Veelgestelde vragen #3

Gepost: 15 juli 2015 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
0

veelgestelde vragen 2 PNG

Een hele tijd terug begon ik met artikelen waarin ik veelgestelde vragen behandelde. Zoals jullie misschien wel weten heb ik inmiddels een aparte blog opgezet –Handige Baktips– voor extra hulp bij het bakken. Dit heb ik zo apart gedaan omdat ik dan de artikelen beter kon onderverdelen waardoor alle tips beter vindbaar zijn voor jullie.

Ik heb altijd veel aan jullie vragen. Wat voor mij soms heel logisch is, hoeft natuurlijk niet voor iedereen logisch te zijn. Als ik merk dat iets vaker gevraagd wordt, schrijf ik daar regelmatig een bericht over. In dit artikel zet ik een paar van de vragen op een rij die ik het meest krijg. Soms link ik door naar de artikelen op Handige Baktips waar je een nog uitgebreidere uitleg kunt vinden.

Heb ik bloem of zelfrijzend bakmeel nodig voor dit recept?

Als er bloem in het recept staat moet je gewone bloem gebruiken. Wanneer ik zelfrijzend bakmeel bedoel dan zet ik dat gewoon zo in de ingrediëntenlijst.

Het kan natuurlijk zijn dat je één van de twee niet in huis hebt, dan kun je die ingrediënten onderling goed vervangen. Lees hier hoe je bloem en zelfrijzend bakmeel kunt vervangen.

Welke ovenstand moet ik gebruiken en waar in de oven moet ik bakken?

Je kunt er vanuit gaan dat in alle recepten die je tegenkomt je moet bakken met boven- en onderwarmte, in het midden van de oven. Dat is over het algemeen de richtlijn. Mocht het toch anders zijn, dan staat dit er gewoon bij in het recept. Bij de recepten hier op Laura’s Bakery, maar ook op andere blogs of in boeken en tijdschriften.

Heb je een heteluchtoven? Dan zet je de temperatuur 20% lager dan aangegeven.

Kan ik ?? vervangen voor ??

Alle recepten die op Laura’s Bakery staan heb ik gemaakt volgens de receptuur die ik beschrijf. Ik heb geen ervaring met het vervangen van ingrediënten in die recepten. Ik weet dus ook niet zeker of het vervangen van bloem, suiker, boter of een ander ingrediënt werkt voor dat ene recept. Je kunt het natuurlijk altijd proberen, al moet je dan wel rekening houden met een ander resultaat. De structuur kan bijvoorbeeld anders worden en het vervangen van ingrediënten heeft natuurlijk ook invloed op de smaak.

Op Handige Baktips vind je een overzicht van artikelen waar ik lijsten met alternatieven geef. Mocht ik zelf een recept met een vervangend ingrediënt geprobeerd hebben, dan zet ik dat er uiteraard bij. Je kunt ook de reacties onder het recept lezen, veel lezers laten het weten als ze het recept met vervangende ingrediënten hebben gemaakt. Niet alleen handig voor jullie, maar ook ik leer daar weer van.

Ik ga een gedecoreerde taart maken, hoeveel tijd heb ik hiervoor nodig?

Hoeveel tijd je nodig hebt voor het decoreren van een taart is verschillend. Dat hangt af van het soort taart, maar ook van jezelf. Heb je al wat ervaring en werk je lekker door, of is het allemaal nog redelijk nieuw en gaat het niet zo vlot. Daar is dus niet zomaar antwoord op te geven.

Voor Handige Baktips schreef ik een artikel over de planning bij het maken van een gedecoreerde taart. Daar zul je zeker iets aan hebben.

Hoelang kan ik dit bewaren?

Hoelang je een baksel kan bewaren verschilt. Dat hangt af van de gebruikte ingrediënten en de bereiding. In dit overzicht staat hoe je verschillende baksels het best kunt bewaren en hoe lang het ongeveer goed blijft.

Kun je hier niet vinden wat je zoekt? Kijkt dan eens in het ‘bewaren overzicht‘ op Handige Baktips, daar heb ik inmiddels ook een uitgebreid archief opgebouwd met artikelen over het bewaren van verschillende soorten baksels.

Heb jij nog andere vragen? Stel ze gerust! Wie weet schrijf ik daar ook wel een artikel over voor Handige Baktips 😉

Voor meer veelgestelde vragen (niet allemaal bakgerelateerd) kun je natuurlijk ook een kijkje nemen op de FAQ pagina.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

 1. Joyce schreef:

  Handig om alle antwoorden en linkjes op veelgestelde vragen in 1 blogpost terug te vinden

 2. Margot schreef:

  Wat een handig overzicht zo!

 3. Restiau irma schreef:

  Graag had ik even advies van u gekregen aub
  Altijd na de tweede rijs van mijn brooddeeg valt die terug in
  Als ik daarna mijn brood bak rijst het niet meer hetzelfde heb met mijn pistoleetjes
  Wat doe ik mis kunt u mij helpen. Dank u

  1. Laura schreef:

   Laat je het misschien te lang rijzen, daardoor kan het te luchtig zijn en dus inzakken.

 4. restiau irma schreef:

  bedankt voor de tip ik zal er de volgende keer op letten en minder lang laten rijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *