Echt veel verstand van glutenvrij bakken heb ik niet, simpelweg omdat ik dit vrijwel nooit doe. Inmiddels weet ik wel dat mijn recepten vaak met eenvoudige aanpassingen glutenvrij te maken zijn. Meestal niet meer dan een kwestie van bloem vervangen door een glutenvrije meelmix.
Toen onlangs het boek Bakken zonder gluten uitkwam was ik nieuwsgierig. Zou dit een toegankelijk boek zijn zonder bergen aan -voor mij- onbekende ingrediënten waarvoor ik eerst stad en land af moet? Dat viel reuze mee gelukkig, en de pistache koekjes met groene thee die ik maakte vond ik ook erg lekker! Ze deden mij een beetje denken aan een dik macaron koekje dat nog heel zacht van binnen is.
Voordat ik zelf aan de bak ging had ik het boek uitgeleend aan mijn buurvrouw (zij heeft coeliakie) en ze was ontzettend enthousiast. Inmiddels staat het boek ook bij haar thuis in de kast en wordt er veel uit gebakken. Ik deel het recept van de pistache koekjes met jullie én vertel meer over het boek zelf!
Heb ze vanmorgen gemaakt. Had ze lekkerder verwacht dan dat ze waren. Viel tegen, terwijl het best wel dure ingrediënten zijn.
Je mist iets in de smaak.
Groet
Hoi Laura,
Kan dit ook met patentbloem ipv amandelmeel? Ik snap dat het dan niet meer glutenvrij is.
Bij voorbaat dank!
Helaas niet, dat geeft een heel ander effect.
Helaas zijn ze niet geworden wat verwacht was. Eerst raw en daarna doorgebakken en kaihaard. Er is veel te veel poedersuiker. Ik gebruikte 70gr i.p.v. 100 gr – en zij zijn mierzoet. Ik denk dat het inderdaag ook aan amandeelmeel ligt: er zijn grote verschillen per merk. Niet aantoonbaar voor mijn gasten, maar ik verkruimel ze en doe als een topping voor cruesli bij ontbijt.
Wellicht is handig aan te geven welke merk van amandeelmeel en thee worden gebruikt.
En was de oven met hetelucht of zonder?
Wat jammer om te lezen dat de koekjes niet naar je smaak waren! Amandelmeel is in principe amandelmeel (er is bijvoorbeeld ook amandelpoeder, dat is fijner en zou ook onder die naam verkocht moeten worden), echter is het altijd goed om te controleren of je een variant hebt waar enkel amandelmeel in verwerkt is. Al onze recepten worden gebakken met onder- & bovenwarmte.