Quiches vind ik ideaal. Ze zijn goed voor te bereiden, op te warmen en in te vriezen. Na het bakken van een quiche verdwijnen er hier dus ook altijd wat punten in de vriezer. Handig voor op een later moment wanneer ik niet zoveel zin heb om te koken, dan hoef ik hem alleen nog maar op te warmen. Momenteel liggen er nog wat puntjes van deze quiche met broccoli en tomaat in de vriezer. Bij het maken ervan deed ik een test met de bodem, die maakte ik nu met margarine in plaats van roomboter omdat ik benieuwd was naar de verschillen in bereiding en eindresultaat. Dat had effect op het deeg, want ik heb het recept namelijk iets aangepast.
Quiche met broccoli en tomaat
In mijn basisrecept voor quichedeeg gebruik ik roomboter, als je verder het ingrediëntenlijstje vergelijkt zie je dat het verschil in het water zit. Bij een deeg met roomboter heb je nog 2-3 eetlepels koud water nodig om er een samenhangend, stevig deeg van te kunnen maken. Omdat margarine zachter is en meer vocht bevat besloot ik eerst te kneden zonder water om het effect goed te kunnen zien. Wat ik verwachtte gebeurde ook, het was niet nodig om nog water toe te voegen. Zonder die toevoeging ontstond er al een mooi stevig deeg. Zou je wel water toevoegen, dan zou het deeg te zacht worden waardoor je het niet prettig kunt verwerken. Verder merkte ik maar weinig verschil in het eindresultaat, deze quiche vond ik net zo lekker als alle andere quiches die ik heb gemaakt.
Quiche met broccoli en tomaat
Ingrediënten
Bodem
- 300 gram bloem
- 150 gram margarine (ik gebruikte Blue Band)
- snuf zout
- 1 ei
Vulling
- 150 gram broccoli
- 125 gram spekjes
- 2-3 el paneermeel
- 150 gram cherry tomaatjes
- 4 eieren
- 200 ml crème fraîche
- 100-150 gram geraspte kaas (hoeveel jij lekker vindt)
- 2 tl gedroogde basilicum
- 2 tl gedroogde oregano
- zout & peper
Instructies
-
Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Doe bloem, boter, zout en het ei in een kom en kneed tot een mooi samenhangend deeg. Verpak het in folie en leg in de koelkast zodat je de vulling kunt maken
-
Snijd de broccoli in roosjes en kook deze ongeveer 7 minuten tot ze beetgaar zijn. De spekjes bak je uit, giet ze af en dep eventueel een beetje droog.
-
Haal het deeg uit de koelkast en rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot het ongeveer 4 mm dik is, dunner mag natuurlijk ook. Bekleed je bakvorm met het deeg. Mocht het ergens scheuren is dat geen probleem, duw het met je vingers weer vast. Snijd overtollig deeg weg.
-
Prik gaatjes in de bodem met een vork en strooi er wat paneermeel overheen. Verdeel de broccoli, spekjes en tomaatjes in de vorm.
-
In een kom klop je de eieren, crème fraîche, kaas en kruiden door elkaar. Giet dit over de vulling in de quiche.
-
Bak de quiche in 30-35 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) tot hij gaar en goudbruin is.
Dit is een samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura,
Wat bedoel je met spekjes uitbakken?
Spekjes al bakken in de pan? Zijn ze dan niet overgaar wanneer je ze dan
nog in de quiche laat meebakken? Grts
Inderdaad al in de pan bakken. Zijn perfect dan in een quiche. Omdat je ze al uitbakt haal je als het ware en vet en vocht eruit, anders trekt dat allemaal in je bodem.
Klinkt lekker en ideaal dat je het kunt bewaren en invriezen!
Hoi Laura, de vulling was heerlijk en de quiche ook goed stevig maar de bodem was erg droog. (en smaakte eigenlijk nergens naar) Wat kan ik daar aan doen?
Groet, Claudia
Ps. Ik ben erg blij dat ik jouw “gevonden” heb op internet. Door jouw blog en boeken ben ik echt een fanatieke bakster geworden
Quichebodems zijn eigenlijk altijd neutraal van smaak. Je zou er eventueel kruiden aan toe kunnen voegen als je dat lekker vindt.
Beste Laura
Kun je de quiches ook invriezen. Zo ja, hoe? En hoelang dan opwarmen als de taart nog bevroren is?
Dat kan prima hoor, ik laat zelf eerst de quiche(punt) ontdooien voordat ik hem opwarm. Hoe lang dat duurt verschilt per grootte.
In één woord: heerlijk!
Hallo Laura. Waarom bak je de bodem niet eerst blind voordat je er de vulling in doet?
Omdat dit niet nodig is.
Hallo Laura
Hoeveel bloem en bother heb Ik nodig voor een vorm van 24 cm
met vriendelijke groet
Maria
Dat kun je via dit artikel zelf omrekenen: https://handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
Ik maak altijd een bodem van croissant deeg. Dit vind je in de vrieskast van de supermarkt. Heerlijk luchtig.
Ook lekker lijkt me dat!
Net gemaakt , ziet er goed uit maar ik vind m zo laag, of is dat juist de bedoeling ? Zou je er nog meer groenten aan kunnen toevoegen ?
Heb je misschien een grotere vorm gebruikt? Meer groente toevoegen is helemaal aan jezelf, ik vind ‘m perfect in verhouding zo.
Beste recept ooit voor mijn quiches, lekker krokant en door een paar druppels water in het deeg, niet droog. Ik voeg geen spekjes/vlees toe, maar gebruik wat ik in de groentelade heb liggen.
Ook jouw andere recepten zijn “fool-proof”.; ik ben fan!
Ga zo door!
Hey Laura, ik heb de quiche volledig volgens je recept gemaakt. De bovenkant, vulling, was heel lekker, maar de bodem was echt niet gaar en dus heel erg zwaar nog. Aan de oven ligt het niet, bij ieder ander van jouw recepten klopt de timing en temperatuur altijd perfect. Ook een heel goede bakvorm met losse bodem. Ik weet dat je voorschrijft om de bodem niet voor te bakken, maar aangezien hij op deze manier niet gaar was, kan ik dat dan beter wel doen? En hoelang dan, op welke temperatuur? Of neem ik beter je basisrecept?
Het kan weleens verschillen alsnog per oven, maar om helemaal zeker te zijn kun je inderdaad de bodem ook even voorbakken.