Chocolate chip pindakaas koekjes

17 januari 2018
100

Inmiddels staat er al een behoorlijke verzameling aan recepten online waarin ik pindakaas met chocolade combineer. De pindakaas koekjes maak ik met enige regelmaat en de laatste keer dat ik ze maakte besloot ik er stukjes chocola aan toe te voegen. Gouden combinatie zo bleek, al was het natuurlijk geen hele grote verrassing dat dit lekker zou zijn. Ik zette ze dezelfde middag nog op de foto om het recept met jullie te kunnen delen, zo lekker vind ik ze.

Chocolate chip pindakaas koekjes

Chocolade en pindakaas is een combi die ik erg lekker vind. Deel jij deze mening met mij, dan zul je deze chocolate chip pindakaas koekjes ook verrukkelijk vinden!
Porties: 24 koekjes

Ingrediënten

  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 170 gram pindakaas (met stukjes noot)
  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 270 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 gram chocolate chips

Instructies

  • Klop in een kom suiker, pindakaas en boter romig. Voeg het ei en de vanille extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en kneed tot een mooi koekdeeg. Kneed als laatst de chocolate chips gelijkmatig door het deeg heen. Verpak het deeg in folie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
  • Draai balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes deeg met je hand wat platter.
  • Bak de pindakaas koekjes in ongeveer 12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Kun je geen chocolate chips vinden? Dan kun je ook gewoon een chocoladereep in stukjes hakken.

Bewaren

In een afgesloten trommel kun je de koekjes tot wel 2 weken bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

16 reacties

  1. Mila schreef:

    Hoi Laura,

    Zelf eet ik altijd 100% pinda pindakaas. Gebruik jij de meer vaste pindakaas (met toegevoegde olie en vetten)? Als ik de meer vloeibare 100% pinda pindakaas wil gebruiken, wat zou je dan adviseren over de verhoudingen? Bijvoorbeeld minder pindakaas toevoegen of bijvoorbeeld meer bloem?

    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb Calvé gebruikt in dit recept, een vastere soort dus. 100% pindakaas heeft meer bloem nodig (of minder pindakaas), maar over de exacte verhoudingen durf ik niets te zeggen.

    2. Margriet schreef:

      Ik heb 100% pinda pindakaas van AH gebruikt in de verhouding van het recept en dit ging prima. Het was eigenlijk een droog deeg, dus zou in eerste instantie zeker geen extra bloem toevoegen.
      Had zoals Karin hieronder schrijft na 12 minuten ook koekjes die heel zacht waren. Heb uiteindelijk de baktijd verdubbeld en toen waren de randen bros en moest het midden nog wat uitharden.
      Heerlijke koekjes!

  2. Karin schreef:

    Hoi Laura,
    Klopt het dat de koekjes zacht blijven? Of hadden ze dan langer in de oven gemoeten?

    Groetjes, Karin

    1. Laura Kieft schreef:

      In het midden zijn ze na afkoelen iets zachter nog, aan de randen zijn ze wel bros. Wil je ze helemaal bros kun je ze iets langer bakken (of er dunnere koekjes van maken).

  3. Mirjam schreef:

    Gepikt uit een ander (Engeltalig) recept voor pindakaaskoekjes: stukjes fudge in kleine blokjes snijden en toevoegen aan het deeg. Loopt lekker uit, aanrader! Ik heb ze van Lonka gebruikt

  4. Willeke schreef:

    ik maak altijd mn eigen pindakaas door een zak gemengde noten droog te roosteren. deze maal ik tot stukjes. dan maak ik pindakaas van vliespindas en roer daar de stukjes noot door. en daar dan deze koekjes van bakken??

  5. Marjolein schreef:

    Heerlijke koekjes dit! Ik heb ze ook een keer gemaakt met speculoospasta en stukjes fudge erdoorheen. Heerlijk en de speculoos leuk voor deze tijd van het jaar 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ooooh wat een heerlijke combinatie!

  6. Kim schreef:

    Super slecht gegaan heb het precies gedaan zoals moest maar koekjes waren Helemaal verbrand

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat balen! Misschien is er wat mis met de temperatuur van je oven?

  7. Sam schreef:

    Ik heb een gasoven met alleen onderwarmte en boven gril functie.
    Ik heb deze koekjes geprobeerd te maken maar de onderkant verbrand en de binnenkant blijft zacht. Hoe krijg ik ze goed gebakken??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik betwijfel helaas of dat kan met enkel onderwarmte. Heeft je oven ook geen heteluchtstand? Dan alleen even de temperatuur 10-20% lager zetten dan in het recept beschreven staat.

      1. Sam schreef:

        Nee jammer genoeg niet.. Echt alleen onderwarmte of grilstand. Ik heb de koekjes gister nog even opnieuw gemaakt, tussendoor omdraaien hielp wel maar waren niet perfect. En met een taart of cake gaat omdraaien natuurlijk lastig worden haha.

  8. Lesly schreef:

    Hallo,ik ben de koekjes aant maken en weet niet of ik zelfrijzende bloem moet gebruiken of patisserie bloem

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon normale bloem, ik gebruik patent of tarwebloem. Als het zelfrijzend moest zijn had dit in het recept gestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *