Het volgende koekje in ons rijtje Nederlandse koeken is de jodenkoek, volgens de oude schrijfwijze ook wel bekend als jodekoek. Het is voor mij alweer lang geleden dat ik jodenkoeken had gegeten en ik vind het dan ook lastig om de smaak ervan te herinneren. Ik weet wel dat het grote platte brosse koeken zijn. Een blik op de ingrediëntenlijst van de bekende supermarkt koeken geeft me een richting voor het recept. Verder onderzoek wijst uit dat iedereen die ze zelf bakt er kaneel in doet, maar geen citroen. Terwijl ik citroen toch echt wel zie als aroma in de ingrediëntenlijst van de jodenkoek. Ik schrijf mijn recept uit en ga aan de slag. Wat denk je?

Blij verrast is mijn recept een succes. Ik heb heerlijke brosse koeken, zo bros heb ik nog nooit een koekje gebakken. Zal het aan de citroen liggen? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat mijn recept super geslaagd is. Een eenvoudig koekje die jodenkoek, maar juist die eenvoud maakt het zo lekker. Wil je ook zelf jodenkoeken bakken? Probeer mijn recept dan zeker eens uit.

jodekoeken2

 

Jodekoek

Opslaan
Recept afdrukken

4.25 van 16 stemmen

Jodenkoek

Een simpel, maar oh zo lekker koekje: de jodenkoek. Met dit recept bak je zelf eenvoudig de lekkerste brosse jodenkoeken

Ingrediënten

  • 190 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram (Zeeuws)bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 25 ml melk
  • 4 gram kaneel
  • rasp van ½ citroen
  • extra bloem om te bestuiven

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom en meng of kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg minsten 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven-en onderwarmte) en bestuif het werkblad en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap, niet meer dan 0,5 cm in dikte. Het deeg kan snel scheuren, maar laat zich weer goed aan elkaar duwen. Rol dus voorzichtig uit.
  • Steek met een gekartelde ronde vorm de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Omdat de koeken erg dun zijn kan het handig zijn om een platte metalen spatel te gebruiken om de koekjes te verplaatsen naar de bakplaat.
  • Bak de koekjes voor 15 minuten goudbruin. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze eet.

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

  1. Oh wat leuk! Dat is het favoriete koekje van mijn man, en we hebben ons al vaker afgevraagd hoe je ze maakt. En ik heb alle ingredienten in huis. Leuk voor het weekend! 😀

    Ik dacht trouwens dat het Jode(n)koek heette, omdat ze zo plat zijn (naar de ongedesemde broden). Klopt dat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Er gaan verhalen rond over de oorsprong van de naam. Meest logisch is (vind ik) dat het een bakker was met de achternaam Joden of dat het in een Joodse bakkerij is bedacht. Eigenlijk wordt overal Jodenkoek geschreven, maar het bekende merk heet weer Jodekoek. Hoe dan ook, lekker zijn ze 😉

  2. Lieke schreef:

    Ook hier het favoriete koekje van manloef, ik ga hem binnenkort zeker bakken, bedank Lian!

  3. Nienke schreef:

    Lekker weer! welk formaat was je uitsteker?

    1. Lian van Rens schreef:

      Mijn uitsteker is rond de 7-8 cm. De grootste ring met kartelrand die ik had liggen.

  4. Jolanda schreef:

    Dag,
    beetje rare vraag misschien… maar rasp van een halve citroen… dus geen sap en alleen de schil raspen of…..???
    Groet, Jolanda

    1. Lian van Rens schreef:

      Alleen de rasp van de schil.

  5. Linda schreef:

    Leuk recept, hier ga ik veel mensen blij mee maken denk ik. Heb er ook een aantal gemaakt met als toevoeging kaneelsuiker en een aantal met geraspte kokos ?

  6. Alissa schreef:

    Bij mij zijn ze supergoed gelukt, inderdaad enorm bros! Ik vind ze niet precies zo als een Jodenkoek uit de winkel smaken, maar wel een heerlijke kaneelachtige koek!

  7. Zoe schreef:

    Kan je het ook zonder vanille extract maken en in plaats van bloem zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder vanille kan. Hier lees je meer over het vervangen van bloem: http://www.handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  8. Nicky schreef:

    Zou je dit ook in ijs kunnen stoppen (zoals het koekje qat altijd in Viennetta zit) of wordt het dan zacht?

    1. Lian van Rens schreef:

      De kans is groot dat het zijn knapperigheid verliest, maar je kunt het zeker in ijs stoppen.

      1. Nicky schreef:

        Ik heb het geprobeerd en hij bleef gewoon hard, dus het was lekker.

  9. Michelle schreef:

    Moet er geen zout in het recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zit er inderdaad niet in.

  10. Annette schreef:

    Het is een lekker bros koekje, vanmiddag voor het eerst gemaakt en smaakt heerlijk Alleen verdwijnt het gekartelde randje tijdens het bakken, heb je daar nog een tip voor? Ik gebruik RVS stekers.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt een uitsteker gebruiken waarbij de kartel al meer zichtbaar is.

  11. Anne schreef:

    Hoi,
    Ik heb Zeeuwse bloem nog niet gevonden in de winkel, wat is het verschil met ‘gewone’ patentbloem?
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Hier vind je meer info over de soorten bloem en meel: https://handigebaktips.nl/verschillende-soorten-bloem/

  12. Jenneke schreef:

    Hallo , ik lees wel vaker ” Zeeuwse bloem ” want dat geeft juist dat brosse resultaat.Met gewone bloem krijg je een knijterhard koekje.Maarrrrr….tis nergens te koop en de banketbakker werkt met kant en klare mixen ( speculaasmix b.v ) waar zeeuwse bloem slechts een ingredient van is en kan het me dus niet ” puur ” aanbieden . Waar vind ik zeeuwse bloem..zonder dat ik het duur online moet bestellen zodat die ene kilo met een vervuilende diesel naar mijn deur word gebracht ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien zit er een molen in je omgeving, waar je vers gemalen Zeeuwse bloem kunt kopen. Anders zul je het helaas toch echt online moeten bestellen..

    2. Ruud Joppe schreef:

      Bij de molen, ik haal het bij http://www.de-zuidmolen.nl krijg het keurig thuis gestuurd.
      Succes.

  13. Tineke schreef:

    Zonder zeeuws bloem, en met gewoon bloem, maakt dat nog veel uit voor het koekje? En kun je het deeg evt. Invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zal niet heel veel verschil maken, maar officieel hoort het met Zeeuws bloem. Je kunt het deeg prima (tot drie maanden) invriezen.

  14. Jaijda schreef:

    Hoeveel koekjes kan je hier mee maken..?

  15. JOHANNA ELZER schreef:

    VAN ORGINE IS DE JODENKOEK EIGENLIJK EEN KOEK DOOR DOOR DE ARMERE MENSEN WERD GEBAKKEN OMDAT MEN NIET ZOVEEL GELD HAD OM LUXE KOEKJES TE BAKKEN EN IN DIE TIJD WERDEN ZE OOK NIET MET ROOMBOTER GEBAKKEN EN WAREN ZE DUN OMDAT JE DAN VEEL HAD,MAAR LEKKER ZIJN ZE ZEKER.

  16. Shirley Leussink schreef:

    Hoeveel koeken kan je bakken van dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik helaas niet genoteerd destijds, dus durf ik je niet te zeggen. Mocht je het recept testen en het antwoord voor me weten, dan hoor ik dat graag en pas ik het aan in de receptkaart!

  17. Koos Scharroo schreef:

    Al paar keer gebakken: zijn ERG favoriet. Laatst had ik van een plaatselijke banketbakker een pak ‘koffiekoeken’ gekocht. Smaakten exact naar dit recept. Vond het eigenlijk ‘receptdiefstal’ 🙂
    Ga ze toch weer zelf bakken. Ik heb ‘hulpjes’ besteld om het deeg vd koekjes allemaal van gelijke dikte te maken en ook een kartel-uitsteker. Worden ze net zo mooi als op de foto en dan zeer geschikt om iemand cadeau te doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept