Tips voor de perfecte brownies

Gepost: 8 januari 2017 Laatst bewerkt: 3 mei 2023
Tips voor de perfecte brownies
9

Met deze tips bak jij voortaan alleen nog maar perfecte brownies. Weet jij hoe je een goed beslag maakt en wanneer een brownie gaar is? Lees het hier!

Tips voor de perfecte brownies

Bij de meest simpele baksels, kan het net zo eenvoudig misgaan als bij een heel ingewikkelde receptuur. Misschien juist door de eenvoud, maar misschien ook omdat je niet precies de basisregels van een bepaald baksel kent. Veel mensen bakken brownies zoals ze een cake bakken. Het zijn alleen twee hele verschillende baksels met een compleet ander resultaat, dus dan kan de bereiding ook nooit helemaal hetzelfde zijn.

Ik geef je een paar eenvoudige tips waarmee je voortaan de meest heerlijke brownies maakt. In het kort:

 • Kies het beste brownies recept
 • Gebruik een brownies bakvorm
 • Klop het beslag niet luchtig
 • Bak brownies niet te lang
brownies maken

Het beste brownies recept

De perfecte brownies beginnen natuurlijk bij het beste recept. Ik heb al veel testbrownies gebakken en dit recept voor smeuïge brownies is de uiteindelijke winnaar. Heerlijk smeuïge, plakkerige brownies waar je vele lekkere variaties op kunt maken. Hieronder tip ik alvast een paar lekkere variaties:

Brownies bakvorm

Ik gebruik altijd een vierkante bakvorm van 20 cm voor brownies (en trouwens ook voor plaatcakes, blondies en vele andere recepten). De grootte van de bakvorm zorgt ervoor dat de brownies altijd even hoog/dik bakken en dat de baktijd in het recept exact klopt. Mocht je nog zo’n exemplaar zoeken, ik heb zelf deze vierkante bakvorm.

HET BASISBAKBOEK

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel het boek hier!

Afbeelding

Niet te luchtig kloppen

Je wilt een compacte smeuïge brownie, anders zou je wel een chocoladecake maken. Geheim voor zo’n brownie is dat het beslag niet te luchtig mag zijn. Mixen op een lage stand tot de ingrediënten zijn vermengd is meer dan voldoende. Dat kan met een mixer, maar met een spatel is ook prima.

Als je het beslag wel luchtig klopt, dan rijst de brownie te veel in de oven. Je krijgt dan een luchtiger resultaat, maar wel eentje die inzakt na het bakken. Dat betekent ook een bovenkant die scheurt door het in elkaar zakken en randen die nog wel omhoog blijven staan. Niet mooi, en ook niet het meest lekker.

Wanneer zijn perfecte brownies gaar?

Een cake test je door er een prikker in te steken. Komt hij er schoon uit, dan is de cake goed. Zo werkt dit niet -ik herhaal, niet– bij brownies. Als je een smeuïge brownie wilt, komt die prikker er natuurlijk nooit schoon uit. Als dat wel het geval is, is je brownie te droog en niet meer lekker.

Wanneer brownies dan wel gaar zijn? Dat zie je door goed te kijken. De bovenkant moet droog zijn en als je de vorm een beetje schudt moet hij stevig zijn. Zie je de brownie een beetje wiebelen, dan heeft hij nog iets meer tijd nodig.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

 1. Syl schreef:

  Ik wil een brownie maken maar mijn melk is op, kan ik de melk vervangen door slagroom die nog geklopt moet worden?

 2. Elena schreef:

  Voor deze brownies kan je ook 30 g in plaats van 60 g boter gebruiken

 3. Lien schreef:

  Je gebruikt stroop in je brownies, wat is dit juist?

 4. Alma schreef:

  Hoe kan ik deze het best bewaren voor de volgende ochtend?

 5. Many schreef:

  Hallo,
  Me brownie is keihard geworden! En de binnenkant is heel erg zacht.
  Wat doe ik fout??! Help

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oei dat is gek! Heb je je helemaal aan het recept gehouden en ben je geen ingrediënten vergeten of misschien veranderd? Anders lag het waarschijnlijk aan de oven.

 6. Stefanie schreef:

  Hey Laura

  Is de stroop een must in dit recept?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, maar het geeft wel dat extra sticky mondgevoel dat ik zo heerlijk vind bij een brownie 🙂

 7. Lotte schreef:

  Super lekker geworden! Moest wel even proberen met de temperatuur omdat ik de oven op hete lucht had gezet!

  1. Lotte schreef:

   Oeps dit gaat over de blondie met framboos sorry

 8. Nikki van den Bos schreef:

  Wellicht ligt het aan mijn oven, maar ik zal de brownies niet langer dan 20 minuten in de oven laten zitten. De brownies waren wel smeuïg, maar niet plakkerig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *