Pistache koekjes met groene thee + review Bakken zonder gluten

Gepost: 23 maart 2019 Laatst bewerkt: 4 juli 2024
Pistache koekjes met groene thee + review Bakken zonder gluten

Echt veel verstand van glutenvrij bakken heb ik niet, simpelweg omdat ik dit vrijwel nooit doe. Inmiddels weet ik wel dat mijn recepten vaak met eenvoudige aanpassingen glutenvrij te maken zijn. Meestal niet meer dan een kwestie van bloem vervangen door een glutenvrije meelmix.

Toen onlangs het boek Bakken zonder gluten uitkwam was ik nieuwsgierig. Zou dit een toegankelijk boek zijn zonder bergen aan -voor mij- onbekende ingrediënten waarvoor ik eerst stad en land af moet? Dat viel reuze mee gelukkig, en de pistache koekjes met groene thee die ik maakte vond ik ook erg lekker! Ze deden mij een beetje denken aan een dik macaron koekje dat nog heel zacht van binnen is.

Voordat ik zelf aan de bak ging had ik het boek uitgeleend aan mijn buurvrouw (zij heeft coeliakie) en ze was ontzettend enthousiast. Inmiddels staat het boek ook bij haar thuis in de kast en wordt er veel uit gebakken. Ik deel het recept van de pistache koekjes met jullie én vertel meer over het boek zelf!

pistache-koekjes-met-groene-thee-4a

Pistache koekjes met groene thee maken

Pistache koekjes met groene thee maken

Over het boek

Het boek Bakken zonder gluten is geschreven door Emmelou van Bakers and Fakers. Er staan recepten in voor ieder moment van de dag. Van ontbijt en lunch tot allerlei zoetigheid, groot en klein. Gelukkig staat er ook nog wat informatie in over glutenvrij bakken, vind ik zelf erg handig.

Zelf heb ik de koekjes gemaakt en mijn buurvrouw is erg enthousiast over onder andere de wafels en het bananenbrood. Zij is een echte kenner als het op glutenvrij eten aankomt, dus ik geloof haar op haar woord.

De recepten zijn allemaal duidelijk uitgelegd en de ingrediënten zijn redelijk goed verkrijgbaar. Het meeste vind je tegenwoordig gewoon in de supermarkt, voor wat specifieke dingen als xanthaangom en psylliumvezels zul je misschien even (online) moeten zoeken. Al zal de gemiddelde glutenvrije bakker dit vast in huis hebben.

pistache-koekjes-met-groene-thee-5a

Minpunten?

Heb ik dan nog iets aan te merken op het boek? Weinig, maar ik heb nog wel wat dingen die ik mis. Zo staat er bij de recepten niet voor hoeveel stuks of het aantal personen het is, vind ik zelf erg belangrijk om wel te weten. Net als een bewaaradvies. Nu hebben de meeste boeken dit niet, maar ik weet dat de meeste mensen dit wel erg prettig vinden (en dat is ook een reden waarom ik het er wel altijd bij zet).

En dan als laatst mis ik bij sommige recepten de foto’s. Een enkele keer is er helemaal geen foto, de andere keer is er een foto van ingrediënten of is het baksel maar heel erg klein te zien omdat de foto zelf ook klein in het boek staat. Vind ik zelf geen toegevoegde waarde hebben, ik zie graag het eindresultaat goed op de foto en heb sfeerfoto’s dan liever als extraatje.

Verder ben ik niet heel erg weg van de (kwaliteit van de) fotografie, al is dat natuurlijk ook persoonlijk. Ik kan donkere fotografie heel mooi vinden, maar dan moet het wel goed uitgevoerd worden en moeten de baksels eruit springen. Maar eerlijk is eerlijk, als je op zoek bent naar een goed glutenvrij bakboek zou ik het daar zeker niet voor laten liggen.

Het boek telt 240 pagina’s, bevat meer dan 100 recepten en is onder andere hier verkrijgbaar.

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 6 stemmen

Pistache koekjes met groene thee

Pistache en groene thee is een combinatie waar je waarschijnlijk niet snel aan hebt gedacht. Maar deze pistache koekjes met groene thee zijn erg smakelijk en ook nog eens glutenvrij.
18-20 stuks

Ingrediënten

  • 140 gram pistachenootjes
  • 180 gram amandelmeel
  • 2 eiwitten (M)
  • 100 gram poedersuiker + extra voor afwerking
  • 2 el sterke groene (sencha) lemonthee

Instructies

  • Maal de pistachenootjes fijn in een vijzel of foodprocessor en meng hierna met het amandelmeel.
  • Klop de eiwitten los met de poedersuiker en (afgekoelde) thee. Ik deed dit zelf gewoon met een garde, je hoeft het dus niet luchtig/stijf te kloppen.
  • Voeg de gemalen pistachenootjes en het amandelmeel toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Vorm kleine balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de balletjes door extra poedersuiker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze lopen nauwelijks uit in de oven, dus eventueel kun je ze een klein beetje platter drukken.
  • Bak de koekjes in 10-12 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte). De koekjes zijn goed als de bovenkant een beetje begint te scheuren.

Tips

  • Bewaren: In een trommel 3-4 dagen houdbaar. De buitenkant zal wel zachter worden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. Ozlem schreef:

    Heb ze vanmorgen gemaakt. Had ze lekkerder verwacht dan dat ze waren. Viel tegen, terwijl het best wel dure ingrediënten zijn.
    Je mist iets in de smaak.

    Groet

    1. Femke schreef:

      Hoi Laura,

      Kan dit ook met patentbloem ipv amandelmeel? Ik snap dat het dan niet meer glutenvrij is.

      Bij voorbaat dank!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Helaas niet, dat geeft een heel ander effect.

  2. Elena schreef:

    Helaas zijn ze niet geworden wat verwacht was. Eerst raw en daarna doorgebakken en kaihaard. Er is veel te veel poedersuiker. Ik gebruikte 70gr i.p.v. 100 gr – en zij zijn mierzoet. Ik denk dat het inderdaag ook aan amandeelmeel ligt: er zijn grote verschillen per merk. Niet aantoonbaar voor mijn gasten, maar ik verkruimel ze en doe als een topping voor cruesli bij ontbijt.
    Wellicht is handig aan te geven welke merk van amandeelmeel en thee worden gebruikt.
    En was de oven met hetelucht of zonder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te lezen dat de koekjes niet naar je smaak waren! Amandelmeel is in principe amandelmeel (er is bijvoorbeeld ook amandelpoeder, dat is fijner en zou ook onder die naam verkocht moeten worden), echter is het altijd goed om te controleren of je een variant hebt waar enkel amandelmeel in verwerkt is. Al onze recepten worden gebakken met onder- & bovenwarmte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept