Appel-kaneel oliebollen

Gepost: 27 december 2019 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Appel-kaneel oliebollen

Vorig jaar maakte ik deze fantastisch lekkere appel-kaneel oliebollen voor Oud en Nieuw. Ik strooi sowieso graag kaneel(poeder)suiker over mijn oliebollen, dus ik had bedacht dat ik dan ook gelijk de oliebollen zelf wel een smaakje kon geven. Zo gezegd zo gedaan en er ging wat kaneel doorheen. Eenmaal in de keuken vond ik ook nog dat er een appeltje bij kon. Appel en kaneel is immers een van mijn favoriete smaakcombinaties. Dat moest in een oliebol wel fantastisch lekker worden. En ik bleek gelijk te hebben, deze oliebollen met appel en kaneel waren zalig! Een aantal jaren geleden kon je in de winkel nog kaneelpoedersuiker kopen, nu is dat fijne kristalsuiker met een kaneelsmaakje. Ik bracht daarom zelf wat poedersuiker op smaak met kaneel, dat is het allerlekkerst namelijk (en blijft beter zitten op de oliebollen). Tot slot nog een variatietip die mij ontzettend lekker lijkt: de appel-kaneel oliebol opensnijden en vullen met wat zelfgemaakte banketbakkersroom. Dat wordt een heerlijke jaarwisseling!

BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasserbestendig.

Appel-kaneel oliebollen-2a

 

APPEL-KANEEL OLIEBOLLEN

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Appel-kaneel oliebollen

De lekkerste oliebollen voor oud en nieuw maak je toch echt zelf. Zeker als je er dan appeltjes en kaneel aan toevoegt.
20-25 stuks

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 3 tl kaneel
  • 1 ei (M)
  • 1,5-2 appels
  • zonnebloemolie (om in te bakken)

Instructies

  • Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat het mengsel gaat borrelen.
  • Schil in de tussentijd de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes
  • In een kom voeg je de bloem, zout en kaneel samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat. Spatel (of mix) als laatst de blokjes appel door het mengsel.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
  • Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruikten wij dan ook. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
  • Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
  • Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
  • Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.
  • Serveren met (kaneel)poedersuiker en smullen maar!

Tips

  • Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.
  • Hoeveel oliebollen er in je pan kunnen is wederom afhankelijk van de grootte van je pan. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben.
Bewaren

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Marlies schreef:

    Hoi hoi,
    Deze ga ik op oudjaarsdag zeker weer maken.
    Vorig jaar waren ze zo op en hier houd niet iedereen van rozijnen en krenten dus dit is een leuke twist.

    Gr Marlies

  2. Linda schreef:

    Helaas was het deeg niet goed gerezen, de oliebollen werden bij mij hierdoor heel compact. Nu rest de vraag, wat deed ik fout? Bij punt 1 staat laat dit mengsel 5-10min staan, ik heb het op laag vuur laten staan waardoor het ging borrelen. Had ik het gas uit moeten zetten of toch iets langer moeten laten borrelen? Wil ze zekers nog een keer proberen 😃

  3. Norbert schreef:

    De gist was te warm denk ik. Het borrelen gebeurt als de gist in lauw warme (35-40 graden ) vloeistof op is gelost. Je moet dit niet verder verwarmen.

  4. Linda schreef:

    Bedankt voor u reactie, deze tip neem ik mee 😃

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept