Recept: Appel-yoghurt muffins

Gepost: 22 april 2012 Laatst bewerkt: 23 april 2024
Recept: Appel-yoghurt muffins

Dit lekkere recept komt uit het boek Appeltaart waar ik vorige week al een review over schreef (nee, ik heb echt geen aandelen in dit boek). Ik had grote moeite om een recept uit te kiezen, het zag er namelijk allemaal overheerlijk uit! Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op appel-yoghurt muffins met havermout. Klinkt gezond nietwaar? Alhoewel ik nooit zo enthousiast wordt van havermout wilde ik deze muffins toch graag proberen. De muffins zijn ontzettend makkelijk om te maken, na 20 minuutjes stonden ze al in de oven.

BAKTIP: House of Marie heeft ontzettend leuke cupcakevormpjes. Genoeg keuze in kleuren en patronen en kwalitatief ook prettig om mee te werken.

Meer recepten met yoghurt

Bakken met yoghurt is ideaal om je cake of muffins lekker luchtig en fris te maken. Probeer ook eens een van deze andere recepten met yoghurt:

En om het af te leren, nog een laatste foto. Sinds kort ben ik in het bezit van een spiegelreflex camera (nikon D5100) en die moest natuurlijk uitgeprobeerd worden. Mijn familie had dan ook flink wat geduld nodig voor ze een muffin mochten opeten 🙂

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Appel-yoghurt muffins

Makkelijk om te maken en vooral heel erg lekker. Deze appel-yoghurt muffins zijn het proberen waard!
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 2 eieren (M)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 ml yoghurt
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 handappels (ik gebruikte pink lady)
  • 50 gram havermout (en een beetje extra ter decoratie)
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven vast voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en zet een bakblik met vormpjes klaar. In een kom meng je de eieren, suiker, vanillesuiker en het snufje zout goed door elkaar. Voeg hierna de yoghurt en olie toe. Tot slot zeef je het bakmeel erboven en spatel je dit door het beslag heen. Zet de bak met beslag eventjes aan de kant en schil ondertussen de appels. Snij de appels in kleine blokjes en voeg deze toe aan het beslag. Doe hier ook 50 gram havermout bij. Verdeel nu het beslag over de vormpjes. Wanneer ze allemaal gevuld zijn strooi je de overgebleven havermout over de vormpjes heen.
  • Bak de muffins in 30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt en op een taartrooster zet. De muffins kun je lauw eten maar ook koud zijn ze heerlijk! Een glas melk erbij en je hebt ’s middags een overheerlijk tussendoortje.
Bewaren

De muffins bewaar je in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Hmm die zien er lekker uit zeg 😉 Tot morgen! XX

  2. qm schreef:

    zeker het proberen waard , zo lekker ziet het er uit…

  3. brendakookt schreef:

    Ziet er heerlijk uit! De blauwe “hoesjes” er omheen maken het extra speciaal.
    Het wachten voordat er gegeten kan worden is zeer herkenbaar, zelf ben ik sinds kort ook in het bezit van een DSLR (Nikon 3100)!

  4. Angélique schreef:

    Die ga ik zeker eens proberen en wat heb je het weer mooi op de foto gezet!

  5. Kristi schreef:

    Heeyy! Het ziet er super lekker uit. Ik ga ze zondag maken voor moederdag. Ik had alleen nog een vraagje: heb je magere yoghurt gebruikt of volle yoghurt?

    1. Laura schreef:

      Hoi Kristi, ik heb magere yoghurt gebruikt voor de muffins. Veel plezier met bakken!

  6. Anonymous schreef:

    Ik ben erg nieuwsgierig naar deze muffins. Mijn vraag is wel of je ze bv ook met volkorenmeel en bv losse bakpoeder zou kunnen maken?
    groetjes Ilse

    1. Laura schreef:

      Hoi Ilse, je zou zeker volkorenmeel kunnen gebruiken. De verhouding is ongeveer 16 gram bakpoeder (1 zakje) op 500 gram bloem. Ik ben erg benieuwd hoe ze zullen smaken! Laat je dat nog weten? Groetjes Laura

  7. Gerda van Santen schreef:

    Ik heb ze nu in de oven staan, het beslag smaakte al lekker dus ben benieuwd naar het eindproduct 🙂

  8. Jonneke schreef:

    Heb deze net gemaakt (half recept en met halfvolle vanille yoghurt want die had ik in huis), en ze zijn goed gelukt!! Heel mooi gerezen en lekker. Ik was bang dat de onderkant te ‘nat’ zou zijn vanwege de appel maar ze waren echt perfect! Bedankt voor dit recept, is een keeper.

  9. Anja schreef:

    Deze muffins zijn top! Ik maak ze meestal als half recept voor 6 muffins. Ik heb het ook geprobeerd met 125g mango uit d friezer, wel wat kleiner gesneden, ook heel goed!

  10. Saskia schreef:

    Ze zijn heerlijk!! Al een wat ouder recept zag ik maar van de week voor het eerst gemaakt… dit is een blijvertje! 🙂

  11. Mel schreef:

    Kun je in deze muffin de suiker ook vervangen voor appelmoes?

    1. Laura Kieft schreef:

      zou ik niet doen, dan voeg je teveel vocht toe.

  12. l schreef:

    beste laura,

    kan je de havermout ook vervangen door wat anders?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou wat meer bloem kunnen gebruiken.

  13. Mariska schreef:

    Dertig minuten op 200 graden? Ik weet dat elke oven anders is, maar bij mij zijn ze na 20 minuten al iets te hard gegaan. Kan er een typefoutje in zitten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hier klopte het precies. Misschien heb je een heteluchtoven? Dan moet je de oven 10-20% lager zetten qua temperatuur.

      1. Annette schreef:

        Ook bij mij zijn ze na 20 minuten goed, en op onder en bovenwarmte!

  14. Michelle Triepels schreef:

    Hoeveel kcal zitten er ongeveer in 1 muffin?

    1. Laura Kieft schreef:

      Geen idee, dat zou je zelf even moeten uitrekenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept