Vandaag komt Sinterklaas aan in Nederland en dat is voor mij het startsein om de sinterklaasrecepten online te gaan zetten. Ik begin met deze speculaas galette met appel, peer en noten. Dat is ontzettend eenvoudig om te maken, maar ziet er toch fantastisch uit. Het idee ontstond afgelopen zomer toen ik een galette voor in mijn boek maakte. Terwijl ik het deeg nog stond te kneden, was ik al aan het bedenken welke variaties ik nog meer kon maken. Daar heb ik inmiddels al een mooie lijst mee kunnen maken, de eerste die ik bedacht was deze speculaas taart. Perfect voor Sinterklaas natuurlijk, al kun je mij hem het hele jaar door voorschotelen.
BAKTIP: Om de galette met melk of ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.
Speculaas galette met appel, peer en noten
Ingrediënten
- 80 gram donkerbruine basterdsuiker
- 160 gram ongezouten roomboter
- 225 gram bloem
- half ei
- snufje zout
- 10 gram speculaaskruiden
Vulling en decoratie
- 2 appels
- 3 peren
- 30 gram amandelen
- 30 gram hazelnoten
- 30 gram walnoten
- 1-2 tl speculaaskruiden
- 2 el paneermeel
- ei (om te bestrijken)
- amandelschaafsel
Instructies
-
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een mooi deeg. Verpak het in keukenfolie en leg het een uurtje in de koelkast.
-
Ondertussen bereid je de vulling voor. Schil de appels en peren, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Doe deze in een kom met de noten (je kunt ook ander soort noten gebruiken als je wilt) en de speculaaskruiden. Voeg eerst één theelepel toe en proef even voordat je eventueel een tweede toevoegt. De speculaassmaak moet in de vulling niet té aanwezig zijn.
-
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde lap van ongeveer 5 mm dik, het is handig om dit gelijk op een vel bakpapier te doen. Strooi het paneermeel erover, laat hierbij de randen vrij. Verdeel dan de vulling over het stuk waar de paneermeel ligt.
-
Vouw de randen van het deeg over de vulling zodat het er al uit ziet als een echte galette. Klop het eitje even los, en smeer het deeg ermee in. Strooi amandelschaafsel over de randen. Verplaats het geheel -met bakpapier- nu naar een bakplaat.
-
Bak de galette in 25-30 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de galette even afkoelen op de plaat wanneer hij uit de oven komt. De randen zullen dan ook knapperig worden, het is normaal dat deze nog zacht zijn wanneer de taart net uit de oven komt.
Eet smakelijk!
Wat een leuk en origineel recept weer Laura! Perfect tijdens onze Sint viering 🙂
Thanks! Ik denk dat hij hier ook nog een keertje gemaakt gaat worden 🙂
Wat een heerlijk Sinterklaas recept, zo’n galette heb ik nog niet eerder gezien. Ziet er mooi uit.
Wat ziet dit er heeeeeerlijk uit!
Bedankt voor het recept. Deze ga ik zeker uitproberen in de komende weken.
Oooh jummie, ik zou zo een stukje van het scherm willen snoepen 😀
Wat een geweldig recept. Ziet er super lekker uit! Wat voor soort appels heb je gebruikt?
Ik heb elstar appels gebruikt, maar goudreinetten kunnen ook goed.
Die smaken zijn zo lekker bij elkaar. Hij lijkt mij echt heerlijk!
Hij is prachtig deze galette en wat een mooie smaken ook bij elkaar!
Misschien leuk idee voor het sinterklaasfeest dit jaar 😉
Liefs, mam ♥
Het ruikt hier in huis heerlijk naar speculaaskruiden. De galette staat nu af te koelen voor morgen, dan komen er vriendinnen gezellig thee drinken. Ik ben zo benieuwd!!!!!
Hoi Laura,
Het ziet er weer prachtig uit! Is het ook een idee om kleine ‘galetjes’ te maken in een cupcakeblik? Zo ja, adviseer je dan nog een andere baktemperatuur en baktijd?
Groetjes, Dineke
Als je ze klein maakt kan dat ook gewoon op de bakplaat. Temperatuur blijft hetzelfde, zou ze wel korter bakken.
Hi Laura,
Zou ik dit deeg ook kunnen gebruiken als bodem voor de caramel shortcake? Ik wil graag een speculaas/sinterklaas tintje aan die taart geven! Moet ik dan dezelfde hoeveelheden gebruiken, of minder? Hoor graag jouw advies hierover, dankjewel!
Je kunt dit recept best gebruiken, maar het wordt niet zo bros als in het origineel. Qua hoeveelheid zou ik even kijken wat je nodig hebt, dit is in ieder geval genoeg. Je kunt altijd koekjes maken van wat over is.
Hi Laura, dank voor je advies! Ik denk dat ik toch maar ga voor het originele recept – en dan maak ik deze taart gewoon een ander keertje:) die caramel shortcake is ook zo lekker zonder sint-tintje! Nogmaals dank! Hartelijke groet, Liza
Dag Laura, als je deze een dag van te voren maakt hoe kan je het dan het beste bewaren? Groet Simone
Ik heb hem zelf gewoon afgedekt met folie, ging prima 🙂
Ik ben na heel wat zoekwerk naar lekker gebak op deze taart gestuit en man oh man wat ziet hij er lekker uit!
Ik zou ‘m graag willen maken op mijn verjaardag, maar vraag me af of het ook mogelijk is de helft van het deeg in te vriezen. Zo’n taart krijgen we met 3 personen niet gauw op, dus het leek me handiger dan een kleiner taartje te maken en de rest te bewaren voor een andere keer. Denk je dat dit zou kunnen?
Alvast bedankt!
Ja hoor, dat kan prima.
Wat voor peren en kan het ook zonder?
Ik gebruik conference peren, je kunt ze ook vervangen door appel.
Kan je het deeg ook een dag van te voren maken? Kan je het deeg dan nog steeds rechtstreeks vanuit de koelkast gebruiken of voor gebruik even alvast uit de koelkast halen?
Ja hoor, dat kan! En een half uurtje van tevoren eruit halen zal geen kwaad kunnen.
Laura kan ik ook een galette vorm gebruiken of bestaan die niet?
Ik ken ze niet!
Waar doe je het dan in? Gewoon een springvorm?
Gewoon op een bakplaat, op een vel bakpapier.
Hoi Laura,
Moeten de 3 peren rijp zijn?
In principe bakken de peren ook nog lekker zacht in de oven, maar ik zou toch ook geen keiharde peren gebruiken.