Havermout ontbijttaart

Gepost: 9 januari 2021 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
Havermout ontbijttaart

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn favoriete recept voor citroen-gember havermoutkoeken. De suiker liet ik weg, want met het fruit dat je toevoegt vond ik het al zoet genoeg voor een ontbijtje. Ik gebruikte kwark als vulling, maar Griekse yoghurt kan ook perfect. Als topping koos ik voor druiven, frambozen en blauwe bessen. Een heerlijke combinatie, maar gebruik vooral het fruit dat je in huis hebt of zelf erg lekker vindt. Eet smakelijk!

Havermout ontbijttaart-1a

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 8 stemmen

Havermout ontbijttaart

Een heerlijke havermoutbodem maakt deze ontbijttaart tot een groot succes. Probeer hem ook eens uit!
Porties: 4 personen
voor een 25 cm vorm

Ingrediënten

Taartbodem

  • 70 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • rasp van 1 kleine citroen
  • 50 gram bakgember (of stemgember) fijngehakt

Vulling en topping

  • 500 gram kwark of Griekse yoghurt
  • hand blauwe bessen
  • hand druiven
  • hand frambozen

Instructies

  • Klop boter romig. De rest van de ingrediënten voor de taartbodem kun je tegelijk toevoegen, kneed tot een stevig deeg.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Ik drukte het gewoon met mijn vingers in de bodem. Verspreid gelijkmatig en zorg voor een opstaand randje.
  • Bak de koekbodem in ongeveer 18 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de bodem goudbruin kleurt. Laat de bodem afkoelen voordat je verder gaat.
  • Schep kwark op de bodem en spreid gelijkmatig uit. Verdeel er het fruit over en je ontbijttaart is klaar!
Tips

Door het vocht uit de kwark wordt de taartbodem na verloop van tijd zachter. Wil je een knapperige bodem? Schep de kwark er dan pas vlak voor serveren in.
Bewaren

2-3 dagen afgdekt in de koelkast te bewaren, maar het lekkerst om dezelfde dag nog op te eten.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Priscilla schreef:

    Hi Laura, klinkt heerlijk!
    Ik houd zelf echter niet zo van gember maar ik denk dat het in dit recept ook een beetje gebruikt wordt om het wat te binden? Of kan ik het ook weglaten? Of heb je evt een lekker alternatief? 🙂

    1. Shana schreef:

      Ben ik ook wel benieuwd naar ☺️

    2. Laura's Bakery schreef:

      In principe kun je het prima weglaten! Het resultaat is dan iets brosser.

  2. L. schreef:

    Ik heb de bakgember vervangen door honing. Het was echt heerlijk!

    1. Shana schreef:

      Ga ik ook eens proberen,bedankt!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat het zo gelukt is, heb je het 1:1 vervangen (door 50 gram honing dus)?

      1. L. schreef:

        Ja klopt, heb het voor 50 gram honing vervangen.

      2. Laura schreef:

        Ik heet ook Laura

  3. Michael schreef:

    Heb Laura, in plaats van “gewoon” (patent)bloem gebruik ik het liefste de volkoren variant. Het geeft een vollere authentieke smaak aan de bodem.
    En tweede tip, voor wie geen gember in het recept wil gebruiken, naast (klaver)honing kun je ook amarenekersen op siroop gebruiken. Laat de kersen kort uitlekken voor het fijn hakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept