Pindakaas-havervlokken balletjes

37

pindakaas-energy-bites-1a

Ik viel zelf bijna van mijn stoel dat ik een recept uitgekozen had waar lijnzaad in moest. Ja echt, die zitten ook in deze pindakaas-havervlokken balletjes. Op Pinterest had ik al vaak dit soort snacks voorbij zien komen en ik was benieuwd. Voornamelijk omdat ik pindakaas zo lekker vind, besloot ik ze een kans te geven. Dat ik nu nog een zak van bijna een halve kilo lijnzaad heb liggen vergeten we maar even. Behalve deze pindakaas balletjes heb ik nog geen idee wat ik daar mee kan bakken, maar daar verzin ik vast wel iets op. En anders eindigt het in mijn yoghurt of iets dergelijks. Nog even over deze balletjes: die vond ik dus verrassend lekker. Door de havervlokken heb je echt iets waar je even goed op moet kauwen en de pindakaas laat het heerlijk smaken. En omdat ze zo eenvoudig te maken zijn, zie ik mezelf dit nog wel een keer maken. Om door die voorraad lijnzaad heen te komen, maar natuurlijk ook gewoon omdat ik het een erg lekkere snack vind.

pindakaas-energy-bites-2a

Pindakaas-havervlokken balletjes

Deze pindakaas-havervlokken balletjes heb je binnen no time gemaakt. Lekker voor tussendoor om je wat energie te geven, maar ook lekker door bijvoorbeeld de yoghurt.
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 125 gram havervlokken*
  • 160 gram pindakaas
  • 30 gram gebroken lijnzaad
  • 2 el honing

Instructies

  • Simpeler kan het niet: je doet alle ingrediënten bij elkaar in een kom en roert het goed door. Dan draai je er kleine balletjes van. Qua hoeveelheid hield ik zelf ongeveer een eetlepel aan.
  • Mocht je het mengsel nou wat te plakkerig vinden, dan kun je het ook even 10-15 minuten in de koelkast zetten voordat je de balletjes maakt.
Tips

* Let op dat je havervlokken gebruikt en geen havermout. De vlokken zijn nog heel en geven meer bite aan deze snacks, maar mocht je het niet kunnen vinden is havermout een alternatief.

Bewaren

Bewaar de pindakaas-havervlokken balletjes in een afgesloten bakje in de koelkast, daar blijven ze ongeveer een week goed.

pindakaas-energy-bites-3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

23 reacties

  1. chantal schreef:

    Ik ben dol op pindakaas en havermout!
    Lijnzaad doe ik vaak door mijn yoghurt, het is heel gezond, goed voor je darmen. Ik maak ook weleens zelf een brood waar ik dan ook lijnzaad en haverzemelen aan toevoeging voor een supergezond brood.

    1. Laura schreef:

      Ik heb het inderdaad al een paar keer door mijn yoghurt gedaan 🙂

  2. Esther schreef:

    Lijkt me heerlijk! Ga ik gelijk proberen. Lijnzaad kun je ook door zelfgemaakte granola en mueslirepen heen gebruiken. Erg lekker!

    1. Laura schreef:

      oh goed idee, vooral granola maak ik regelmatig!

  3. Eer schreef:

    Hoi ik vind het heerlijk, pindakaas, havervlokken,en lijnzaad…Zou je bij de lekkere baksels ook de calorieën kunnen zetten,ik wil graag lekker bakken maar niet te veel calorieën binnen krijgen,we zijn bezig met een verfrissende slankere lifestyle.

    1. Laura schreef:

      Ik plaats geen calorieën bij recepten, dan zou je het zelf even moeten uitrekenen.

  4. Willemijn schreef:

    Klinkt inderdaad super simpel ?
    Lijnzaad gebruik ik vaak ter vervanging van noten (ivm notenallergie) in cakes e.d. werkt super!

    1. Laura schreef:

      Oh slim, dat ga ik onthouden om eens te proberen.

  5. Gerda Aarnoudse schreef:

    Wij gebruiken lijnzaad ook gewoon bij het bakken van brood.
    Verhouding: 500 gr willekeurig meel en 50 gr lijnzaad.

  6. Gerda Aarnoudse schreef:

    Ik heb ze net gemaakt, verrukkelijk!

  7. Karin schreef:

    Zou je ook speltvlokken kunnen gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Zou zeker moeten lukken 🙂

  8. Kelly schreef:

    Klinkt lekker. Zijn ze ook in te vriezen?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat gaat prima

  9. Froukje schreef:

    Voor je darmen maakt het wel uit of het lijnzaad gebroken is of niet, trouwens. Ongebroken lijnzaad dat ehhh maakt slechts een ritje door je lijf zeg maar, gebroken lijnzaad kan je lichaam wel iets mee 🙂

    Lijnzaad is ook lekker als je zelf crackers bakt, met veel pitjes (sesam, zonnebloem, pompoen, lijnzaad)!

  10. Yvonne schreef:

    Mislukt, ik heb altijd echte pindakaas zonder toevoegingen en die is een stuk vloeibaarder dan bijv Calvé pindakaas, waar weer troep in zit. Dus deze ballen werden het niet ☹️

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou dan in de verhoudingen wat kunnen proberen, meer droge ingrediënten in dit geval.

  11. Annet schreef:

    Ik doe altijd lijnzaad en tarwe zemelen door zelfgemaakte muesli.

  12. Marleen schreef:

    Ik zou de balletjes even doppen in pure chocolade. Goed voor de houdbaarheid en minder plakkerig. En oh ja erg lekker!

  13. Kimberley schreef:

    In een poging om gezonder te snoepen heb ik dit recept eens uitgeprobeerd. Ik ben altijd al een liefhebber van pindakaas geweest en man wat stellen deze hapjes absoluut niet teleur! Zo smaakvol en stevig. Een aanrader!

  14. Miranda schreef:

    Hoe komt het dat jij niet dik bent, je hebt zoveel lekkere recepten. Echt, kan bijna niet kiezen welke balletjes ik ga maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik geef héél veel weg 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *