Dit recept stond aan het begin van de bakdag op papier als brownie met frambozen en witte chocolade. Van beide ingrediënten ging er wat door het beslag. Na het bakken zouden we dan een drizzle van witte chocolade aanbrengen. Die is er nooit gekomen zoals je kunt zien 😉 . Van een ander recept hadden we wat meringue over en toen we een randje brownie afsneden besloten we dit te combineren met wat meringue. Restjes opmaken, proeven en wat experimenteren zullen we maar zeggen. Toen Lian en ik elkaar met een volle mond en grote ogen aankeken wisten we genoeg. Weg met die drizzle van chocola, er moest meringue op die brownies komen! Waarom hadden we dit nog nooit eerder geprobeerd? Echt hoor jongens, deze combinatie is zo vreselijk lekker. Het water loopt me alweer in de mond als ik eraan denk. Ik kan jullie niet verplichten, maar ik geef jullie wel het dringende advies om deze brownies ook te gaan maken. Je zult ons vast dankbaar zijn op het moment dat je gaat proeven.
BAKTIP: Mijn brownies bak ik graag ik een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis.
Frambozen-witte chocolade brownies met meringue
Ingrediënten
- 60 gram ongezouten roomboter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram pure chocolade
- 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
- 2 eieren (M)
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 50 gram witte chocolade (in kleine stukjes)
- bakje frambozen (225 gram)
Voor de meringue
- 2 eiwitten (M)
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 60 gram poedersuiker
Instructies
- Doe de boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot alles is gesmolten. Draai het vuur uit en laat het mengsel afkoelen. Het mag best nog wat warm zijn, maar niet meer heet.
- In een kom klop je de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg hier het gesmolten chocolademengsel aan toe en mix op een lage stand tot een egaal geheel.
- Voeg de bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en mix tot een glad beslag. Je stopt met mixen zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen. Spatel (of mix rustig) vervolgens de witte chocolade door het beslag.
- Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Verdeel zo’n 100 gram van de frambozen over de brownie en duw lichtjes in het beslag.
- Bak de brownie in 25-30 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
- Terwijl de brownie afkoelt maak je de meringue. Klop daarvoor de eiwitten met de fijne kristalsuiker bijna stijf. Voeg dan de poedersuiker toe en klop door tot de meringue stijf is en je er mooie pieken van kunt maken. Vul een spuitzak met stervormige spuitmond met de meringue.
- Halveer de brownie en snijd de helften in 6 reepjes (in totaal heb je er dan 12) en decoreer met meringuetoefjes en frambozen.
Tips
- Tip: Wanneer je fruit toevoegt aan een beslag voeg je in principe vocht toe. Dat betekent dat je brownie of gebak net iets langer mag bakken dan het basisrecept.
- Bewaren: Bewaar de brownies in een afgesloten bak op een koele en droge plek. Het is raadzaam de brownies zonder meringue te bewaren. Op deze manier kun je ze langer bewaren, zo’n 3-5 dagen. Ook kun je ze zonder de meringue makkelijk invriezen en een paar maanden bewaren. Met meringue kun je ze 2-3 dagen bewaren.
Ook al is het nog een beetje vroeg; Ik wil hier gelijk een stukje van… Ziet er heerlijk uit!
Wat ziet dat er heeeeeerlijk uit zeg! Het water loopt me al in de mond als ik het recept lees. Hmmmm….ik ga ze op zeker maken want ik ben dol op brownies én op frambozen, dus de combi kon niet beter wat mij betreft.
Bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
Oh ja…nog 1 vraagje. Ik heb nog nooit brownies gemaakt met stroop er in. Heeft het een speciale reden dat het er in zit of is het puur voor de zoetheid vd brownie?
Alvast bedankt en een heel fijn weekend gewenst.
Hartelijke groetjes
De stroop maakt de brownie lekker smeuïg.
Goedemorgen Laura
Ik heb een vraag .
Sinds kort heb ik bakringen aangeschaft voor het maken van rondo’s en kan van mezelf zeggen dat ik geen ervaring had met bakringen maar ik krijg de rondo’s er zo moeilijk uit.
Dit geeft wat angst om het te proberen om uit te delen .
Ik vet ze in met vloeibare bleu band en zet ze op bakpapier wat ik niet invet maar daar zit het probleem niet
Kan je me zeggen wat ik verkeerd doe en
Verder de complimenten voor je overzichtelijk site ik geniet ervan en maak er veel gebruik van .
Ik hoop dat je me helpen kan want op filmpjes halen ze ze er zo gemakkelijk vanaf en ik krijg steeds meer de bibbers banners van die vormpjes.
Ik ben ook geen beginneling maar bak al vele jaren.
Hartelijke groeten van Ineke
Ik vet de ringen bijna nooit in. En na het bakken even laten afkoelen en dan verwijderen (terwijl ze dus nog wel warm zijn), nog nooit problemen mee gehad.
Is ’t nou meringue of merengue 😎
Lijkt me heerlijk, staat op het to do lijstje hier!
meringue (merengue is een dans 😛 )
Je gebruikt ze allebei, vandaar hahah
Dan lees ik er vast op een plek overheen, want na jouw reactie had ik het nogmaals gelezen en zag toen niks 😛 (en ik zie het nu ook nog steeds niet trouwens, zelfs de zoekfunctie niet 😉 )
Het stond in de titel! Maar het is nu weg hahaha
INGREDIËNTEN VOOR FRAMBOZEN-WITTE CHOCOLADE BROWNIES MET MERINGUE
Hier, maar tis nu goed. Heel apart hahah
Moeten de meringues niet in de oven? Het recept zegt er niets over..
Klopt, dat hoeft ook niet 🙂
Hoi,
Ik heb al een aantal keer je lemon meringue slof recept gemaakt, die is héérlijk! Alleen daarbij was de meringue vrij zacht/vloeibaar, wat niet heel erg was omdat je de meringue met de brander ‘harder’ maakte. Met dit recept doe je dat niet, dus nu ben ik bang dat de meringue gaat uitlopen.
Heb je misschien een tip hoe ik de meringue stijver krijg? Alvast veel dank!
De meringue zou in alle gevallen goed stijf moeten zijn. Zorg ervoor dat je materialen goed vetvrij zijn, je écht geen eigeel bij het eiwit morst en dat je lang genoeg het stijf mixt. Succes!
Geweldig recept!! Ik was al enorm fan van de Brownies met speculaas, maar die zijn verslagen door deze. Heerlijk!!
Als ik boven en onderwarmte gebruik, verbrandt het baksel heel snel. Ik doe dus altijd hetelucht. Maar de chocolade brownie zakt dan helemaal in. Wat kan ik daaraan doen?
Wellicht kun je het alsnog op boven- en onderwarmte proberen, maar dan de oven iets lager zetten? Iedere oven is anders, dus wellicht is die van jou wat sterker dan die van mij.
Op welke temperaturen kan ik dit recept bakken in een hete lucht oven?
10-20% lagere temperatuur.