Een paar jaar geleden heb ik eens een pakje met pop tarts in huis gehaald. In Amerika is dit een bekende lekkernij die in ontzettend veel verschillende smaken verkrijgbaar is. Het is eigenlijk een soort zoete kaassoufflé. Tussen twee plakjes deeg zit namelijk een zoete vulling, dit kan van alles zijn. Van jam tot chocola, echt alles is mogelijk. Deze pop tarts worden vaak nog even opgewarmd in de magnetron of in een broodrooster. Zoals ik het toen op de verpakking las, worden deze taartjes zelfs aangeraden als ontbijt. Dat vind ik iets te ver gaan, ik associeer het toch meer met een soort gebakje of luxe koek.
Als ik het mij goed herinner, had ik destijds een pop tart met brownie smaak. Verrukkelijk maar ook heel erg machtig. Na die ene keer heb ik ze nooit meer gegeten of gezien in een winkel. Ik had wel eens op internet gezien dat je ze zelf kon maken, maar dat idee was ook alweer een beetje weggezakt. Totdat ik ineens een recept voor pop tarts zag staan in het boek United States of Cakes (lees hier de review). Daar moest en zou ik mee aan de slag gaan!
Nutella pop tarts
Ingrediënten
Deeg
- 330 gram bloem
- 20 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 220 gram koude boter
- 1 ei (M)
- 2 el melk
Vulling
- 100 gram pure chocola
- 100 gram Nutella
Extra
- 1 ei voor het bestrijken
Instructies
-
Meng bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de boter in blokjes toe en meng tot in korte tijd tot een kruimelig mengsel. Klop het ei los met de melk en voeg dit toe aan het kruimelmengsel. Kneed tot een samenhangend deeg.
-
Verdeel het deeg in twee delen en verpak ze in vershoudfolie. Leg ze ongeveer 20 minuten in de koelkast.
-
Ondertussen smelt je de chocolade au bain marie (of in de magnetron). Wanneer dit helemaal gesmolten is, voeg je de Nutella toe. Roer tot een egale massa en zet opzij.
-
Haal één van de plakken deeg uit de koelkast. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 40×18 centimeter. Snijd hier rechthoeken van ongeveer 5×9 centimeter uit.
-
Bestrijk ze lichtjes met het geklutste eitje en leg de plakjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep op elk plakje deeg een theelepel van de Nutella vulling. Zorg dat je de randen vrij laat.
-
Rol nu ook de tweede plak deeg uit, precies zoals je ook bij de eerste hebt gedaan. Snij in stukken en leg op de plakjes met vulling een tweede plakje deeg. Met een vork druk je de pop tarts langs de randen dicht.
-
Maak gaatjes in de bovenkant van de pop tarts. Je kunt alleen een cocktailprikker gebruiken, maar ik maakte net zoals in het boek ook wat grotere gaatjes. Hiervoor gebruikte is twee spuitmondjes. Druk de spuitmondjes erin, als het uitgestoken stukje deeg vast blijft zitten kun je dit makkelijk weghalen met een prikkertje.
-
Zet de plaat met pop tarts 20 minuten in de vriezer. Daarna bak je ze in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar of tot de randjes licht beginnen te kleuren.
-
Laat de pop tarts op een bakplaat helemaal afkoelen.
Dat ziet er heerlijk uit! Al snap ik niet dat ze dit in America als ontbijt eten, ik vind het meer gebak. 😉
Ik heb nog nooit een poptart gegeten. Het klinkt heerlijk met Nutella!
Poptarts eten staat nog op mijn lijstje. Deze zien er heerlijk uit.
O, dat heb ik nog nooit op, ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Ziet er heerlijk uit zeg!
Poptarts zijn erg lekker maar idd. als ontbijt een beetje teveel van het goede [slechte ;)]. Ik heb ze voor het eerst bij iemand gegeten die ze liet meenemen door vrienden uit Amerika. Zelf heb ik ze later een keer bij US-foods besteld. Tegenwoordig zijn ze ook bij Jamin te koop [helaas wel vrij prijzig]. Ik ga je recept zeker een keer uitproberen!
Ik vond die poptarts in Amerika echt gortdroog. Komt misschien ook omdat ik ze niet had opgewarmd. Dus ik ga deze eens proberen te maken. Zijn vast een stuk beter!
Opgewarmd zijn ze inderdaad veel lekkerder (de gekochte versie in ieder geval 😉 )
Hoeveel pop tarts haal je uit dit recept?
dat staat bij de ingrediënten 😉
Was er sinds de serie Gilmore Girls (waar ze ze inderdaad in het broodrooster gooien en als ontbijt eten) al benieuwd naar! Vandaag gemaakt maar maak ze niet snel opnieuw. Net iets te droog naar mijn smaak (en die van mijn kinderen). Was wel leuk om te maken!