Tips voor de perfecte brownie

8 januari 2017
8

brownies bewaren a

Bij de meest simpele baksels, kan het net zo eenvoudig misgaan als bij een heel ingewikkelde receptuur. Misschien juist door de eenvoud, maar misschien ook omdat je niet precies de basisregels van een bepaald baksel kent. Veel mensen bakken een brownie zoals ze een cake bakken. Het zijn alleen twee hele verschillende baksels met een compleet ander resultaat, dus dan kan de bereiding ook nooit helemaal hetzelfde zijn. Ik geef je een paar eenvoudige tips waarmee je voortaan de meest heerlijke brownies maakt.

Niet te luchtig kloppen

Je wilt een compacte smeuïge brownie, anders zou je wel een chocoladecake maken. Geheim voor zo’n brownie is dat het beslag niet te luchtig mag zijn. Mixen op een lage stand tot de ingrediënten zijn vermengd is meer dan voldoende. Dat kan met een mixer, maar met een spatel is ook prima.

Als je het beslag wel luchtig klopt, dan rijst de brownie te veel in de oven. Je krijgt dan een luchtiger resultaat, maar wel eentje die inzakt na het bakken. Dat betekent ook een bovenkant die scheurt door het in elkaar zakken en randen die nog wel omhoog blijven staan. Niet mooi, en ook niet het meest lekker.

Wanneer gaar?

Een cake test je door er een prikker in te steken. Komt hij er schoon uit, dan is de cake goed. Zo werkt dit niet -ik herhaal, niet– bij brownies. Als je een smeuïge brownie wilt, komt die prikker er natuurlijk nooit schoon uit. Als dat wel het geval is, is je brownie te droog en niet meer lekker.

Wanneer hij dan wel gaar is? Dat zie je door goed te kijken. De bovenkant moet droog zijn en als je de vorm een beetje schudt moet hij stevig zijn. Zie je de brownie een beetje wiebelen, dan heeft hij nog iets meer tijd nodig.

En dan als laatst, tip ik mijn eigen recept voor smeuïge brownies. De lekkerste als je het mij vraagt 😉

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

 1. Syl schreef:

  Ik wil een brownie maken maar mijn melk is op, kan ik de melk vervangen door slagroom die nog geklopt moet worden?

 2. Elena schreef:

  Voor deze brownies kan je ook 30 g in plaats van 60 g boter gebruiken

 3. Lien schreef:

  Je gebruikt stroop in je brownies, wat is dit juist?

 4. Alma schreef:

  Hoe kan ik deze het best bewaren voor de volgende ochtend?

 5. Many schreef:

  Hallo,
  Me brownie is keihard geworden! En de binnenkant is heel erg zacht.
  Wat doe ik fout??! Help

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oei dat is gek! Heb je je helemaal aan het recept gehouden en ben je geen ingrediënten vergeten of misschien veranderd? Anders lag het waarschijnlijk aan de oven.

 6. Stefanie schreef:

  Hey Laura

  Is de stroop een must in dit recept?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, maar het geeft wel dat extra sticky mondgevoel dat ik zo heerlijk vind bij een brownie 🙂

 7. Lotte schreef:

  Super lekker geworden! Moest wel even proberen met de temperatuur omdat ik de oven op hete lucht had gezet!

  1. Lotte schreef:

   Oeps dit gaat over de blondie met framboos sorry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *