Recept afdrukken

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes zijn perfect voor het najaar. Stoofpeertjes zijn erg lekker om in recepten te verwerken, maar natuurlijk ook gewoon om zo te eten.  

Ingrediƫnten

  • 1,5 kilo stoofperen (ik gebruikte Gieser Wildeman)
  • 500 ml rode bessensap
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 3 el fijne kristalsuiker

Instructies

  • Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Ik sneed de onderkantjes wel van de peren af, maar ook die kun je in principe laten zitten.
  • Zet de peren in een pan die ruim genoeg is en giet het bessensap erbij (je kunt dus ook rode wijn of druivensap gebruiken in plaats van bessensap). Vul aan met water tot de peren onder staan.
  • Neem een dunschiller en schil zo 4-5 reepjes van de citroenschil, voeg deze samen met de overige ingrediĆ«nten toe. Roer even kort door zet de pan op het vuur.
  • Breng aan de kook, zodra het kookt zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat de peren ongeveer 2 uur stoven.
  • Eenmaal klaar kun je de peren uit het sap halen en gelijk gebruiken. De peren worden weer wat steviger als je ze laat afkoelen. Ze zijn zowel koud als warm te eten.

Tips

  • Tip: Je kunt ook de peren al schillen en in partjes snijden, ze zullen dan wat sneller klaar zijn.
  • Bewaren: De peren kun je in een afgesloten bak maximaal een week bewaren in de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Bewaar vooral ook (een deel van) het sap waarin je de peren hebt gekookt, goed te gebruiken in recepten en hetzelfde te bewaren als de peertjes.