Franske vafler: Deense bladerdeegkoekjes met room

Gepost: 18 juli 2020 Laatst bewerkt: 6 juni 2024
Franske vafler: Deense bladerdeegkoekjes met room

Laat mij los in een Deense supermarkt en je kunt er vanuit gaan dat ik met Franske vafler naar buiten kom. Vorig jaar nam ik zelfs een doosje in mijn rugzak mee naar huis. En ik baal dat mijn ouders niet op vakantie naar Denemarken konden dit jaar. Voor hunzelf natuurlijk, maar stiekem ook omdat ze voor mij geen verpakking van deze koekjes mee konden nemen 😉 . Geen idee over wat voor soort koekjes ik het heb? Franske vafler zijn bladerdeegkoekjes met room. Simpeler kan het eigenlijk niet, maar oh wat ben ik toch dol op deze koekjes. Ik heb ze geprobeerd na te maken en ik moet zeggen: het resultaat zit verrassend dichtbij het origineel. Drie keer raden wat ik nog vaker ga maken 😉 . Het is ontzettend makkelijk, dus dat is ook mooi meegenomen.

UPDATE: We hebben gemerkt dat de hoeveelheid crème vragen oproept. Het is goed om te weten dat de echte Franske vafler maar een héél dun laagje vulling hebben, dat is ook het lekkerst. De hoeveelheid ingrediënten lijkt weinig, maar het is echt genoeg. Je kunt natuurlijk wel de dubbele hoeveelheid maken als je dat in de bereiding fijner vindt. Dan pak je gewoon een tweede rol bladerdeeg en maak je 24 van deze heerlijke koekjes.

 

Franske vafler

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 5 stemmen

Franske vafler – Deense bladerdeegkoekjes met room

Heerlijke knapperige bladerdeegkoekjes die gevuld zijn met een vanilleroom.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei
  • fijne kristalsuiker

Vulling

  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 el slagroom
  • 0,5 tl vanille-extract

Instructies

  • Rol het bladerdeeg uit en pak een uitsteker van ongeveer 5,5 cm in doorsnede. Je kunt dan 24 rondjes uitsteken.
  • Leg de rondjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork gaatjes in.
  • Klop het ei los en smeer alle stukjes bladerdeeg er licht mee in. Strooi er vervolgens de suiker overheen.
  • Bak de bladerdeegkoekjes in ongeveer 10 minuten op 225 °C of tot ze mooi goudbruin kleuren.
  • Direct nadat je de koekjes uit de oven haalt gebruik je een vork om de koekjes weer plat te drukken mochten ze toch wat opgebold zijn in de oven.
  • Als de koekjes zijn afgekoeld maak je de vulling. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en mix kort op een hoge stand door elkaar.
  • Doe de room in een spuitzak en spuit op de helft van de koekjes een laagje vulling. Druk er een tweede koekjes bovenop en klaar zijn de Franske vafler!

Tips

  • Toevoeging: We hebben gemerkt dat de hoeveelheid crème vragen oproept. Het is goed om te weten dat de echte Franske vafler maar een héél dun laagje vulling hebben, dat is ook het lekkerst. De hoeveelheid ingrediënten lijkt weinig, maar het is echt genoeg. Je kunt natuurlijk wel de dubbele hoeveelheid maken als je dat in de bereiding fijner vindt. Dan pak je gewoon een tweede rol bladerdeeg en maak je 24 van deze heerlijke koekjes.
  • Let op: deze bladerdeegkoekjes zijn vers het lekkerst. Hoe langer je ze bewaart, hoe zachter het bladerdeeg wordt.
Bewaren

In een afgesloten trommel 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

46 reacties

  1. Henny schreef:

    Met welk ei moet ik de plakjes bestrijken? Want het staat niet in de INGREDIËNTEN lijst.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb je helemaal gelijk in, ik heb het ei toegevoegd aan de ingrediëntenlijst!

  2. Anita schreef:

    1 eetlepel slagroom voor de vulling?

  3. Annelies schreef:

    Wij hebben ze wel mee kunnen nemen dus ze zitten nog in de koektrommel 🙂 Wel leuk om zelf een keertje te maken. Kan het ook met plakjes bladerdeeg of is dat een ander soort? Of alleen andere vorm.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor het kan ook prima met plakjes bladerdeeg.

  4. Henny schreef:

    Annelies je kunt het ook van plakjes bladerdeeg maken, rondjes uitsteken of zelfs kruislings doorsnijden zodat je 4 # krijgt uit een plakje

    1. Hellen schreef:

      Moet het niet 150 gram Roomboter zijn? Met 15 gram Roomboter en een eetlepel slagroom kom je niet heel ver met vullen denk ik 😀 😉

      1. Laura's Bakery schreef:

        Nee, 150 gram roomboter is enorm veel. Het recept is exact genoeg om de koekjes te vullen zoals op de foto. Heb je het al geprobeerd?

  5. Jo schreef:

    Klopt het recept voor de vulling? Is wel heel weinig, of lijkt dat maar zo?.
    Mijn dochters gaan ze maandag maken om het begin van de vakantie te vieren ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Jo, wat leuk! Veel bakplezier voor je dochters. Het recept klopt uiteraard helemaal 😀

    2. Jane schreef:

      Manlief bedacht ineens om toch zijn verjaardag te vieren, snel 2 taarten gemaakt maar dat was niet helemaal genoeg, ik moest er nog iets bij. Wilde wel ns iets anders en kwam op dit supersimpele en heerlijke recept uit!! Ik heb aan de suiker ook nog kaneel toegevoegd. En voor de vulling heb ik stiekem heel simpel banketbakkersroom gebruikt. Leuk die 2 taarten maar de visite ging bijna allemaal voor deze eenvoudige en toch heerlijke koekjes :-)! Heb er 2 op een schoteltje gelegd met een toefje slagroom op elk, een aanrader! (Oja wel even oefenen op de naam, hahaha heb m heel wat keren moeten noemen:D)
      Heel hartelijk dank voor het recept!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Haha wat leuk zo zeg!

  6. Gepensioneerd banketbakker Henny schreef:

    Kijk een hoeveel crème er tussen de Oreo zit

    1. Hellen schreef:

      Deze verhoudingen kloppen zeker niet.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Hi Hellen en Henny, de hoeveelheden kloppen zoals in bovenstaand recept genoemd, ik heb het nl. precies zo gemaakt. Hebben jullie het al zelf geprobeerd? (bij Oreo’s zijn de hoeveelheden voor de vulling vergelijkbaar trouwens:https://www.laurasbakery.nl/zelf-oreos-maken/)

  7. Jenny schreef:

    He Laura, ik heb deze vanochtend geprobeerd te maken, maar de vulling lukte totaal niet. Het was erg weinig, de consistentie leek totaal niet op die op de foto en het was ontzettend zoet (zo zoet dat ik als zoete kauw zelfs veel te zoet vond). Ik ben benieuwd of het recept helemaal klopt, ik kon helaas ook geen andere recepten vinden hiervan dus kon ’t niet checken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Jenny wat vervelend! Het recept voor de crème klopt echt, maar waar je gelijk in hebt is dat het erg zoet is 😉

      1. Jenny schreef:

        Thanks voor je reactie, dan zal ik iets verkeerd gedaan hebben bij het mengen (misschien te lang geklopt) en zal ik het in een volgende poging misschien iets minder zoet maken.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het kan ook zijn dat het lastig is om deze kleine hoeveelheid goed te mengen, ik had de dubbele hoeveelheid gemaakt van het volledige recept (dus voor 24 koekjes).

  8. Paula schreef:

    Ik heb net bij een recept-in-het-deens gekeken. Met wat moeite snapte ik het. Ik denk dat het zeker 1dl room moet zijn. Volgens mij kun je ook nog wel smaakjes toevoegen, pistache etc. Grappig.
    En nog over dat bladerdeeg: de vierkante plakjes zijn met roomboter (als je dat pakje neemt, er is ook ‘normaal’, met margarine ofzo). En de grote rollen bladerdeeg zijn niet met roomboter. Helaas niet in Nederland te koop.
    Veel bakplezier.

    1. SJAN schreef:

      Zijn wel te koop bij jumbo en AH

      1. Paula schreef:

        Hoi Sjan, dank je wel. Ik weet dat die rollen bladerdeeg daar te koop zijn, eigen merk en van Tante Fanny. Maar die rollen zijn niet met roomboter, wel met palmvet en raapolie.
        Dat is voor vegetariërs prima, maar ik bak altijd met roomboter en dan ‘moet’ het bladerdeeg ook roomboter zijn. Dát schijnt wel in Frankrijk te koop te zijn, misschien in België ook wel, Duitsland?
        Ik rommel dan maar wat met de vierkante (roomboter Koopmans)plakjes, gaat ook wel.

  9. Paula schreef:

    ……de grote rollen met roomboter, die zijn helaas niet in Nederland te koop.
    Ik drukte te snel op plaatsen ??

  10. banketbakker Henny schreef:

    250g smør
    0,5 kopper melis
    1 klype vaniljesukker

    vertaald :
    250 g boter
    0,5 kopjes poedersuiker
    1 snufje vanillesuiker

  11. Noiram schreef:

    Zo te zien heeft Laura dit niet zelf uitgeprobeerd, want ze reageert niet op jullie vragen over de verhoudingen vd vulling. Deze klopt echt niet, jammer.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Noiram, wat jammer om deze reactie te moeten lezen. Ik heb in het weekend ook vrij, vandaar dat ik dan niet meteen op elke reactie reageer. Ik heb het recept zelf gemaakt, gefotografeerd en uitgewerkt. Het klopt dus helmaal.

    2. Jopie schreef:

      Ik heb ze net gemaakt en het was heerlijk! Het recept gevolgd en ik kwam met de hoeveelheid vulling gewoon uit?

  12. Vera schreef:

    Hallo,
    Idd klopt het recept niet.
    Voor de vulling zou ik banketbakkersroom gebruiken.
    Lekker met de krokante rondjes.
    Met wat poedersuiker is ’t helemaal af.
    Succes allemaal
    Groetjes van Vera

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Vera, heb je het recept al uitgeprobeerd? Het klopt helemaal. Je kunt de vulling gerust vervangen door banketbakkersroom, maar dan zijn het natuurlijk geen Franske vafler meer.

  13. Paula schreef:

    Misschien een weekendje vrij, moet kunnen. Hebben wij ook, maar wij gaan dan bakken. Dat is grappig, gewoon de omgekeerde wereld.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha inderdaad. In het weekend ben ik lekker vrij en doordeweeks beantwoord ik alle vragen en ga ik weer lekker aan de bak 😉

  14. Noiram schreef:

    Het recept voor de vulling klopt niet. Zie wat anderen ook melden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Noiram, heb je het recept al gemaakt? Het recept voor de vulling klopt gewoon namelijk, maar vervelend als er bij jou iets is misgegaan.

  15. Vera schreef:

    Hoi Laura,
    Hoe kan je 12 rondjes vullen met
    15 gr boter
    60 gr poedersuiker
    1 el slagroom
    0,5 tl vanille extract.
    Ik snap ’t niet.
    Groetjes van Vera

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je dat samen mixt (zoals het recept beschrijft) dan krijg je genoeg crème om alle koekjes te vullen.

  16. Vera schreef:

    Hoi allemaal,
    Bij de Lidl verkopen ze ook bladerdeeg velletjes met Roomboter. Is goedkoper dan Koopmans en net zo lekker.
    Misschien tip.

  17. Vera schreef:

    Oké, ik ga ’t proberen Laura.
    Laat ’t weten
    Gtjs Vera

  18. Mirjam schreef:

    Misschien een suffe vraag; 1 el slagroom, is dat dan al geklopte slagroom? Of nog niet geklopte slagroom?

    1. Paula schreef:

      Hoi, ik zou ongeklopte slagroom doen, anders had Laura dat er wel bij gezet. En de roomboter zeker op kamertemperatuur of nog iets zachter. Dat lijkt mij dan makkelijker om te kloppen, anders heb je een ‘bonk’ boter. Succes!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ongeklopte slagroom heb je nodig!

  19. Monique schreef:

    1 el slagroom , is dat dan niet geklopte of geklopte slagroom ?

  20. Rachel schreef:

    Hi Laura,
    Complimentje voor het recept en jouw geduld op de vele reacties! Ik ga het zeker proberen, klinkt heerlijk. Ik heb alleen geen spuitzak maar denk dat het met een lepel of mes ook wel gaat lukken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Thanks Rachel. Met een theelepel kan het ook prima! Of als vervanging van een spuitzak een boterhamzak gebruiken waar je het puntje vanaf knipt.

  21. Vera schreef:

    Hallo Laura, ik heb het bladerdeeg gehaald en slagroom dus ik ga ’t morgen maken.
    Laat ’t je weten.
    Fijn weekend

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept