Omrekenen oventemperaturen

Gepost: 21 augustus 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
5

Omrekenen oventemperaturen oven

Ik  vertel jullie altijd al dat elke oven verschillend is, maar je hebt dus ook nog eens verschillende soorten oven. Snap je het nog? Ik bedoel dus dat je gasovens hebt, maar ook hetelucht- en elektrische ovens. Verschillende soorten dus. Maar wanneer jij en je buurvrouw beide een elektrische oven hebben, kan het zomaar zijn dat jij de cakes op 180 graden bakt, terwijl de buurvrouw voor exact hetzelfde recept de temperatuur naar 175 graden draait.

Bij dat laatste kan ik je niet helpen, daar zul je je oven goed moeten leren kennen. Ik kan je wel helpen bij het omrekenen van elektrisch naar hetelucht. Of zelfs van Fahrenheit naar graden Celsius, want als je Amerikaanse recepten maakt zul je dit vaak tegenkomen. Genoeg gekletst, op naar het omrekenen. In deze tabel vind je alles dat je nodig hebt.

omrekenen oventemperaturen

Van links naar rechts: Conventionele oven (=boven- en onderwarmte), heteluchtoven, Fahrenheit, gasoven, hitte indicatie

Dan als laatst nog iets wat vaak voor verwarring zorgt: de temperaturen in mijn recepten zijn altijd voor een elektrische oven met boven- en onderwarmte. Dat kun je sowieso altijd aanhouden. Staat er in een recept niet voor welke soort oven het is? Dan gaat het om boven- en onderwarmte. Zo niet, dan staat het erbij aangegeven.

Wanneer jij een heteluchtoven hebt hoef je er niet altijd deze tabel bij te pakken, je kunt ook aanhouden dat je de temperatuur 10-20% lager zet. Waarom die marge? Dat is dus omdat iedere oven anders is. De een heeft genoeg aan die 10%, terwijl anderen hem 15% of 20% lager moeten zetten. Daarom is het van belang dat je je oven goed leert kennen.

Bron tabel: Torie Jayne

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

 1. Annelies schreef:

  Goedendag
  Ik heb een vraag
  als er bij een recept voor bakken oventemperatuur staat
  175 gr. alleen ik heb 180 gr. moet ik dan korter bakken
  of hoe gaat dat in zijn werk.
  Ik gebruik een (hete lucht) oven en die geeft andere temperaturen aan.

 2. Mayo schreef:

  Hoi
  Ik heb dat ook,een hete luchtoven die alleen op 180 of 160 kan ,terwijl er op hetpak staat dat je hete luchtoven op 170 moet.
  Ik deed hem op 160 en wilde de cake er wat langer in laten , de binnekant was niet gaar en de buitenkant zeer donker :-/ de cake (bisquit voor taart) zakte ook in.
  Als ik hem op 180 zet gaat de cake veel te hard met hetzelfde resultaat , zwart van buiten en niet gaar van binnen. wat is nu het handigst om te doen?

  Mijn bisquit taarten blijven ook zo laag, heeft dat te maken met de tijd dat ik hem in de oven heb? (Dus moet hij op een lagere temp en langer dan aangegeven om de taart hoger te krijgen?) ik heb een springvorm van 22 cm en hij zou 30-40 min op 170 graden moeten , verder heb ik ontzettend veel aan al je tips! Erg leuk! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *