Citroentaart

Gepost: 15 augustus 2025 Laatst bewerkt: 17 augustus 2025
Citroentaart

Deze Franse citroentaart valt voor mij echt in de categorie allerlekkerste zomerse taarten, dankzij de frisse smaak van citroen, de romige vulling en het contrast met de knapperige zanddeegbodem. Met dit makkelijke recept maak je hem gewoon zelf!

Franse citroentaart maken

In Frankrijk noemen ze deze taart ook wel een tarte au citron, oftewel een overheerlijke taart met citroenvulling. De bodem bestaat uit een krokant pâte sablée, de Franse benaming voor een taartbodem van zanddeeg. De vulling van de taart bestaat uit een simpele lemon curd die je kort meebakt in de oven. Ik decoreerde de taart met wat slagroom en rood fruit. Dat is optioneel maar maakt het wel helemaal af.

Dit heb je nodig

Als je in het recept kijkt, zie je een opsomming van 9 ingrediënten, maar in zowel de bodem als de vulling gaan bijna dezelfde ingrediënten. Ik loop ze één voor één af om je wat meer toelichting te geven over het gebruik.

  • Suiker. Voor zowel de bodem als de vulling gebruik ik het liefst fijne kristalsuiker. Deze wordt gemakkelijk opgenomen door de andere ingrediënten.
  • Boter. Gebruik altijd ongezouten roomboter, zodat je de hoeveelheid zout zelf kunt controleren. Als de boter op kamertemperatuur is kun je deze het best verwerken.
  • Bloem. Patentbloem of tarwebloem zijn beide prima opties.
  • Eieren. In deze taart zijn eieren onmisbaar. Ze zorgen voor binding, smeuïgheid en ook nog eens voor de gele kleur van de vulling.
  • Citroenen. Aangezien je zowel het sap als de schil nodig hebt, raad ik aan om biologische citroenen te gebruiken die lekker rijp zijn. Rijpe citroenen bevatten het meeste sap en laten zich het best uitpersen. Dat zorgt voor een lekker frisse citroentaart.

BAKTIP: Let goed op dat je bij het raspen van de citroenen enkel de gele schil raspt, het witte deel smaakt erg bitter. Dit is mijn favoriete citrusrasp, die na jarenlang gebruik nog steeds erg fijn raspt.

Franse citroentaart

Citroentaart bewaren

Feestje of verjaardag op komst? Dan is het goed om te weten dat je een citroentaart prima enkele dagen kunt bewaren en dus prima kunt voorbereiden. De decoratie van slagroom en rood fruit breng je voor het lekkerste resultaat pas op het laatste moment aan.

Hoelang blijft citroentaart goed?

Deze taart met citroenvulling kan maximaal vier dagen in de koelkast bewaard worden, liefst luchtdicht verpakt. Zorg ervoor dat de taart volledig is afgekoeld voordat je deze in de koelkast zet.

Kan ik citroentaart invriezen?

In de vriezer kun je de citroentaart luchtdicht verpakt maximaal drie maanden bewaren, zonder toppings.

Meer citroen recepten

Citroen is een ultieme smaakmaker in de lente en zomer. Het smaakt bij bijna alle soorten zomerfruit waardoor je het goed kunt combineren, en het is lekker verfrissend. Ga deze zomer daarom vooral ook eens aan de slag met één van deze recepten met citroen in de hoofdrol:

Citroentaart bakken

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: citroentaart maken

Mijn vulling stijft niet op in de koelkast, hoe kan dat?

Waarschijnlijk heb je de curd onvoldoende verhit voordat je deze in de taartvorm goot. Het is ook mogelijk dat je te kleine eieren hebt gebruikt. Deze zorgen voor de binding van de vulling.

Kan de taart ook gemaakt worden zonder de vulling te bakken?

In principe kan dat, zoals bij een lemon meringue taart (maar dan zonder de toevoeging van meringue).

Decoratie

De taart smaakt op zichzelf al ontzettend lekker, maar er zijn veel leuke manieren om de taart te decoreren waardoor hij nog feestelijker oogt:

Citroentaart maken

 

Citroentaart recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.20 van 5 stemmen

Citroentaart recept

Een Franse citroentaart is een romige en verfrissende taart voor de zomermaanden. Met dit makkelijke recept maak je 'm gewoon zelf!
Voorbereiding20 minuten
Bereiding1 uur
koeltijd2 uur
Porties: 12
voor een quichevorm van 24 cm

Ingrediënten

Zanddeegbodem

  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bloem
  • ½ ei
  • snuf zout

Citroenvulling

  • 3 flinke citroenen 200 ml sap
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 220 gram ongezouten roomboter
  • 3 + 1/2 eieren geklutst
  • 1 eigeel

Benodigdheden

Instructies

  • Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg.
  • Bak de taartbodem met blindbakvulling gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C (onder- bovenwarmte). Verwijder de blindbakvulling en bak de bodem nog 5 minuten zonder, tot deze lichtbruin gekleurd is. 
  • Bereid ondertussen de citroenvulling. Rasp de citroenen en pers ze uit. Verhit citroenrasp, suiker en roomboter in een hittebestendige kom au bain-marie op middelhoog vuur. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.
  • Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel met een garde. Voeg daarna, al roerend en nog steeds au bain-marie, de eieren en het eigeel toe. Roer gedurende 15 – 20 minuten in de kom terwijl de citroenvulling steeds wat dikker wordt. Als de citroenvulling de dikte van yoghurt heeft, is het goed.
  • Schenk de vulling op de gedeeltelijk afgebakken bodem en zet hem terug in de oven. Bak nog 10 minuten of totdat de randen van de taart net gestold zijn.
  • Laat de taart volledig afkoelen en zet hem daarna voor minimaal twee uur in de koelkast, voordat je de taart decoreert met slagroom en rood fruit.
Tips

Decoreer de taart met toefjes slagroom en rood fruit, of met een schepje crème fraiche.
Bewaren

Maximaal vier dagen in de koelkast en tot drie maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. Lisette schreef:

    Hi, is stap 5 nog steeds via au bain marie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jazeker! 🙂

  2. Wanda Hermsen schreef:

    Die 15-20 minuten roeren is dat ook nog su bain Marie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, ik zal het in het recept verduidelijken

  3. Johanne Uilenberg schreef:

    Very nice recipe
    Thank you Laura

  4. Sophie Mein schreef:

    3 sterren
    Helaas is het eerste recept van Laura mislukt. Het citroen-suiker-ei-boter mengsel werd bij mij niet dik. Een laatste redding van het toevoegen van maizena of klopfix had helaas niet geholpen. Helaas de taart moeten weggooien omdat het ook na 1 nachtje in de koelkast dun bleef. De smaak was echt 100 procent lekker. Daarvoor zou ik hem nog wel een keer willen proberen te maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh nee wat jammer zeg. Tijdens de au bain-marie verhitting werd het mengsel dus niet dikker? Dat is gek, heb je misschien kleine eitjes gebruikt?

  5. Sophie Mein schreef:

    Ik gebruik altijd m/l eitjes, maar vooral tijdens het roeren na de “au bain marie stap” werd het helaas niet stijf

  6. Sophie Mein schreef:

    Ik heb niet 20 minuten au bain Marie geroerd.. ik denk dat t daar mis ging. Ik dacht dat ik ná de au bain Marie 20 minuten moest roeren 😅

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah dan is dat waarschijnlijk waar het fout is gegaan!

  7. Maud schreef:

    Ik heb nog een potje lemon curt staan (en geen losse citroenen 😉). Kan ik dT ook gebruiken ipv het citroenmengsel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat dat wel zou moeten kunnen, maar dat hebben we zelf niet uitgeprobeerd!

  8. Iris schreef:

    Ik heb de taart gemaakt en alles ging goed. Voor het eerst blindgebakken, met knikkers ! Goede en goedkope tip ! Wij vonden de citroen wel erg zuur. Kan hij ook met 1 citroen worden gemaakt en wat kan erbij als vervanging voor de 2 citroenen? Kwestie van smaak natuurlijk. Kan deze ook op dezelfde manier met sinaasappelen worden gemaakt? Lijkt me best lekker. P.s ik ben dol op jouw recepten, ik zeg, ga zo door Laura !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad een kwestie van smaak. Ik vind het zelf erg lekker met meer citroen, maar je kunt zeker ook sinaasappel gebruiken of minder citroen gebruiken.

  9. Mirte schreef:

    5 sterren
    Hallo,

    Gebruik ik best bakpapier om de taartbodem in te leggen bij het voorbakken? Ik heb eerder al eens citroentaart gemaakt (bakvorm ingevet met boter en het deeg goed met bloem ingekleed), maar deze bleef alsnog aan de taartvorm plakken.

    Super lekkere receptjes Laura!

    Groetjes,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Mirte, Ja bakpapier is altijd een goed idee als het teveel blijft plakken. Ligt ook grotendeels aan de vorm die je gebruikt.

  10. Barbara schreef:

    3 sterren
    Helaas ook bij mij blijft de vulling na 20 minuten au bain marie roeren heel erg slap. Een extra eitje toevoegen hielp niet. Kreeg het idee dat het niet warm genoeg werd. Uiteindelijk de vulling rechtstreeks in een pan met dikke bodem nog flink in laten koken, en voor de zekerheid nog maïzena toegevoegd. Daardoor werd het wel dikker en werd het gelukkig (met een uur extra bereidingstijd) toch nog een heerlijke taart.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is jammer om te horen Barbara. Wat voor kom heb je gebruikt voor de au bain marie? Dat moet wel een kom zijn die hitte goed geleid. Anders wordt het inderdaad niet warm genoeg. Maar fijn dat het uiteindelijk alsnog goed is gekomen!

  11. Barbara schreef:

    Het was een glazen kom, die gebruik ik altijd voor au bain marie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik zelf meestal een metalen kom, maar lastig te zeggen wat er dan fout is gegaan!

  12. Myrthe schreef:

    5 sterren
    Lekker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept