Mijn vulling stijft niet op in de koelkast, hoe kan dat?
Waarschijnlijk heb je de curd onvoldoende verhit voordat je deze in de taartvorm goot. Het is ook mogelijk dat je te kleine eieren hebt gebruikt. Deze zorgen voor de binding van de vulling.
Deze Franse citroentaart valt voor mij echt in de categorie allerlekkerste zomerse taarten, dankzij de frisse smaak van citroen, de romige vulling en het contrast met de knapperige zanddeegbodem. Met dit makkelijke recept maak je hem gewoon zelf!
In Frankrijk noemen ze deze taart ook wel een tarte au citron, oftewel een overheerlijke taart met citroenvulling. De bodem bestaat uit een krokant pâte sablée, de Franse benaming voor een taartbodem van zanddeeg. De vulling van de taart bestaat uit een simpele lemon curd die je kort meebakt in de oven. Ik decoreerde de taart met wat slagroom en rood fruit. Dat is optioneel maar maakt het wel helemaal af.
Als je in het recept kijkt, zie je een opsomming van 9 ingrediënten, maar in zowel de bodem als de vulling gaan bijna dezelfde ingrediënten. Ik loop ze één voor één af om je wat meer toelichting te geven over het gebruik.
BAKTIP: Let goed op dat je bij het raspen van de citroenen enkel de gele schil raspt, het witte deel smaakt erg bitter. Dit is mijn favoriete citrusrasp, die na jarenlang gebruik nog steeds erg fijn raspt.
Feestje of verjaardag op komst? Dan is het goed om te weten dat je een citroentaart prima enkele dagen kunt bewaren en dus prima kunt voorbereiden. De decoratie van slagroom en rood fruit breng je voor het lekkerste resultaat pas op het laatste moment aan.
Deze taart met citroenvulling kan maximaal vier dagen in de koelkast bewaard worden, liefst luchtdicht verpakt. Zorg ervoor dat de taart volledig is afgekoeld voordat je deze in de koelkast zet.
In de vriezer kun je de citroentaart luchtdicht verpakt maximaal drie maanden bewaren, zonder toppings.
Citroen is een ultieme smaakmaker in de lente en zomer. Het smaakt bij bijna alle soorten zomerfruit waardoor je het goed kunt combineren, en het is lekker verfrissend. Ga deze zomer daarom vooral ook eens aan de slag met één van deze recepten met citroen in de hoofdrol:
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Waarschijnlijk heb je de curd onvoldoende verhit voordat je deze in de taartvorm goot. Het is ook mogelijk dat je te kleine eieren hebt gebruikt. Deze zorgen voor de binding van de vulling.
In principe kan dat, zoals bij een lemon meringue taart (maar dan zonder de toevoeging van meringue).
De taart smaakt op zichzelf al ontzettend lekker, maar er zijn veel leuke manieren om de taart te decoreren waardoor hij nog feestelijker oogt:
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hi, is stap 5 nog steeds via au bain marie?
Jazeker! 🙂
Die 15-20 minuten roeren is dat ook nog su bain Marie?
Ja, ik zal het in het recept verduidelijken
Very nice recipe
Thank you Laura
Helaas is het eerste recept van Laura mislukt. Het citroen-suiker-ei-boter mengsel werd bij mij niet dik. Een laatste redding van het toevoegen van maizena of klopfix had helaas niet geholpen. Helaas de taart moeten weggooien omdat het ook na 1 nachtje in de koelkast dun bleef. De smaak was echt 100 procent lekker. Daarvoor zou ik hem nog wel een keer willen proberen te maken.
Oh nee wat jammer zeg. Tijdens de au bain-marie verhitting werd het mengsel dus niet dikker? Dat is gek, heb je misschien kleine eitjes gebruikt?
Ik gebruik altijd m/l eitjes, maar vooral tijdens het roeren na de “au bain marie stap” werd het helaas niet stijf
Ik heb niet 20 minuten au bain Marie geroerd.. ik denk dat t daar mis ging. Ik dacht dat ik ná de au bain Marie 20 minuten moest roeren 😅
Ah dan is dat waarschijnlijk waar het fout is gegaan!
Ik heb nog een potje lemon curt staan (en geen losse citroenen 😉). Kan ik dT ook gebruiken ipv het citroenmengsel?
Ik denk dat dat wel zou moeten kunnen, maar dat hebben we zelf niet uitgeprobeerd!
Ik heb de taart gemaakt en alles ging goed. Voor het eerst blindgebakken, met knikkers ! Goede en goedkope tip ! Wij vonden de citroen wel erg zuur. Kan hij ook met 1 citroen worden gemaakt en wat kan erbij als vervanging voor de 2 citroenen? Kwestie van smaak natuurlijk. Kan deze ook op dezelfde manier met sinaasappelen worden gemaakt? Lijkt me best lekker. P.s ik ben dol op jouw recepten, ik zeg, ga zo door Laura !
Dat is inderdaad een kwestie van smaak. Ik vind het zelf erg lekker met meer citroen, maar je kunt zeker ook sinaasappel gebruiken of minder citroen gebruiken.
Hallo,
Gebruik ik best bakpapier om de taartbodem in te leggen bij het voorbakken? Ik heb eerder al eens citroentaart gemaakt (bakvorm ingevet met boter en het deeg goed met bloem ingekleed), maar deze bleef alsnog aan de taartvorm plakken.
Super lekkere receptjes Laura!
Groetjes,
Hoi Mirte, Ja bakpapier is altijd een goed idee als het teveel blijft plakken. Ligt ook grotendeels aan de vorm die je gebruikt.
top
Helaas ook bij mij blijft de vulling na 20 minuten au bain marie roeren heel erg slap. Een extra eitje toevoegen hielp niet. Kreeg het idee dat het niet warm genoeg werd. Uiteindelijk de vulling rechtstreeks in een pan met dikke bodem nog flink in laten koken, en voor de zekerheid nog maïzena toegevoegd. Daardoor werd het wel dikker en werd het gelukkig (met een uur extra bereidingstijd) toch nog een heerlijke taart.
Dat is jammer om te horen Barbara. Wat voor kom heb je gebruikt voor de au bain marie? Dat moet wel een kom zijn die hitte goed geleid. Anders wordt het inderdaad niet warm genoeg. Maar fijn dat het uiteindelijk alsnog goed is gekomen!
Het was een glazen kom, die gebruik ik altijd voor au bain marie.
Ik gebruik zelf meestal een metalen kom, maar lastig te zeggen wat er dan fout is gegaan!
Lekker!