Oreo brownies

22 januari 2018
215

In de laatste maanden van 2017 vlogen mijn boeken de (online) winkels uit! Zo hard, dat mijn tweede boek zelfs een tijdje uitverkocht is geweest. Die is nu gelukkig weer volop verkrijgbaar (hier scoor je hem), net als mijn basisbakboek. Het had niet veel gescheeld of ook die was uitverkocht, gelukkig had de drukker al een deel van de vijfde (!) druk klaar en stuurde die boeken vast op. Ik vind het zo ontzettend gaaf dat beide boeken goed verkocht worden, daar word ik heel blij van. Zo blij, dat ik jullie vandaag een recept cadeau doe uit mijn eerste boek; Het Basisbakboek. Met dit recept kun je zelf aan de slag om thuis Oreo brownies te maken. En dat is zalig kan ik je vertellen, om je vingers bij af te likken. Het is alweer even geleden dat ik ze bakte, maar ik weet nog precies hoe lekker ze waren (en hoe snel ze toen opgegeten zijn).

Oreo brownies

Klassieke brownies zijn al heerlijk van zichzelf. Dus wat dacht je van deze onweerstaanbare Oreo brownies? Deze lekkernijen zijn binnen no time op!
Porties: 16 stukjes (20x20 cm bakvorm)

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop (suikerstroop, bijvoorbeeld pannenkoekenstroop)
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram witte chocolate chips
  • 10 Oreo’s

Instructies

  • Doe de boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot alles is gesmolten. Draai het vuur uit en en laat het mengsel afkoelen. Het mag best nog wat warm zijn, maar niet meer heet.
  • In een kom klop je de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg hier de inhoud van het pannetje aan toe en mix op een lage stand tot een egaal mengsel.
  • Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en mix tot een glad beslag. Je stopt met mixen zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen. Spatel (of mix rustig) vervolgens de chocolate chips door het beslag heen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Breek de Oreo’s in stukjes en verdeel deze over de brownie.
  • Bak de brownie in 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Met deze tips bak je de perfecte brownie.

Bewaren

Ik plaatste de Oreo’s bovenop de brownie, maar je kunt de stukjes ook al door het beslag spatelen. Of in het midden een laag Oreo’s maken. Zelf doe ik ze bovenop omdat je dan direct ziet om welke smaak het gaat.

Over Het Basisbakboek

In Het Basisbakboek draait het om de basis van het bakken. Naast de nodige kennis over bakken draait het om basisrecepten. Voor vullingen en toppings, maar ook voor baksels als koekjes, brownies, zandtaartdeeg, biscuit en meer. Ik laat zien hoe je met de basis kunt variëren en eigen recepten kunt ontwikkelen. Een ideaal boek dus voor de beginner, maar ook voor de meer gevorderde thuisbakker is het een heel fijn naslagwerk.

Hier kun je Het Basisbakboek (onder andere) kopen.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

36 reacties

  1. Flacko schreef:

    Oreo Brownies? Terwijl ik je artikel las, liep het water werkelijk in mijn mond.

  2. Marjon schreef:

    Lekker! Ik ga het vanavond nog bakken! Alleen ik heb geen Vanille extract, wel vanille aroma. Kan ik dat er voor in plaats gebruiken? Dat vraag ik me heel vaak af bij recepten waar vanille extract voor nodig is. Dat is denk ik niet in een gewone supermarkt verkrijgbaar?

    1. Laura Kieft schreef:

      Aroma kan prima, ik geef alleen de voorkeur aan extract omdat dat natuurlijk is (aroma is nep, nagemaakt) en veel lekkerder.

  3. Jeline schreef:

    Hoe kan het dat bij mij bij de eerste stap niet alles smelt?
    Ik heb alles in een pannetje op laag vuur gezet, en geroerd..

    1. Laura Kieft schreef:

      De boter en chocolade moeten gesmolten zijn, dat je nog wat suikerkorrels ziet is niet erg.

  4. Pleun schreef:

    Ik heb de brownie ook gemaakt en hij was heel lekker! Ik heb alleen nog een vraagje: bij mij zaten er in bet beslag veel klontjes, heb hè daar een tip voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Van tevoren even je bloem en cacaopoeder zeven.

    2. Marieke schreef:

      Hey laura!
      Ik heb de brownie vandaag voor het eerst gebakken. Hij kwam er heerlijk luchtig en bijna wat bol in het midden uit. met de tijd buiten de oven zakte hij in het midden steeds meer in. Wat heb ik verkeerd gedaan? Als ik nu met een prikker in het midden erin ga komt hij er wat kleverig uit, maar dit wil je bij een brownie toch? Ik ga hem morgen pas gebruiken dus ik hoop dat hij wel gaar is! Ik hoor graag je tips en trucs!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Mijn brownie is ook altijd steviger aan de randen en zakt wat in na het bakken. Dit is helemaal goed zo!

        1. Marieke schreef:

          Oke, helemaal duidelijk, dankjewel voor jouw reactie!

  5. Daphne schreef:

    Hoiiii,

    Bak je altijd met boven- en onderwarmte of hetelucht?

    Groetjes Daphne

    1. Laura Kieft schreef:

      Altijd boven- en onderwarmte. Misschien is dit artikel met basisregels wat voor je: https://www.laurasbakery.nl/de-basis-van-het-bakken/

  6. Mirella schreef:

    Hoi. Kan je ook appelstroop gebruiken ivm suikerstroop?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat zou ik niet doen ivm smaak, is toch echt een ander soort stroop.

  7. Rika behaegel schreef:

    Kan je snikkers bijvoegen ook

  8. Hans schreef:

    Alles precies gedaan zoals het moest. half uur gezeten en…….. hij stort in in de oven.
    Kunnen we iets veranderen misschien?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hij hoort niet in te storten. Heb je het beslag misschien (te) luchtig geklopt, dan kan dit gebeuren namelijk.

  9. Emina schreef:

    zou je in plaats van witte chocolade chips ook gewoon witte chocolade in kleine stukjes kinnen gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      ja hoor, geen probleem.

  10. Eva schreef:

    Hoi Laura ! Ziet er wederom heerlijk uit! Vraagje: blijven de oreos gewoon knapperig op deze manier ? Ik heb ze ooit in cupcakes gebakken maar dan worden ze toch wel zacht…

    1. Laura Kieft schreef:

      Boven zijn ze knapperig, maar na verloop van tijd worden ze wel zachter. Daar is niets aan te veranderen.

  11. Jannet schreef:

    Hallo Laura.
    Ik heb een bakvorm van 27x26cm kan ik daarvoor ook dit recept aanhouden? Groetjes jannet

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar dan worden ze dus wel lager.

  12. Janne schreef:

    Ooooh bij ons zijn de oreo koekjes helemaal verbrand bovenop. Echt zonde! De volgende keer doe ik ze er toch maar door. De Brownie was in orde maar de koekjes zijn nog zwarter dan ze al waren. 😳

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohnee dat is balen! De volgende keer dan toch maar er doorheen.

  13. Lore schreef:

    Hoi Laura,

    De brownie wordt vanbinnen niet gaar bij mij. Waar kan dat aan liggen? 30min op 175graden en nu nog eens 20min 200graden geprobeerd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is er misschien iets mis met je oven? Je zou een extra temperatuurmeter erin kunnen zetten om te kijken of de temperatuur die de oven aangeeft wel klopt.

  14. Anke schreef:

    Hoi Laura,
    Wat was dit lekker zeg!!! Knapperig aan de buitenkant en lekker smeuïg aan de binnenkant. Deze ga ik zeker vaker maken. Normaal maak ik brownies van kant en klare bakmix, maar die komt het huis niet meer in na dit recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed, nooit meer terug naar de mix 😀

  15. Maarten schreef:

    Hai Laura,
    Normaal maak ik brownies naar het recept van een Amerikaanse tante. Wilde wel eens wat anders dus jouw recept gebruikt. Heerlijk smaak maar andere textuur als mijn recept. In jouw recept wordt echter niet gespecificeerd of de oven op hete lucht of boven&onder moet. Ik heb op boven&onder warmte gedaan maar of dat de bedoeling is. Ik denk het wel overigens gelet op resultaat. Zou handig zijn dit aan te geven in je receptuur.
    In zijn algemeenheid houd ik altijd 15 graden aan tussen boven&onder en hete lucht. Wat is jouw mening hierover?
    Zie je reactie tegemoet.

    Groet

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bak altijd alles op onder en bovenwarmte, dat staat in de sidebar van mijn site. Daar staat ook hoe je de temperatuur aan moet passen voor heteluchtovens, namelijk 10-20% lager. Uiteindelijk blijft het lastig want het verschilt echt per oven.

  16. Najet schreef:

    Hoi, hoi

    Ik heb de cake meer dan een half uur in de oven. Heb een goede oven overigens…
    Als ik er een saté stokje in doe dan komt die er nog nat uit?? Dit hoort toch niet?
    Hoop op een reactie van je x

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jawel, dit hoort wel bij brownies. In tegenstelling tot cake horen deze lekker smeuïg uit de oven te komen.

  17. Jill schreef:

    Bij mij zakt de brownie altijd in tijdens het afkoelen, ik doe de oven altijd op een kiertje en ook spatel ik de bloem erdoorheen zodat ik zo min mogelijk hoef te mixen. Tijdens het bakken is de brownie altijd gewoon mooi vol. Het inzakken is erg zonde. Heb je misschien tips?

  18. Jill schreef:

    Bij mij zakt de brownie altijd in tijdens het afkoelen, ik doe de oven altijd op een kiertje en ook spatel ik de bloem erdoorheen zodat ik zo min mogelijk hoef te mixen. Tijdens het bakken is de brownie altijd gewoon mooi vol. Het inzakken is erg zonde. Heb je misschien tips??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *