Kunnen de pistachenoten vervangen worden?
Dit kan zeker, bijvoorbeeld door amandelen of zelfrijzend bakmeel. In totaal gebruik je 200 gram zelfrijzend bakmeel en in het geval van amandelen, 100 gram amandelmeel en 100 gram zelfrijzend bakmeel.
Het is echt ontzettend makkelijk om zelf een lekkere pistache cake te bakken. Met dit recept zet je deze heerlijke groene cake met pistachenoten en een witte chocolade ganache in een handomdraai op tafel!
In mijn gedachten had de perfecte pistache cake een prachtige zachtgroene kleur. In realiteit was de kleur iets subtieler, maar sommige pistachenoten zijn nu eenmaal groener dan andere. Het helpt ook om de velletjes van de pistachenoten eraf te halen door ze te blancheren, echter vond ik dit teveel gedoe. Dan maar een iets minder groene cake, die wel overduidelijk naar die heerlijke pistachenoten smaakt.
Er zijn verschillende smaken die goed samengaan met pistachenoten. Ik moet daarbij direct denken aan deze drie ingrediënten:
Eén van deze elementen wilde ik graag terug laten komen in het glazuur van de pistachecake. Dit werd een romige witte chocolade ganache om de bovenkant van de cake mee af te werken. Hierop blijven de grof gehakte pistachenoten mooi plakken. Je kunt er voor kiezen om dit alsnog af te werken met verse (of gevriesdroogde) frambozen.
BAKTIP: Om een cake met pistachenoten te maken, maal je de pistachenoten tot een fijn meel. Ik gebruik hiervoor een blender of foodprocessor. Als je de pistachenoten te lang maalt, dan komen de vetten uit de noten vrij en dan ontstaat er uiteindelijk een pistachepasta. Dat is in dit recept niet de bedoeling.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Elke keer dat ik aan de bak ga met pistachenoten denk ik: hier moet ik echt vaker mee bakken! Ik heb direct enkele recepten aan mijn baklijst toegevoegd, maar gelukkig staan er ook al een aantal erg lekkere recepten met pistachenoten op Laura’s Bakery. Welk recept mis jij nog?
De pistache cake zelf is heel goed te bewaren, maar zodra de witte chocolade ganache er aan toegevoegd wordt geldt het bewaaradvies van de ganache.
De pistache cake zelf kan tot 5 dagen buiten de koelkast bewaard worden. Met de ganache erop moet de cake in de koelkast bewaard worden. Verpak de cake goed luchtdicht. Zeker in de koelkast is dit van belang, omdat de cake anders uitdroogt.
Luchtdicht verpakt kan de cake drie maanden in de vriezer worden bewaard.
Dit kan zeker, bijvoorbeeld door amandelen of zelfrijzend bakmeel. In totaal gebruik je 200 gram zelfrijzend bakmeel en in het geval van amandelen, 100 gram amandelmeel en 100 gram zelfrijzend bakmeel.
Ja! Er zijn veel lekkere toppings voor deze cake te bedenken. Wie geen genoeg kan krijgen van pistache, kan deze lekkere pistache crème van Dille & Kamille als topping gebruiken. Dit smeer je simpelweg over de bovenkant van de cake, en klaar ben je. Andere lekkere opties zijn:
Met dit beslag kun je 12 pistache cupcakes bakken. Gebruik hiervoor een cupcake of muffin bakvorm en plaats hier eventueel papieren of siliconen vormpjes in zodat de cupcakes de vorm behouden. Bak de pistache cupcakes in 20 minuten gaar, op de temperatuur zoals in het recept vermeld.
Zelfrijzend bakmeel is simpelweg bloem + bakpoeder, in de juiste verhouding. Dit kan je op deze manier prima door elkaar vervangen. Om zelfrijzend bakmeel te vervangen houd je hiervoor de volgende verhouding aan:
500 gram bloem + 15 gram (1 zakje) bakpoeder
Goed verpakt is de cake (zonder de ganache topping) ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura,
Kan je gewone pistachenoten gebruiken of moet het vlies er ook af? En die koop je denk ik bij een notenshop/winkel.
Je kunt gewone pistachenoten gebruiken (gepeld natuurlijk wel, maar het vliesje heb ik er niet vanaf gehaald). Ik kocht ze gewoon bij Albert Heijn, in het bakschap.
100 gram bloem? Is dit voldoende?
Ja, dat klopt. Je vult dat aan met het meel dat je van de pistachenoten maakt.
De pistachenoten die je nodig hebt voor dit recept zijn neem ik aan ongezouten?
Klopt, ik heb het voor de zekerheid toegevoegd.
Kan ik de witte basterdsuiker vervangen door normale kristalsuiker, of merk je dat later aan de cake?
Je kunt het prima vervangen, maar witte basterdsuiker draagt bij aan het smeuïge karakter van de cake.
Een super lekkere cake en ook.makkelijk te maken.
Deze blijft in mijn bakboek.
Hij is heerlijk, heb hem in het weekend gemaakt en hier roepen ze alweer, wanneer maak je hem weer. Een heerlijk recept goed uitgelegd net als de rest van jou heerlijke recepten.
Ha Laura, kan ik de bloem door glutenvrije bloem vervangen?
Dat lijkt me geen probleem.
Hi Laura, moet er 125g of 100g pistachemeel worden gebruikt? Zie in de lijst 125 staan, maar in recept staat 100 gram. Dus was even benieuwd!
Scherp, 125 gram!
Hoi Laura,
Vandaag dit lekkere recept gemaakt.
Ik heb deze op 170 graden boven en onderwarmte gemaakt in 55 minuten, alleen nu ziet mijn cake er toch heel donker uit, bijna tegen het verbrande. Weet jij misschien waardoor dit komt? Kan het toch aan het soort oven liggen?
Dat kan absoluut aan de soort oven liggen. Elke oven is net weer even anders, dus altijd even testen met je eigen oven. Misschien een volgende keer toch wat lager zetten. Ook kan het helpen om een losse oventhermometer te gebruiken zodat je ziet hoe de temperatuur in jouw oven daadwerkelijk is. Dat kan best afwijken van de standen.
Hallo Laura
Ik wil morgen de pistachecake maken maar heb maar 104 gram pistachenoten ( deze zijn al gepeld) ter beschikking en geen kans om een nieuw zakje te gaan kopen. Wat moet ik er nu aan toevoegen? Ik heb wel een potje pistachecreme ( dille en kamille) kan ik daar iets mee?
Hoop dat ik nog tijdig een antwoord van je mag ontvangen anders moet ik er zelf maar wat op verzinnen.
Hi Ria, je kan altijd compenseren met bloem (alleen is het met meer pistachenotenmeel lekkerder). Hopelijk ben je er zelf uitgekomen.
Dankjewel Laura
Ik heb ‘m niet meer gemaakt. Wil eerst zorgen dat ik voldoende pistachenootjes heb.
Hey Laura, kan ik de roomboter ook vervangen door zonnebloemolie of pistache olie?
Zo ja? Hoeveel ml?
Ik heb het niet getest, maar ik denk dat het wel moet kunnen. Ik raad om te testen met 180 ml olie ipv de roomboter. Laat je even weten hoe het is geworden?