Plaattaart met bieten en feta

Plaattaart met bieten en feta
27

Bij een inspectie van mijn koelkast en vriezer kwam ik in de vriezerlade nog twee rollen bladerdeeg tegen. En dat terwijl ik net een nieuwe rol had gekocht. Ik was vergeten dat ik in december een foutje had gemaakt bij het bestellen van de boodschappen en ineens wel heel veel bladerdeeg in huis had. Dat worden dus nog meer plaattaarten de komende tijd, of kleine borrelhapjes. Ik ben nog in twijfel, maar het zou ook best kunnen dat ik deze plaattaart met bieten en feta nog eens maak. Qua beleg hield ik het bewust beperkt, zo blijft het bladerdeeg lekker knapperig. Je kunt gerust wat meer toevoegen als je wilt hoor. Zelf serveerde ik deze plaattaart in combinatie met een lekkere salade (met stukjes biet die ik nog over had!). Dat maakt de maaltijd gelijk wat lichter dan wanneer je een halve rol bladerdeeg opeet. Eet jij wel eens plaattaart voor het avondeten? En eet je dan alleen de plaattaart, of combineer je het net als ik met een salade?

Plaattaart met bieten en feta

Een heerlijke hartige plaattaart belegd met bietjes en verkruimelde feta, dat wordt smullen.
Voor 2-4 personen

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 2 el crème fraîche
  • 2 tl pesto
  • 1-2 bieten gekookt
  • 50 gram feta verkruimeld
  • handje walnoten fijngehakt
  • verse tijm
  • peper en zout
  • rucola

Instructies

  • Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Vouw de randjes ongeveer een centimeter naar binnen.
  • Roer crème fraîche en pesto door elkaar, smeer hier de bodem van de plaattaart mee in.
  • Snijd de bieten in dunne plakjes en verdeel over het bladerdeeg. Beleg verder met feta, walnoten, tijm, peper en zout.
  • Bak de plaattaart in 25-30 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte).
  • Serveer met wat rucola bovenop. En eventueel voorzien van een extra salade.
Tips

Een kwart van deze plaattaart in combinatie met een salade is voldoende voor een avondmaaltijd. Eet je alleen de plaattaart, dan moet je ongeveer een halve per persoon rekenen

Bewaren

De plaattaart is vers gebakken het lekkerste, maar je kunt deze ook prima 1-2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren en voor serveren weer even kort opwarmen in de oven.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

7 reacties

  1. Trudy schreef:

    Wat een leuk idee !!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Thanks Trudy! Lekker ook 😉

  2. Carla schreef:

    Ik zou meer van die foutjes maken!
    Het ziet er verrukkelijk uit!

    Xus,
    Car

  3. laura schreef:

    Zo hadden wij al tijden een potje bieten staan en ik vond ze niet zo lekker om zo te eten. Maar voor deze quiche waren ze perfect! Precies een hele rol bladerdeeg belegd! Was lekker met veldsla. Leuk receptje en zo klaar 🙂 Groetjes Laura

    1. Laura schreef:

      p.s. onze 1 jarige heeft er ook smakelijk van gesmuld.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ahh zo leuk! Thanks voor je berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *