Perzik plaatcake

Gepost: 15 augustus 2014 Laatst bewerkt: 7 januari 2023

Perzik plaatcake 1a

In de zomer heb ik altijd zin om met fruit te bakken. Ik grijp vaak naar aardbeien, daar ben ik dol op en ik kan er talloze variaties mee bedenken. Ze vervelen mij echt nooit! Maar toch, soms wil ik ook wel eens iets anders uitproberen. Deze perzik plaatcake is één van die uitprobeersels. Ik ben dol op perziken dus een baksel met dit fruit moest wel goed uitpakken. En dat deed het! Resultaat: een heerlijk frisse cake met sappige perziken.

Perzik plaatcake 2a

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 9 stemmen

Perzik plaatcake

Een lekker recept om zelf perzik plaatcake te maken. Dit zomerse recept is eenvoudig te maken met een heerlijk frisse cake als resultaat.
Porties: 16 tot 20 personen (vorm van 20 x 20 cm)

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 1,5 dl crème fraîche (= 150 gram)
  • 2 tl bakpoeder
  • 300 gram bloem
  • 300 gram  perziken (ontpit en uitgelekt)

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze allemaal goed zijn opgenomen. Voeg de crème fraîche toe en mix ook dit er goed doorheen.
  • Voeg het bakpoeder en de bloem in delen toe. Kies je voor (extra) perziken in blokjes door het beslag? Spatel deze dan nu door het beslag.
  • Schep het beslag in de bakvorm en verspreid egaal over de bodem. snij de perziken in partjes en verdeel deze over het beslag.
  • Bak de cake in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) goudbruin en gaar.
Tips

Ik legde alleen plakjes perzik bovenop maar ik kan je aanraden om ook nog kleine blokjes door het beslag te spatelen.
Bewaren

4-5 dagen in een afgesloten verpakking in de koelkast te bewaren.

Perzik plaatcake 3a

Ik moet eerlijk zeggen; ik moet echt vaker bakken met andere soorten fruit. Deze cake met perziken is namelijk ontzettend lekker! Ik ga maar eens bedenken wat mijn volgende fruit project wordt 🙂 .
Wat is jouw favoriete fruit om mee te bakken?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

87 reacties

  1. MySimplySpecial schreef:

    Ik ben gek op rood fruit, maar dit ziet er ook goed uit!

  2. Carla schreef:

    Lekker!

  3. Lionne schreef:

    Zijn het verse perziken of uit een blik? Looks jummy btw 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb hier perziken uit blik gebruikt. Ik maakte deze cake in de winter en toen waren er geen verse perziken te vinden.

  4. Ria schreef:

    Het ziet er lekker uit! Ik ga ‘m vanmiddag maken, ben benieuwd naar het resultaat!

  5. Nina Hobbysite schreef:

    Ik heb deze heerlijke plaatcake gemaakt. En dinsdag komt er een foto met een link naar je site van online op mijn blog . Dit is toch wel goed? ik heb trouwens verse perziken gebruikt. En dat smaakte erg goed, wel overigens een beetje zware cake. Ik denk dat dit komt door de crème fraîche. Maar dat vind ik juist erg lekker, Ik ga hem zeker nog is een keer maken, maar dan misschien wel met appel of peer. Gewoon voor de variatie. Vind trouwens dat je fantastische site en recepten hebt. De boterkoek recept van jouw is ook echt super. Super simpel en altijd een succes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      natuurlijk is dat goed, alleen maar leuk 😀

  6. Sonja Scheper schreef:

    Bedankt voor het lekkere recept! Ik heb hem vanochtend gemaakt, en hij is heerlijk! In plaats van perziken heb ik abrikozen gebruikt (die had ik nog in huis) en ik heb er verse vanille doorgedaan. Ik zal hem zeker ook eens met andere fruitsoorten gaan maken!

  7. hennie schreef:

    wil deze plaatcake graag maken kan het ook gewoon op een bakplaat 30x 30?
    en hoe kun je de cake het beste bewaren in de koelkast/ of erbuiten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Hou dan wel de baktijd in de gaten, deze heeft iets minder lang nodig. Cakes bewaar je altijd buiten de koelkast, anders droogt hij uit.

  8. Gerda W. schreef:

    op de bakplaat heb ik de helft van de plaatcake gevuld met perziken en de andere helft met partjes appel (dakpansgewijs) die bestrooid met suiker en kaneel.
    heerlijk , en zo heb je variatie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt heerlijk! 🙂

  9. Alie Duijnhouwer schreef:

    Graag wil ik de nieuwe berichten ontvangen.
    erg leuke site. gezelligheid spat er van af.
    Mijn complimenten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Alie, wat leuk dat je de nieuwe berichten wilt ontvangen. Je kunt je daarvoor bovenaan in de rechterbalk inschrijven 🙂

      1. Mo schreef:

        Moet je de bakplaat ook beboteren?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Je vet het inderdaad in + bloem erover, of je legt een bakpapiertje in de ovenschaal of -plaat.

  10. Kübra schreef:

    Ik heb fruitstukjes door het beslag gedaan, maar vond het zelf geen succes. Dat maakt de cake een beetje nattig.

    Voor de rest mocht er van mij iets meer suiker in, want ik proef het niet terug.

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat van soort fruit heb je toegevoegd? Het kan namelijk ook aan de soort/hoeveelheid fruit liggen dat het te nat is. Misschien dat iets langer bakken ook helpt. Bij een vochtige vulling heeft de cake soms wat extra gaartijd nodig.

  11. Kübra schreef:

    Ik had er 2 kleine pruimen en een halve verse perzik in blokjes in gedaan. Heb geen rekening gehouden met extra gaartijd 🙂 de prikkertest gedaan alleen.

    Groetjes

  12. puck schreef:

    het is echt leeuk omm te maken en hij super en geweldig lekker complimenten aan jouw Laura

  13. Jolanda schreef:

    Hai Laura,
    Is thet handig als de crème fraîche ook op kamertemperatuur is?
    Groetjes Jo

    En ga door zo met je super recepten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Jolanda,
      Met bakken moeten alle ingrediënten altijd op kamertemperatuur zijn, als het er wel koud bij moet staat dit er altijd bij 🙂

  14. charissa schreef:

    Hoi Laura,

    ik heb een vraag.
    kan ik dit recept ook gebruiken zonder fruit?!
    Want ik wil er dino”s uit maken voor een traktatie.
    Gr, Charissa

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook!

  15. Charissa schreef:

    Bedankt!!

  16. Mikel schreef:

    Hi Laura,

    Ziet er goed uit. Heb je de oven op ovenstand of hete lucht staan?

    Mijn ervaring is dat het dan te snel gaat.

    Bedankt!

    Mvg

    Mikel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bak met boven- en onderwarmte. Bij hetelucht moet je de temperatuur altijd wat lager zetten omdat het anders te snel gaat. Zo’n 20 graden lager is meestal voldoende.

      1. Mikel schreef:

        Dank je! Morgen is het bakdag 😉

  17. Carla schreef:

    Lekker, ik bak deze cake met yoghurt ipv crème fraiche, waarom gebruik jij bloem met bakpoeder en geen zelfrijzend bakmeel?
    in de zomer gebruik ik pruimen of nectarines. heerlijk luchtige cake, top recept ik heb ditzelfde recept van Annabel Langbeigh (weet even niet hoe je dat precies schrijft 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      bloem + bakpoeder is hetzelfde als zelfrijzend bakmeel, soms in een iets andere samenstelling om het meer/minder te laten rijzen.

  18. Ria Boeckhout schreef:

    Ik ga vanmiddag de cake bakken

  19. Jeanet schreef:

    Hoi Laura,
    Klopt in dit recept de afmeting van het bakblik wel? 20×20 cm en er dan toch 16-18 stukken uithalen?
    Ik wil de cake graag bakken voor zoveel personen, maar twijfel nu aan de hoeveelheden. Mijn bakblik is 25×40.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, klopt zeker. Met dit formaat wordt het een wat hogere cake waardoor je prima kleinere stukjes kunt snijden. In een grotere bakvorm wordt de cake platter, al zou ik in jouw geval wel meer beslag maken omdat je vorm zeker 2x zo groot is.

  20. Lianne schreef:

    Hallo Laura, ik wil morgen ook een plaatcake bakken. Het moet een pizzataart worden. Dus max 3,5 cm hoog. Ik heb een ronde bakplaat van 30 cm doorsnede. Maar ik heb geen idee hoeveel gram cakemix ik nodig heb, hoelang en op welke temperatuur deze dan gebakken moet worden. Kun jij me hiermee verder helpen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt echt af van het recept en zeker qua hoogte is dat even puzzelen. Daar kan ik helaas niet een eenduidig antwoord op geven, dat is gewoon een kwestie van proberen 🙂

  21. Anne schreef:

    Heb deze taart/cake vandaag gemaakt met verse perziken. Erg lekker recept. Dank! Bovenzijde van de cake blijft door de perziken een beetje smeuïg. Jammie!

  22. Helma schreef:

    Kan ik ipv van bloem en bakpoeder ook zelfrijzenbakmeel gebruiken??

  23. Manon schreef:

    Deze cake ziet er zo lekker uit. Door wat kan ik de suiker en vanillesuiker het beste vervangen?

  24. Evelyn schreef:

    Dank je wel voor dit heerlijke recept. Ik heb ‘m afgelopen week drie keer gemaakt. eerste keer met perzik, tweede keer met blauwe bessen door beslag en kersen erop en vandaag nog een keer maar dan volledig blauwe bessen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      hmmm, klinkt als heerlijke variaties!

  25. Margretha schreef:

    Hi Laura, kan ik de perzik ook vervangen door appel? veranderd er dan nog iets aan het recept? mijn moeder houdt namelijk niet zo van perzik :p

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, kan prima! 🙂

  26. Annette schreef:

    2 vraagjes 🙂

    Kan ik deze ook in een cakeblik gewoon maken? Of moet ik dan minder van de ingredienten gebruiken? Of is een springvorm van 22 cm handiger?

    En kan ik ook perzikken uit blik gebruiken hier voor? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat kan zeker, maar dan kun je de ingrediënten halveren. Een springvorm kan ook prima. Ik heb zelf ook perziken uit blik gebruikt, kan dus zeker 😉

  27. Crystal schreef:

    Oeh idee! Appels on top en dronken rozijnen door het beslag. Hoef ik alleen nog even creme fraiche te halen whoohoo

  28. Crystal schreef:

    Denk dat mijn oven gek geworden is, na 40 minuten was hij al gaar en de bodem veel te donker naar mijn smaak. Morgen een tweede poging

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je misschien een heteluchtoven? Dan moet de temperatuur 20% lager dan in het recept staat.

  29. Janneke schreef:

    Hoi Laura, Kan ik de crème fraîche ook weglaten? of heb ik dan wat anders nodig?

    1. Laura schreef:

      In dit recept kun je het niet zomaar weglaten, als je het niet wilt gebruiken kun je beter het recept voor een gewone cake gebruiken.

  30. Ria schreef:

    Gisteravond de cake gemaakt met wat stukjes perzik erin en ook bovenop. De cake is wat aan de vaste kant, moet dus luchtiger zijn. Heb de cake wel 5 minuten langer in de oven gedaan, omdat de kleur nog niet goed was. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je het beslag te lang gemixt? Daarmee sla je op een gegeven moment de lucht eruit wat hem compact maakt.

  31. Jean schreef:

    Hallo Laura, heb de plaatkoek gemaakt met peren en stukjes chocolade en tevens wat olie toegevoegd voor een iets smeuïgere koek te verkrijgen. Iedereen vond hem heerlijk, zeker na een dagje rusten in een plastiek koekendoos.

  32. Annet schreef:

    Ik heb de plaatcake al meerdere keren gemaakt, ook 1 keer ipv creme fraiche met griekse yoghurt (had toen vergeten creme fraiche te kopen) helaas was dit geen succes. De cake bleef nattig en was korrelig van structuur. Gewoon de volgende keer met creme fraiche. Na de baktijd bestrijd ik de cake met abrikozen jam, dit geeft een mooi glansje aan de cake

  33. Lies schreef:

    Ik maak zomers ook een plaatsje met perzik of nectarines.. wel net even anders. Ik maak van een ovenpapier een cakevorm, vouwen en met nietjes vastzetten. Dan maak ik wittebastard suiker, (poedersuiker moet ook kunnen) aan met water in een pannetje. Wanneer deze gesmolten is giet ik dit in de vorm. Daarna Bedek ik de bodem met het fruit en dan komt daar het beslag op ( gewoon uit een pakje) en dan de oven in.. dat leverd een heerlijke zoete cake op

  34. Ilse schreef:

    Hoi!
    Ik heb hem ook gemaakt, maar hij werd (volgens mij) niet gaar…
    Hij bleef eruit zien alsof hij niet helemaal gaar is.
    Ik heb hem wel 30 minuten langer langer in de oven gehad, en de prikker kwam er ook schoon en droog uit. En ik heb precies het recept gevolgt. We hebben hem wel opgegeten, en hij was heerlijk! Weet jij misschien hoe dat komt, dat hij niet gaar was?

    1. Laura schreef:

      Als de prikker er droog en schoon uit komt is hij gewoon gaar hoor 🙂

      1. Ilse schreef:

        Oke! Heel erg bedankt! ?

  35. Amarinda schreef:

    Dag Laura bak je deze cake met roomboter of margarine?

    1. Laura schreef:

      Bakken doe je altijd met ongezouten roomboter.

  36. Ada Dukker schreef:

    Blauwe bessen! Zijn denk ook heerlijk:)

  37. Nina schreef:

    Vandaag de cake gemaakt met verse perziken, hij ruikt echt heerlijk! Straks bij de koffie een stukje proeven 🙂
    Ik heb alleen een vraag: Hoe kun je deze cake het beste bewaren en hoe lang kun je hem bewaren? Ik heb hem nu in een afgesloten trommel buiten de koelkast, maar vanwege de creme fraiche vraag ik mij af of hij niet toch beter in de koelkast kan staan.

    1. Laura schreef:

      zoals je nu doet is het goed. De cake is gebakken, dus dat maakt niets meer uit voor de crème fraîche.

  38. Marijke schreef:

    Heerlijk, ik heb hem al een paar keer met appelstukjes bovenop gemaakt. En als hij klaar was, een beetje abrikozenjam (met een klein beetje water) er over. Ik maak hem morgen weer voor de kerstlunch op mijn werk en het kerstdiner op school.

  39. Marlies schreef:

    Hij smaakt heerlijk! Vandaag gemaakt en deze ga ik zeker onthouden! ??

  40. Susan schreef:

    Zoals altijd is ook dit recept weer heerlijk. Ik had wel een andere variant van een bakboek en die is met appel en die was al super. Ik was ook ietwat sceptisch over deze combinatie maar onder het mom van …is die blik perziken ook eens weg…gemaakt en ik was echt blij verrast.?

  41. COby schreef:

    Hoe voorkom je dat het fruit naar de bodem zakt?
    Ik heb namelijk eens een plaatcake gemaakt met mandarijn en die waren toen allemaal naar onderen gezakt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan zijn dat je het beslag te luchtig hebt geklopt, wat ook kan helpen is de stukjes fruit even in bloem te wentelen.

  42. Coby schreef:

    Ik heb de cake gemaakt met mandarijntjes. Deze eten we namelijk altijd bij Waanders in Zwolle.
    Heeeeeeeeerlijk, ik vond hem wel iets te droog dus de volgende keer bak ik heb iets korter.
    Ik had dan ook een grotere vorm ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohja, met een grotere vorm zal de cake platter zijn geweest en dan heb je ook een kortere baktijd nodig.

  43. Carine schreef:

    Ik heb vandaag deze cake gemaakt maar bij gebrek aan een bakplaat van 20 heb ik deze gemaak in een springvorm van 20 cm doorsnede. Ik heb er ook stukjes perzik onder gedaan. De buitenkant ziet er goed gelukt uit. Nu nog even afwachten tot hij volledig afgekoeld is. Heb hem wel wat langer moeten bakken dan er gezegd was. Ben benieuwd.

  44. RUTTEN FREDDY schreef:

    ik vond heerlijk lekker dessert om bij vier uurtje met tas koffie te geven

  45. Esther Di Luca schreef:

    Heerlijke cake, top recept.
    Ook lekker als nagerecht en bolletje vanilleijs erbij😋

  46. Rona schreef:

    Heerlijke cake alleen zijn de perziken door het beslag gezakt nadat deze gaar was. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Iets dunnere plakjes perzik snijden en/of de onderkant van de perzik even in de bloem dippen. Dit leg ik verder uit in dit artikel, maar ik zou de bovenkant van de perzikplakjes vrij laten van bloem. https://www.laurasbakery.nl/stukjes-zakken-naar-de-bodem-van-de-cake/

  47. Anneke Heldoorn schreef:

    Ik heb tussen de perziken ook wat stukjes chocolade gelegd, dat was heerlijk. Het smelt wel bij het bakken, maar stolt weer bij afkoelen.

  48. Nienke schreef:

    Hoi Laura, als ik zelfr.bakmeel gebruik, houd ik dan dezelfde hoeveelheid aan?

  49. Sabrina schreef:

    Dit ziet er verrukkelijk uit.
    Ik ben verzot op zulke recepten.
    maar zou dit ook met mango kunnen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Ik denk het wel, klinkt lekker!

  50. Jan Schepers schreef:

    voor de 2de keer maak ik met dit recept een plaat cake
    de eerste zoals beschreveb
    nu ben ik er 1 aan het bakken met abrikozen en door het beslag spekkersen
    de eerste was heerlijk
    nu moet ik afwachten
    dag jan

  51. Koekenbakker schreef:

    4 sterren
    Ik heb deze cake gebakken met halfvolle yoghurt (omdat ik niet speciaal naar de winkel wilde voor crème fraîche) en omdat ik bang was voor een minder smeuiig resultaat heb ik de cake na het bakken een heleboel keer ingeprikt met een satéprikker en daarna besprenkeld met de siroop uit het blik perziken. Dat is erg goed gelukt, de cake was lekker zacht en niet droog.
    Ik had nog een zakje kant-en-klaar glazuur liggen wat op moest, dat heb ik erover uitgegoten/gesmeerd en dàt heb ik weer bestrooid met geroosterde amandelsnippers (die bleven mooi plakken). Het is een heerlijk, luxe caketje geworden! 🙂

  52. Koekenbakker schreef:

    Ik heb trouwens nog een vraagje: waarom staat er geen snufje zout bij de ingrediënten? Ik heb dat wel toegevoegd (doe ik bij al mijn baksels, ook de brownies) omdat ik geleerd heb dat dit de smaak altijd positief beïnvloedt.
    Heb je een speciale reden om dat niet te doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad een goede toevoeging! Ik heb er geen reden voor in dit geval.

  53. Koekenbakker schreef:

    Oké. Nou het recept is in elk geval top. Ik zal het nog vaak gebruiken en variaties ermee verzinnen.

  54. Koekenbakker schreef:

    O ja Laura, ik wil je ook nog even zeggen dat ik altijd onmiddellijk blij word van jouw nieuwsbrieven. Knus en gezellig. Dankjewel voor wat je allemaal deelt op je blog. Een feestje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept