Na alle taarten en cupcakes die ik de laatste tijd heb gemaakt had ik ontzettend veel zin om koekjes te maken. Koekrepen stonden al langer op mijn lijstje om te maken. Ideaal, je doet alles gewoon in één bakblik, het hoeft geen eens netjes. Na het bakken snij je er mooie blokjes van en klaar ben je. Deze koekrepen heb ik gevuld met bosvruchtenjam, dat maakt de koekrepen lekker fris. Je kunt elk soort jam gebruiken dat je lekker vindt, prima recept om mee te variëren dus. Al smaakt de bosvruchten versie al supergoed!
Bosvruchten koekrepen
Ingrediënten
- 350 gram ongezouten roomboter
- 500 gram bloem
- 175 gram suiker
- 1 tl vanille extract
- 300 gram bosvruchtenjam
Instructies
-
Bekleed een bakblik van 20×20 cm met bakpapier
-
Roer suiker en bloem door elkaar in een kom. Voeg dan de boter in blokjes en vanille-extract toe, mix goed door elkaar. Doe dit eerst met een elektrische (hand)mixer, kneed daarna de rest met de hand tot je een kruimelig deeg hebt.
-
Doe 3/4 van het deeg in het bakblik en druk dit goed aan. Verdeel de jam over de koekbodem, laat rondom een klein randje vrij. Verdeel de rest van het deeg in de vorm, dit hoef je niet aan te drukken.
-
Bak de koek in ongeveer 60 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 175 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de koek volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, snij hem daarna in 16 stukken.
Tijd om te smikkelen!
Heerlijk!! Ik sla m gauw op
Gr Miriam
Zien er heerlijk uit en zijn niet moeilijk om te maken, deze komen zeker op mijn to make lijstje!
Hm lekker!
ga ik eens doen met aardbeienconfituur (mijn favoriet) ! 🙂
http://kimslittlebakery.blogspot.be/
Leuk! soort mini vlaai!
Xus,
MrsP.
Hmm ik begin te watertanden!!
Ik heb trouwens je boeken ook gekocht bij de action!!
Wat zien ze er leuk uit en wat een lekkere recepten staan erin!
Vind je het goed als ik een foto van de boeken op mijn blog zet met een link naar jou blog??
Liefs Eva
( http://www.eefus.blogspot.com )
Hoi Eva, alleen maar leuk als je aandacht besteedt aan de boekejs op je blog!
Liefs, Laura
Oooeh dit ziet er lekker uit, dit moet ik uitproberen!
Zou je deze ook met zelfrijzend bakmeel kunnen maken ipv bloem? Ik heb namelijk geen bloem meer in huis, maar wel zelfrijzend bakmeel.
Ja hoor, dat kan ook, alleen neemt je deeg dan wel in volume toe. Dan krijg je wel een iets anders soort koekreep, ik zou dan ook minder deeg maken.
Oehh, ziet er lekker uit! Zeker het proberen waard.
Ik heb zojuist de koekepeer gemaakt, ik vond het deeg heel nat en kleverig. Ik kreeg er geen kruimig geheel van zo als je beschreef. Ik heb je recept nauwkeurig gevolgd. Wat doe ik niet goed, dacht eerst dat ik teveel boter had toegevoegd maar database niet zo. Exact 350 gram.
Ben benieuwd hoe die zo uit de oven komt
Ik heb zojuist de koekrepen gemaakt, ik vond het deeg heel nat en kleverig. Ik kreeg er geen kruimig geheel van zo als je beschreef. Ik heb je recept nauwkeurig gevolgd. Wat doe ik niet goed, dacht eerst dat ik teveel boter had toegevoegd maar database niet zo. Exact 350 gram.
Ben benieuwd hoe die zo uit de oven komt
Misschien is je deeg te warm geweest waardoor het zo kleverig was? Zorg dat het deeg goed gekoeld is voordat je het verwerkt.
heel lekker recept,en snel gemaakt
Mijn dochter gaat de koekreep vanmiddag maken als traktatie op school. Ben benieuwd!
Hoi Laura,
Afgelopen weekend de koeken gemaakt.
Ze waren echt heerlijk!
Een grrot succes, al vele malen deze week het recept met anderen gedeeld!
Bedankt!
Wat leuk om te horen! 😀
Hoelang kan je deze bewaren? Ik zou ze vandaag willen maken maar heb ze dinsdag en woensdag pas nodig.
Deze koekrepen blijven wel een paar dagen goed en kun je dus prima van te voren maken
Die van mij komt net uit de oven, maar het ruikt hier al heerlijk. You go Laura! Ben echt fan van je x
😀 wat leuk om te horen, dankjewel!
Ohhh en hij is heerlijk. Zojuist ook het boek van Rutger besteld maar dan via zijn facebook. Ben benieuwd wanneer hij op de mat ploft.
En jou recepten sla ik op en heb jou boeken ook
Ik heb ze gister gemaakt. Erg lekker maar misschien mag er wel een snufje zout in het deeg. Dit was erg zoet. Maar zeker voor herhaling vatbaar!
Zou je deze ook met zelfrijzend bakmeel kunnen maken???
zou kunnen, maar hou er rekening mee dat het koekdeeg dan nog gaat rijzen en je dus een veel grotere/dikkere koek krijgt.
mjam..kan dit ook met verse aardbeien en in een ronde vorm? of een hele plaat? ik heb geen vierkante vorm, heb je tips?
Ja hoor, dat kan prima. Ik heb hier een jam gebruik, het maakt niet uit welke smaak je kiest. Wat vorm betreft is er ook een hoop mogelijk.Deze koek was vrij dik, wanneer je een kleine vorm hebt zou ik wat minder deeg maken. Gebruik je een grotere vorm, dan wordt de koek gewoon wat dunner.
Hoi laura,
Is dit echt een soort koek of is het meer net als een vlaai?
Ik wil hem gauw proberen!
Wat Dutchrose hieronder zegt klopt helemaal 🙂
Dit is echt een koek met brosse bodem gevuld met jam en kruimeldeeg er bovenop.
Deze gemaakt! Zijn echt heerlijk! Vroeg me af, zou je ipv jam bijvoorbeeld nutella er tussen kunnen doen? Of evt iets anders dan jam?
Ja hoor, daar kun je prima in variëren!
Net gemaakt met aardbeienjam, heerlijk! Bedankt voor je fijne recept 🙂
kan het ook met volkorenbloem??
Ja hoor, geen probleem.
Erg gemakkelijk recept.
Had zelf iets te weinig boter en houdt wel van wat meer vanille dus wat extra gedaan. Deeg is perfect gelukt!
Koekreep staat nu in de oven, ruikt al heerlijk ik huis
Recept net uitgeprobeerd. Is erg goed gelukt. Ga het zeker nog eens maken 🙂
Kan het ook met banketbakkersroom gemaakt worden ?
Zou je zeker kunnen proberen!
hoi, kan je deze ook invriezen
hoi, kan je deze ook invriezen en hoelang zijn ze houdbaar wil ze in het weekend van 19 dec maken en met kerstdag op tafel zetten
Je kunt ze zeker invriezen. Als je ze gewoon in een koektrommel doet blijven ze ook zeker wel een week goed.
ik heb ze net gemaakt en ze zijn nu aan het afkoelen ik had stiekem al een stukje geproefd ze zijn lekker maar wel zoet
Ik nam deze mee naar mijn moeder haar werk en iemand kreeg kippevel en moest bijna huilen omdat het haar aan haar jeugd herinnerde ik vond het mooi om die reactie te zien
Klinkt super lekker!
Zou je ze ook in kleinere vormpjes kunnen maken, van ongeveer 8-10 cm? Zo ja, hoelang zouden ze dan in de oven moeten of maakt dat niet niet?
Ik zou ze morgen nog graag willen maken voor kerst. 🙂
Alvast bedankt!
Zojuist gemaakt. En wat is dit lekker!!!
Ik heb alleen bij het 1/3 deeg voor de bovenkant wat extra bloem toegevoegd zodat hij wat kruimelige werd. Maar we zitten hier te smullen en nu al te bedenken wat voor meer lekkere vullingen we hier tussen kunnen doen. Een nieuw Top recept om lekker snel even te maken! Dankjewel!
Dit lijkt mij erg lekker zeg. Ik heb alleen geen vanille extract in huis omdat ik dit vrij prijzig vind. Zou ik het door iets anders kunnen vervangen.
Zou ik misschien als vulling sinaasappel marmelade kunnen gebruiken dit vind mijn dochter namelijk zo lekker!
Alvast bedankt! En complimenten voor je mooie site!
Hier lees je meer over vanille smaakstoffen: http://www.handigebaktips.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/
Andere vulling kan prima hoor. Overigens doe je lang met een flesje vanille extract en het is het lekkerst, voor mij het geld dubbel en dwars waard.
Hij lijkt verschrikkelijk veel op de bosbessen crumble van Blondie Kookt maar is toch anders. Ik moet deze toch ook eens proberen.
Dankjewel.
Hoi hoi ik ben hem nu aan het maken maar het deeg blijft zo droog. Klopt het dat er geen ei in gaat?
groetjes Carola
Dat klopt inderdaad. Even met de hand doorkneden wil wel eens schelen en anders kun je altijd een beetje extra boter toevoegen.
Heb hem vanmiddag gemaakt met kersenjam. Wat een heerlijke koek.
Ga hem zeker vaker maken.
Kan dit ook met Havermout? Krijg je wel een andere smaak denk ik of niet?
Misschien is dit recept dan handiger voor je: http://www.laurasbakery.nl/aardbeien-havermout-koekrepen/
Hoi!
Ik heb ze vanmorgen gemaakt. Mijn vorm was alleen een stuk groter en heb zelfrijzend bakmeel (huismerk supermarkt) en zakje vanillepoeder erin gedaan. Ze zijn goed gelukt, smaken heerlijk! Bedankt voor het recept!
Ik heb ze vandaag gemaakt alleen zijn ze bij mij niet bros. Het is bij mij een zachte koek geworden, maar de smaak is goed. Hadden ze dan iets langer in de oven gemoeten?
Groet Margreet
Iets langer bakken is dan een oplossing inderdaad. En tijdens het afkoelen worden ze ook nog brosser.
Hoi Laura, ik heb gister dit recept gemaakt, had een bakvorm van 17×26 cm dus qua bodemoppervlak iets groter. Mijn bodem van de koek was wel 2x zo dik als die van jou op de foto en dus niet gaar?
Heb jij een idee hoe dit kan? De randen waren wel gaar en heel lekker! Vind je site trouwens super!
Alvast bedankt voor je reactie!
Het zou kunnen dat het maar zo lijkt, als je de hoeveelheden uit het recept hebt aangehouden lijkt het mij stug dat hij echt zoveel dikker is. En verder kan het zo zijn dat jouw oven wat meer tijd nodig heeft om de koek gaar te krijgen.
Ik heb het glutenvrij gemaakt maar hij smaakt inderdaad heerlijk!!!
Dochter van 11 heeft een middag zelf staan bakken en deze plaatkoek getrakteerd op school. Het was een succes!
Is ook erg lekker met lemon curd in plaats van jam
Recept een beetje aangepast. Iets minder bloem en n flinke snuf zout toegevoegd. Binnen kort eens proberen met lemon curd.
Wat een heerlijk recept!
Ik heb ipv gewone suiker Kokosbloemsuiker gebruikt en naast kersenjam gehalveerde verse kersen toegevoegd.
De bodem is bijna een soort dikke boterkoek, dan de jam en fruit en dan de kruimels!
Wat een traktatie, hij gaat hier in het schriftje met favoriete recepten.
Dank je wel 🙂
heel handige basis koek, heb al een paar keer de originele gemaakt, en dit keer met dulce de leche en appel gevuld, was ook erg lekker
Wat heerlijk klinkt dat ook!
Ha Laura, ik zie dat dit al een oud recept is op je site, maar ik wil graag je plaatkoek gaan maken, hij ziet er heerlijk uit! Mijn bakblik is 40×40… dan zou ik de ingrediëntenlijst dus maal 4 moeten doen, maar dat lijkt me dan wel weer érg veel… wat denk jij? Of maar gewoon uitproberen en een tweede maken als ik overhoud, dat vindt de familie waarschijnlijk ook geen straf 😉
Wat leuk! Je kunt het hier gemakkelijk omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hi Laura,
Ik zou deze willen maken in een quichevorm (24cm) en dan de bodem eerst bakken en de kruimels daarna los bakken op de bakplaat. Dan vullen met banketbakkersroom en dan de gebakken kruimels eroverheen. Kan dit met dezelfde hoeveelheid voor het deeg? en moet ik dan bijvoorbeeld gaatjes in de bodem prikken? Hoor graag van u, alvast bedankt!
Dat heb ik zelf niet op deze manier getest, dus dat durf ik je niet precies te zeggen. Zou het vooral gewoon proberen 🙂
Ik zou deze koekrepen graag maken en heb ook een ander recept voor koekrepen met een bodem van kruimeldeeg ontdekt, maar het is me niet duidelijk of de boter koud of op kamertemperatuur moet zijn. Omdat ik vaak lees dat voor een crumble (een topping dus) de boter koud moet zijn, maar voor een bodem weet ik dat dus niet. Ook als hetzelfde kruimeldeeg voor zowel de bodem als de topping gebruikt wordt. Ik hoop op een antwoord, boter voor de bodem koud of op kamertemperatuur. Dank je wel alvast!