bak maximaal een week bewaren in de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Bewaar vooral ook (een deel van) het sap waarin je de peren hebt gekookt, goed te gebruiken in recepten en hetzelfde te bewaren als de peertjes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

  1. florentine schreef:

    jammie.n vraagje zijn ze ook zacht?ik heb het twee keer geprobeerd maar bij mij worden ze niet lekker zacht

    1. Paula schreef:

      Ha Florentine, ik heb toevallig gisteren ook stoofpeertjes gemaakt (ander recept, maar dat maakt niet uit). Ik heb ze 2,5 uur heel zachtjes laten stoven op een sudderplaatje. Peertjes waren goed zacht. Ze vielen wel steeds om, dus ik heb proppen aluminiumfolie ertussen gefrommeld. Ook niet echt een succes, uiteindelijk heb ik ze halverwege de kooktijd voorzichtig omgedraaid. Dat ging goed.

    2. Laura Kieft schreef:

      Deze waren heerlijk zacht. Hoe langer je ze kookt, hoe zachter ze worden.

  2. Lotte. schreef:

    Ik hen ze gekookt in rode wijn en dan driekwart eronder. Zo bleef de bevenkant wil en het grootste deel mooi rood. En heb het sap met aardappel zetmeel gebonden en erovet heen gegoten. Heerlijk en super mooi om naar te kijken.

  3. Jorn schreef:

    Wat ziet dit er lekker uit zeg! Deze wil ik ook voor kerst gaan maken!

  4. Mady schreef:

    Ik kook de geschilde peertjes met een hele fles glühwein. Smaakt heel lekker en een fles glühwein is heel goedkoop.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een lekker idee ook!

  5. Daphne schreef:

    Gisteren heb ik dit recept gemaakt. Zojuist een peertje gegeten, maar helaas smaakt hij bitter… ik vrees misschien iets teveel wit van de citroenschil laten zitten. Dus als je een tip hebt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Dat is inderdaad het enige dat het zou kunnen zijn.

    2. A. Bei schreef:

      Ik denk dat het komt, omdat er te weinig suiker wordt toegevoegd.

  6. Loretta Vandenberg schreef:

    I would love to make this. My oma made them and it was so good. The pears you use we can’t get in canada. Is there another pear that you could suggest or any ideas of what qualities I’m looking for in a pear that is found in the pears you use.
    Thank you,
    Loretta

    1. Laura's Bakery schreef:

      Unfortunately you really need special ‘stew pears’ for this recipe.

  7. Loretta schreef:

    Thank you, yammer, that is what I thought.

    1. Nina schreef:

      A similar dish might work with Quince fruit! These also get soft only after cooking for a couple of hours and become read when cooked. They’re also family of the Rosaceae family to which apples and pears also belong.

      1. Loretta schreef:

        Thank you so much, I shall try that??

  8. h.j. schreef:

    Ik kook ze altijd in glühwein, alle kruiden zitten daar nl in ?!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een leuke tip!

  9. Ronald schreef:

    Stoofperen zijn met dit recept bitter geworden en daarom niet te eten. Ik kan dus opnieuw beginnen. Voor het eerst dat ik citroen en kruidnagel toevoegde, dus dat moet de oorzaak zijn. Hiervoor waren mijn stoofperen altijd perfect. Voorkom nog meer teleurgestelden en pad alsjeblieft dit recept aan!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Ronald, ik heb dit recept al vele malen gemaakt en het heeft nog nooit teleurgesteld (het is nog nooit bitter van smaak geweest). Waarschijnlijk heb jij het witte deel van de citroen meegeraspt/geschild, dat moet je nooit gebruiken want dat geeft die bittere smaak. Wat vervelend dat dit bij je gebeurd is.

  10. TjunyS schreef:

    ipv van schilletjes citroen zijn schilletjes mandarijn ook heel lekker. Wel net als bij de citroen heel oppervlakkig schillen. Mijn stoofpeertjes gaan altijd in de pan met niet zo dure tawny port.

  11. loes schreef:

    ik heb ze gisteren gemaakt en ongeveer 4 uur zachtjes laten stoven met een scheut port.
    Ze zijn verrukkelijk en heerlijk zacht, mooi recept, dank je wel

  12. Ron schreef:

    Gisteren deze peertjes gemaakt. Na het lezen van de comments dat de peertjes bitter zouden worden was ik een beetje huiverig. Maar de peertjes waren heerlijk. Totaal niet bitter, heerlijk zoet. De klagende mensen moeten wel teveel van het witte van de schil hebben gebruikt, kan niet anders. Heb het recept 1 op 1 nagemaakt en niets aan de hand. Top recept!

  13. Erik schreef:

    Ik maak de stoofperen nu al 3 jaar trouw met jouw recept, want zo zijn ze super! Na ze die 3 jaar steeds weer opgezocht te hebben op internet heb ik het net maar eens uitgeprint voor de komende jaren. Deze methode is een blijvertje. 🙂

    – Ik gebruik trouwens zelf ‘gewone’ anijs (had ik nog) en een fles excellent druivensap van de AH.

  14. Wilma schreef:

    Vanwege de hoge gasprijs dacht ik,ik probeer stoofpeertjes in de römertopf, in de oven.
    Dit ging erg goed,wel gehalveerd en ze stonden helemaal onder het vocht.
    Een paar uur heeft het wel nodig ,nog een dagje in de pot laten staan en mooi rood

  15. Miek schreef:

    Weet je misschien ook hoe je van de overgebleven stoofpeertjes en het sap sorbetijs zou kunnen maken en zo ja heb je dan ook een recept hiervoor? Zou mijn neef van 10 heel fijn vinden!😂
    Dank je wel vast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die heb ik niet helaas, maar dat klinkt wel heel lekker!

  16. Frans van de Reep schreef:

    I just use normal pears from my own garden when they are still unripe. I also remove the core so I get 4 parts. I boil the pears in grapejuice with spekulatius spice mix for 30 minutes. After that time they simmer for several hours on our woodstove. Then they are sweet, red and spicy.

  17. Marijke Michels schreef:

    Ik kook de peertjes maar in één uur gaar!! Laat ze dan wel in het vocht afkoelen! Dan haal ik ze eruit! Het vocht laat ik indikken door op het vuur te laten staan !

  18. Petra schreef:

    Ik bind het bessensap met aardappel zetmeel .Mijn kinderen en kleindochter zijn er dol op.😀

  19. Manon schreef:

    Hoi! Ik heb geen losse kaneelstokjes/steranijs e.d., wel een zakje glühwein kruiden waar het in zit. Hoeveel kan ik daarvan gebruiken in dit recept? Thanks!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ken de inhoud van het zakje niet, dus dat is lastig antwoord geven voor mij. Zou een inschatting maken van een hoeveelheid ongeveer gelijk aan dit recept.

  20. Esther schreef:

    Wij eten het altijd zoet. Alvast in partjes snijden en die rottige klokhuisjes eruit snijden en dan met roosvicee (of de voordelige variant) en water erbij. Genoeg suiker ook met laurier, kaneel en kruidnagel. En dan serveren met aardappels en een gehaktbal; prakken en naor binnen skoebe’n. Kinderen zijn er dol op! ; )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *