Gezonde snacks maken vind ik erg leuk om te doen. Ik bak altijd grote hoeveelheden en vries ze in, zodat ik altijd iets lekkers kan pakken als ik trek heb. Deze appelmoes muffins liggen altijd in mijn vriezer. Het is een geweldig recept dat ik dan ook vaak gebruik.

Je hebt geen suiker of boter nodig. Ik heb alleen een beetje olie toegevoegd om de muffins lekker smeuïg te maken. Ze zijn niet moeilijk te maken, dus voeg ze toe aan je verzameling makkelijke recepten! Ze zijn wel beduidend minder zoet dan je wellicht gewend bent, dus dat is even wennen. Maar ontzettend lekker zijn ze zeker!

BAKTIP: Ik verdeel het beslag over de vormpjes met een ijsbolknijper. Mocht je deze niet in huis hebben, kan je dit ook met twee lepels doen.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
appelmoes muffins 2a

Appelmoes muffins zonder suiker

Deze muffins zijn gezoet met appelmoes, dus er is geen suiker toegevoegd. Ik gebruik altijd ongezoete appelmoes om mee te bakken. Heb je geen tijd om het zelf te maken? Appelmoes uit de winkel is ook prima. Als je ze zo gezond mogelijk wilt houden, raad ik je aan om de ongezoete variant te kopen.

Omdat er geen suiker in zit, zijn ze niet erg zoet van smaak, wat even wennen kan zijn als je van zoet houdt. Ik was er snel aan gewend en iedereen die ze geproefd heeft, vond ze erg lekker.

Houd je van zoete appelmoesmuffins? Dan kun je natuurlijk wat bruine suiker aan het beslag toevoegen. Kokosbloesemsuiker is ook een mogelijkheid.

Appelmoes muffins bakken

Dit recept is goed voor 8 kleine muffins, perfect als tussendoortje of snack. Ik bak ze in muffinvormpjes van normale grootte. Ik gebruik graag siliconen muffinvormpjes voor dit recept, zodat ze niet blijven plakken.

Wil je meer muffins maken? Het recept is makkelijk te verdubbelen of te verdrievoudigen.

Hoe bewaar je appelmoes muffins?

Leg de gezonde muffins na het bakken op een rooster en laat ze volledig afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking zodra ze op kamertemperatuur zijn. Buiten de koeling blijven ze ongeveer 4-5 dagen vers. Als het zomer is of als je in een warmer klimaat woont, is het mogelijk dat ze iets minder lang vers blijven.

Je kunt je zelfgemaakte appelmoes muffins ook invriezen. In de vriezer zijn ze maximaal 3 maanden houdbaar. Leg wat stukjes bakpapier tussen de muffins zodat ze niet aan elkaar plakken. Zo kun je er gemakkelijk een pakken als tussendoortje. Laat de muffin ongeveer een uur op het aanrecht ontdooien.

Hoe geef je het muffinbeslag een andere smaak?

Ik vind het leuk om kleine veranderingen aan te brengen in het originele recept en het komt bijna nooit voor dat ik een recept de tweede keer precies hetzelfde maak. Ik zal enkele variaties delen die ik met dit recept heb geprobeerd:

  • Voeg wat kruiden toe voor appel-kruidcupcakes. Ik gebruik graag mijn speculaaskruidenmix, voeg 2 theelepels toe aan het beslag.
  • Vind je de smaak van je muffins lekkerder als ze wat frisser zijn? Voeg dan wat citroensap toe! Ik heb dit al eerder geprobeerd en heb toen 2 theelepels citroensap gebruikt.
  • Appel en kaneel is volgens mij een van de beste smaakcombinaties, dus ik voeg vaak wat kaneel toe. En als ik het in huis heb, strooi ik er wat kaneelsuiker overheen. Geloof me: muffins met kaneel en appelmoes zijn het lekkerst!

FAQ over appelmoesmuffins

Kan ik de muffins met volkorenmeel maken?

Natuurlijk, vervang gewoon de bloem door volkorenmeel. Je kunt het recept verder gewoon volgen.

Kan ik dit recept gebruiken om appelmoescupcakes te maken?

Ja, dat kan! Ik denk dat ze ook heerlijk zijn met mijn cream cheese frosting erop.

Kan ik stukjes appel toevoegen?

Absoluut. Stukjes appel maken de muffins nog smeuïger en voegt tevens ook wat zoet toe.

Kan ik met dit recept een appelmoescake maken?

Ook dat kan! Hij moet wel iets langer bakken, begin met 45-50 minuten en controleer daarna of een houten prikker er schoon uitkomt. Of volg het recept voor appelmoescake hier.

Kan ik de zonnebloemolie weglaten?

Je kunt de olie niet zomaar weglaten. Maar je kunt de zonnebloemolie wel vervangen door bijvoorbeeld kokosolie.

 

 

appelmoes muffins

Opslaan
Recept afdrukken

4.83 van 17 stemmen

Appelmoes muffins

Deze appelmoes muffins bevatten geen extra suiker, maar zijn toch hartstikke lekker. Heerlijk als tussendoortje!
Voorbereiding10 minuten
Bereiding18 minuten
Totaal28 minuten
Porties: kleine muffins

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 gram appelmoes (ik gebruikte ongezoete appelmoes)
  • 50 ml halfvolle melk
  • 1 ei (M)
  • 30 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille-extract
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Neem een schaaltje waarin je bloem, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar roert. In een grotere kom doe je de appelmoes, melk, ei, zonnebloemolie en vanille-extract. Neem een garde waarmee je het tot een egaal mengsel klopt.
  • Voeg dan de droge ingrediënten toe en spatel tot het bloem is opgenomen, het is niet erg als er nog wat klontjes in het beslag zitten.
  • Verdeel het beslag over muffins of cupcake vormpjes. Ik maakte 8 kleine muffins, je zou ook grotere muffins kunnen maken.
  • Bak de muffins in ongeveer 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • De muffins zitten hier inmiddels in zakjes die ik ‘s middags neem als tussendoortje bij lekkere trek. Deze gaan vast vaker gemaakt worden, ik vind ze heerlijk.

Tips

  • Zelf appelmoes maken voor deze muffins? Dat kan met dit recept!
  • Proef even van het beslag, als je ze niet zoet genoeg vindt voeg je naar smaak wat lichtbruine basterdsuiker toe.
Bewaren

In een afgesloten verpakking 4-5 dagen buiten de koelkast. In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. Alexandra schreef:

    Superleuk recept! Wil het graag uit proberen voor mijn 3 jongens. Kan ik de olie vervangen door boter?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, dan zou ik het wel eerst smelten.

  2. Julie schreef:

    Klinkt makkelijk en lekker, leuk! Wat doet de baking soda als er geen zuur in het recept zit? Werkt het dan wel als rijsmiddel? Heb pas het verschil gelezen tussen bakpoeder en baking soda, vandaar m’n vraag. Groetjes Julie

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zuur zit ook in bakpoeder 😉

      1. Julie schreef:

        Ah vandaar, dat wist ik niet. Dank voor je reactie!

  3. Ilona schreef:

    Misschien kun je de appelmoes vervangen door appelmoes compote. Dan heb je al de stukjes appel en voor de zoetekauw een iets zoetere smaak. Ik ga deze zeker maken

  4. Charlotte schreef:

    Heb deze met amandelmelk gemaakt en werkt prima. Ik heb geen suiker toegevoegd, maar wel een halve zachte karamel in elke muffin geduwd die heerlijk smelt tijdens het bakken. De muffins blijven ook echt dagen mals. Super recept. Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen, dankje!

  5. Diana schreef:

    Zelf eerst appelmoes maken kan ook

  6. Jolijn schreef:

    hoe komt het dat mijn muffins veel lichter zijn dan die van jou?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien de soort appelmoes? Waren ze wel goed gaar?

  7. Elise schreef:

    Kan je het ook maken met zelfrijzend bakmeel? Dat heb ik namelijk alleen maar in huis! En ik wil deze graag maken ?? zien er zoo enorm lekker uit

  8. Jolien schreef:

    Net gemaakt, mijn man en ik vinden ze echt heerlijk! Dank je voor het lekkere recept!

  9. Laura schreef:

    Heel lekker en verantwoord! Alleen blijven mijn muffins enorm plakken aan het papier, heb je hier misschien nog een tip voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zal van de soort muffinvormpjes afhangen, ik had er geen last van!

  10. L.L. DE JAGER schreef:

    Heeft u ook geprobeerd met kaneel door het beslag ?

  11. 8B schreef:

    wij gaan dit op school maken voor een restaurant heb je nog een tip hoe ze nog een beetje afgemaakt kunnen worden ofzo dat zouden wij wel heel erg graag willen weten voor ons restaurant

    Groetjes 8B

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien met wat leuke versieringen? Of wat poedersuiker, misschien juist wel wat slagroom!

  12. Anne schreef:

    Kan ik het ei er ook uitlaten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet doen, dat zorgt voor zowel structuur als luchtigheid.

  13. Linn schreef:

    Kun je ook kokosolie gebruiken ipv zonnebloemolie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept