Pavlova met mascarpone en rood fruit

Gepost: 28 maart 2015 Laatst bewerkt: 21 juni 2024
Pavlova met mascarpone en rood fruit

Ik wilde al zó lang eens een pavlova maken. Dus ik ging aan de slag met het maken van een pavlova, maar dan met een twist. Ik gebruikte namelijk gevriesdroogd fruit, wat ik eerder die week meenam bij Hidde de Brabander toen ik ging kijken naar zijn kunsten in het nougat maken. Wees gerust, je kunt dit eventueel ook weglaten.

Een pavlova werd het dus. Stel je even voor; een luchtige brosse buitenkant van meringue, maar van binnen is hij nog iets zacht en chewy. Maar ook fris, door de stukjes gevriesdroogd fruit. Bovenop een romige crème van mascarpone en slagroom en om het af te maken een berg vers rood fruit. Hemel op aarde kan ik je vertellen.

BAKTIP: Door de pavlova in ovale vorm te maken, is deze extra leuk om met Pasen te serveren. Een mooie ovalen schaal maakt dit spektakel dan helemaal af!

Rood fruit pavlova 4a

Is het geen plaatje? Ik weet zeker dat dit een topper is voor Pasen. Wedden dat jij je gasten zult verrassen als je deze pavlova aan hen serveert?!

Rood fruit pavlova 2a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 12 stemmen

Pavlova met mascarpone en rood fruit

Deze pavlova met mascarpone en rood fruit is niet zomaar een pavlova, er is namelijk ook gevriesdroogd fruit in verwerkt. Dit geeft nog meer smaak!
Porties: 6 tot 8 personen

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl citroensap of azijn
  • 2 tl maïzena
  • 10 gram gevriesdroogde frambozen
  • 10 gram gevriesdroogde bosbessen
  • 10 gram gevriesdroogde aardbeien

Ingrediënten vulling

  • 200 ml slagroom
  • 1 el poedersuiker
  • 200 gram mascarpone

Decoratie

  • ongeveer 300 gram rood fruit naar keuze

Instructies

  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze schuimig. Voeg het suiker in delen toe, samen met de citroensap en maïzena.
  • Klop het schuim stijf.
  • Maak het gevriesdroogde fruit eventueel iets fijner en spatel dit voorzichtig door het schuim heen.
  • Je kunt een ronde pavlova maken, maar wij kozen voor een ovale pavlova van ongeveer 20 centimeter. Omdat hij op een ovaal bord moest passen tekenden we de maat af op het bakpapier. Draai het vel bakpapier om (betekende kant naar beneden) en plaats alle meringue op het bakpapier. Verspreid dit binnen de afgetekende lijnen.
  • Maak er nu een bakje van door met je spatel als het ware een soort kuiltje te maken met opstaande randen. Hier kun je de vulling straks mooi in plaatsen.
  • Bak de pavlova in 1,5 – 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
  • Maak de vulling door de slagroom bijna stijf te kloppen met de poedersuiker. Mix de mascarpone er op de laagste stand doorheen, of spatel dit met de hand tot een egaal mengsel.
  • Vul de pavlova met het mascarpone mengsel en plaats hier bovenop het fruit. Ter decoratie kun je ook nog wat poedersuiker over de pavlova strooien.
  • Het schuim van de pavlova kun je al prima van tevoren maken. Vul hem zo kort mogelijk van tevoren om smelten van het schuim te voorkomen. Overgebleven pavlova bewaar je afgedekt in de koelkast. Het valt heel erg mee hoe zacht dit in de koelkast wordt hoor, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.
Tips

Bij deze webshop kun je gevriesdroogd fruit bestellen.
Bewaren

De losse pavlova kun je 3-4 dagen van tevoren maken, bewaar hem in een luchtdichte en droge verpakking. De vulling kun je vaak ook prima voorbereiden, kijk even in het recept hoe lang dit van tevoren kan. Eenmaal af kun je de pavlova het best zo snel mogelijk serveren. Het vocht uit de vulling gaat in het schuim trekken en maakt de pavlova zacht. Tot serveren bewaar je de pavlova in de koelkast. Zelf laat ik hem hier hooguit een paar uur staan.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

50 reacties

  1. Magda schreef:

    Ik ben dol op pavlova, voor mij het ultieme dessert en een showstopper na ieder etentje met vrienden. Ik maak hem best vaak.
    Wat een leuk idee om al fruit door de meringue te doen, zou dat ook lukken met vers fruit?
    De ovale (ei) vorm voor een ovale schaal is een leuke tip, zeker met Pasen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat vers fruit te vochtig is om er direct in mee te bakken.

  2. Margot schreef:

    Heerlijk en wat ziet het er mooi uit ook!

  3. elisabeth schreef:

    ga ik zeker eens maken

  4. Riekie schreef:

    Deze ga ik zeker maken,ziet er heerlijk uit!

  5. Evelyne schreef:

    Hoi Laura,
    Lijkt me echt zalig en wat ziet het er prachtig uit!!!!!!
    Mijn vraag, je hebt het over de overgebleven pavlova om in de koelkast te bewaren maar hoe kun je de gebakken pavlova het beste bewaren nadat deze gebakken is?
    Groetjes Evelyne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je hem niet direct vult kun je deze buiten de koelkast bewaren, eventueel losjes afgedekt met folie.

  6. Eveline schreef:

    Hoi Laura,

    Ben zelf een groot fan van de pavlova (omgeving ook:D), maar deze creatie kende ik nog niet.
    Wil hem graag uitproberen.
    Bedankt voor de uitleg bij het recept.

    Groetjes Eveline

  7. Anita schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben zelf groot fan van Pavlova en deze versie heb ik gisteren gemaakt. Helemaal goed gelukt, wat een leuke afwisseling met dat fruit er door. Smaakt ook echt lekker. Ik heb nog wel een vraag. Hoe blijft die van jou zo mooi wit? Bij mij worden ze een beetje creme. Groetjes, Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt door de temperatuur, probeer het volgende keer maar eens op een iets lagere temperatuur, dan zul je zien dat hij witter blijft.

  8. Seppe De Pauw schreef:

    Hallo,
    zou je een pavlova/meringue als taartbodem in een ronde taartvorm kunnen gebruiken met daarop jouw vulling maar dan met wat perencompote? Of zou een bodem van meringue niet goed hard en droog worden zoals het bij een schuimpje wel is? Leuk recept trouwens, geeft een vakantiegevoel vind ik.
    Groet,
    Seppe

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan goed hoor, de vulling doe je er natuurlijk pas na het bakken op. Pavlova is wel altijd wat zachter van binnen.

      1. Seppe De Pauw schreef:

        Ok, zal ik dan zeker proberen!

  9. Machteld schreef:

    Waar op het web koop ik gevriesdroogd fruit? In de ‘gewone’ winkel vind ik het alvast niet. Ik ben er gek op, maar ik slaag er niet in om het te kopen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij de ingrediënten staat een linkje naar een webshop die ze verkoopt 😉

      1. Machteld schreef:

        Dankjewel! Ik dacht dat het in poedervorm was. Ik had me laten misleiden door de foto van het rodebespoeder ernaast…

  10. Noortje schreef:

    Wat een lekker recept is dit zeg! We hebben er vanavond heerlijk van gegeten! Ik had geen gevriesdroogd fruit, maar fruit uit het vriesvak van de supermarkt gebruikt om boven op de vulling te doen. Dit is echt terecht een hemel op aarde dessert!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen dat je er zo van genoten hebt 🙂

  11. Janneke schreef:

    Hoi Laura! Lijkt me een heerlijk recept 🙂 vraag me alleen af hoe je ziet of de pavlova gaar is? 1,5 uur of 2 uur bakken maakt nogal een verschil lijkt me.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het verschilt nogal per oven merkten wij. vandaar een iets ruimere tijdsindicatie. Hij is goed als hij van buiten helemaal droog is, maar hij nog wel wit van kleur is 🙂

      1. Janneke schreef:

        Hij is wel droog maar toen ik hem van de bakplaat af wilde halen, kneep ik hem in elkaar 🙁 hij is ook nog wel zacht vanbinnen. Beetje marsmellow achtig. Is dat normaal of moet hij dan toch nog iets langer? Ik probeer hem nu nog een beetje te redden door hem weer in elkaar te zetten.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het is normaal dat hij vanbinnen nog een beetje zacht is. Je moet gewoon kunnen tikken op het schuim zonder dat hij gelijk breekt, anders nog iets langer.

  12. reinalda schreef:

    hoi laura
    ik kan geen mascarpone gebruiken maar zou ik het kunne vervangen door yoghurt?
    groetjes renalda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je proberen, maar ik denk dat het wat te dun wordt.

      1. Margaux schreef:

        Hallo.
        Een kort vraagje.
        Kan ik de pavlova ook de nacht ervoor maken, en dan laten afkoelen in de oven gedureden de nacht?
        Margaux

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja hoor dat kan prima.

  13. linda schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb nu al verschillende pavlova’s gemaakt, super lekker, maar ze zakken telkens in. Ik heb allerlei dingen al geprobeerd zoals:
    Laten afkoelen in de oven zonder de deur te openen.
    Wel buiten de oven laten afkoelen op een tochtvrije plaats.
    Eiwitten langer kloppen en daarna de suiker pas toevoegen.

    Het maakt geen verschil.
    Heb jij tips??

    Gr Linda

    1. Laura schreef:

      Is je meringue wel goed stijf? Of misschien helpt langer bakken wel. Is hij nog helemaal zacht van binnen waardoor hij inzakt?

  14. Rebecca schreef:

    Hallo Laura,

    Vandaag voor het eerst een pavlova geflanst (3 eieren, 150 gr suiker en een paar theelepels citroensap, stuk of 3/4)
    Resultaat zag er goed uit maar was echt mierzoet en een beetje plat. Hoe belangrijk is de suiker voor het opstijven van het eiwit? De oplossing voor de zoetigheid lijkt mij namelijk minder suiker in het eiwit, maar ik weet niet of het dan wel goed opstijft…

    1. Laura schreef:

      De suiker is echt nodig voor de structuur en het brosse resultaat, je kunt die dus niet verminderen of weglaten.

  15. Pleun schreef:

    Is 30 gr diepvriesfruit niet erg weinig voor in de merengue? Ik heb niet zo veel fruit als op jou foto? Echt heel weinig zelfs met 30 gram?

    1. Laura schreef:

      Het gaat niet om diepvriesfruit, maar om gevriesdroogd fruit. Dat is heel licht omdat het vocht eruit is. Fruit uit de diepvries is te vochtig en niet geschikt om hier doorheen te spatelen en mee te bakken.

  16. Pa Bakgraag schreef:

    Gisteren, op zaterdagmiddag, om 16.30 eindelijk aan mijn eerste pavlova ooit begonnen. En ik moet zeggen dat het resultaat echt al mijn verwachtingen overtrof! Alle ingrediënten gehaald bij een discountsupermarkt van Duitse origine, het gevriesdroogde fruit heb ik achterwege gelaten. De schuimbodem lukte prima, kreeg wel n gelig tintje na 2 uur bakken, maar heerlijk krokant van buiten en zacht chewy van binnen. De mascarpone/slagroom-vulling is heerlijk in combinatie met het lichtzure fruit: frambosen, aardbeien en mango, dit alles uit het diepvriesvak. Met z’n zessen heerlijk genoten van deze lekkernij.

  17. Goedenavond
    Ik wil voor een toetjes buffet voor 60 pers. pavlova maken. Kleintjes dan. Kan ik deze zonder vulling ook invriezen?
    Bvd
    Jenny Broekhuizen

    1. Laura schreef:

      Nee, bij het ontdooien wordt het vochtig en dan smelt het schuim.

  18. Mady Isenia schreef:

    Hoi Laura! De meringue staat op het moment te ‘drogen’ in de oven en ik kan niet wachten tot hij af is! Door de vulling doe ik verse vanille, toch een extra draai eraan. Ik vroeg me alleen af of je nog leuke ideetjes hebt wat te doen met de overgebleven eidooiers. Is er nog een lekker recept waar je deze in kunt verwerken?

    Zoete groetjes!
    Mady

  19. Tamara schreef:

    Nu de merenque bodem van de pavlova 2x gemaakt en bovenkant is prima en onderkant blijft zacht. Erg jammer. Ik doe het precies zoals volgens jou recept. Leek me heerlijk en mooi voor de komende kerst. Maargoed… iets gaat er verkeerd. ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Een Pavlova hoort juist zacht te zijn van binnen en knapperig bovenop 🙂

  20. Loes Aalders schreef:

    Hallo Laura,
    Wil deze pavlova met kerst maken maar er is iemand die geen mais en tarwe mag hebben. Kan ik dit vervangen door wat speltbloem?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou ik gewoon de maïzena weglaten, niet vervangen door iets anders.

  21. Jolanda schreef:

    Wie heeft de tip? Die van mij breekt of zakt in?☹️☹️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Was de structuur van de pavlova verder goed? En heb je het recept helemaal gevolgd?

  22. Sabine schreef:

    Hoi Laura,
    Bij mij leek de pavlova helemaal goed, totdat ik hem oppakte. Ik pakte de harde bovenkant er zo af en het zachte bleef op de bakplaat plakken. Moet het dan langer in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan mag het inderdaad nog wat langer in de oven.

  23. Tineke schreef:

    Dag,

    Heerlijke pavlova’s zeg! Ik heb meerdere van jou recepten gemaakt.
    Helaas krijg ik ze nooit heel/ volledig van het bakpapier af?
    Ligt dit aan het bakpapier? Of ergens anders aan? Wat doe ik fout?

    Groetjes,
    Tineke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek! Het zou aan het bakpapier kunnen liggen, of waren de pavlova’s misschien nog niet gaar? Laat je ze wel altijd volledig afkoelen?

  24. Robert0 schreef:

    Mmmm….sta niet vaak in de keuken een taart te bereiden, maar pavlova vond ik interessant. Lukte aardig, echter de onderkant was niet zoals het hoorde. Iets te nat. Ik denk dat de oorzaak was het tweede bakblik dat niet verwijderd was. Zodoende werkte de onderverhitting van de oven niet perfect voor de pavlova.
    Tweede probleem was: Ik vond de pavlova mierzoet. Twee werklieden gaf ik een koffie en een stuk Pavlova met slagroom en wat fruit in het midden. Maar ze vonden het zo zoet dat ze het half opaten.

    Ik probeer nogmaals, maar doe er iets minder suikeer in.

  25. Marga schreef:

    Ik eet koolhydraatarm en suikervrij. Kan ik ipv suiker zoetstof gebuiken wat qua structuur op suiker lijkt. En ipv maizena wat arrowroot?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb hier geen ervaring mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept