Hoewel ik al meerdere keren naanbrood heb gegeten, had ik het nog nooit zelf gemaakt. Wat een wereld van verschil zit er tussen het zelfgemaakte naanbrood en dat uit de supermarkt zeg. En heel cliché, ook veel lekkerder. Dit brood wordt voornamelijk gegeten bij Indiase gerechten, een curry bijvoorbeeld. Daar kun je het lekker in dippen, of serveer het met hummus. Maar ik moet je zeggen dat ik het zo lekker vind, dat ik één van de broden gelijk al zo heb opgepeuzeld. Omdat het eigenlijk een heel simpel brood is, gaf ik het wat extra smaak door kruiden toe te voegen. Daarin kun je naar hartenlust variëren.
Naanbrood
Ingrediënten
- 150 ml melk (handwarm)
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 2 tl gedroogde gist (4 gram)
- 450 gram bloem
- snuf zout
- 1 tl bakpoeder
- 3 tl koriander (gedroogd)
- 1 tl knoflookpoeder
- peper
- 2 el olie
- 200 gram Griekse yoghurt
Instructies
-
Voeg één theelepel suiker en de gist toe aan de melk. Roer dit door en laat 10-15 minuten staan.
-
In een grote kom voeg je bloem, zout, bakpoeder, de overige suiker, koriander, knoflook en peper samen. Roer dit even door elkaar. Als in het schaaltje melk belletjes zijn ontstaan aan het oppervlak, kun je dit samen met de olie en Griekse yoghurt aan de rest toevoegen. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een mooi soepel deeg.
-
Vet de kom in met een beetje olie, maak een bal van het deeg en leg deze in de kom. Dek de kom af en laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven nu vast voor op de hoogste stand met de bakplaat al in de oven (bij mij was dat 250°C).
-
Na het rijzen druk je de lucht uit het deeg en verdeel je het in 8 delen. Voor kleinere naans maak je er gewoon kleinere bolletjes deeg van. Neem een bolletje deeg, druk het plat en rol het zo dun mogelijk uit in een langwerpige ovale vorm. De rest van de bolletjes deeg dek je af zolang je ze nog niet gebruikt.
-
Haal de bakplaat uit de oven en leg hier het brood op, dat kan gewoon direct op de plaat zonder een velletje bakpapier. Schuif de plaat gelijk terug in de oven.
-
Bak het naanbrood in 3-5 minuten gaar. Houd bij het eerste brood goed in de gaten hoeveel tijd je nodig hebt, bij mijn oven bleek uiteindelijk 5 minuten het beste te zijn.
-
Bak op deze manier alle naanbroden.
Hoi Laura, gaat het om verse of gedroogde gist?
gedroogd, heb het er even bijgezet 🙂
Kun je de naambroden vervolgens ook invriezen?
Zeker! Heb ik zelf ook gedaan 🙂
Deze lijken me heel erg lekker ! Moet je perse gewone melk gebruiken of kan je ook amandelmelk of andere palntaardige “melk” gebruiken ? Anders doe ik straks alle moeite voor niets ?
Ik denk dat het wel moet kunnen.
Dag Laura,
De naan broodjes blazen op in de oven. Is dat de bedoeling?
Dan moet je ze nog dunner uitrollen. De eerste bij mij was iets dikker en daarbij had ik hetzelfde inderdaad.
Hoi Miranda
Bij mij gebeurde dat ook. Ik heb ze daarom halverwege de baktijd met een spatel omgekeerd. Ging heel makkelijk. Eerst rolde ik ze heel dun uit, maar toen werden ze erg hard en brokkelig. Het recept is wel heerlijk hoor, Laura.
afgelopen weekend deze naanbroodjes gemaakt en in de grillpan gebakken.
ging perfect en vielen zo goed in de smaak dat ze dit weekend weer op het menu staan!
liefs heidy
Vandaag de Naan broodjes gemaakt. Wat een heerlijk recept zeg! Als compliment zei een van de kids, deze zijn zo veel lekkerder dan in de winkel. Gaan we zeker nog een keer maken
Wat leuk om te horen!
Kun je de suiker ook weg laten of vervangen door een gezonder product? 🙂
Je kunt het niet weglaten omdat het nodig is om de gist te activeren. Met vervangers heb ik geen ervaring, maar het zijn slechts 2 theelepels op 8 grote naan, zo ongezond is dat dan niet (naar mijn idee).
Vandaag weer voor de zoveelste keer naan brood gemaakt zo lekker vinden ze het. Lekker met zelfgemaakte curry. Bedankt voor het geweldige recept
Hoi Laura,
Ik wil ze morgen gaan maken bij een heerlijke viscurry. Maar, ik heb vlak voor het eten nog een afspraak. Kan het kwaad als het deeg langer rijst? (Vanaf 15.00 tot avondeten) Of verliest de gist dan zijn werking? Of hoe kan ik dit anders oplossen?
Dan verliest het zijn werking. Gewoon wat eerder maken en dan later nog even opwarmen 🙂
Is het de bedoeling dat het deeg heel erg plakt? Ik krijg het amper van mijn handen af… Heb ik iets niet goed gedaan? Alvast bedankt!
Nee, dat is niet de bedoeling. Heb je wel wat bloem op het werkoppervlak gestrooid?
Nee dat heb ik niet gedaan haha. Ik dacht dat het dan misschien te droog werd en het zou mislukken aangezien het niet in het recept staat..
Deeg rijst langer bij een lagere temperatuur (kouder water) en (afgedekt)
In de koelkast.
Gist en zout kunnen samen tegelijkertijd in de kneedmachine.(beetje scheiden ivm met juist vermelde negatieve invloed van zout op gist) Suiker is absoluut niet nodig.
(Wel goede voeding voor gist)
De rijs in een oven(zonder luchtstroom) mag Max.zo’n 40 oC zijn Bij 50 oC sterft de gist af.
Bekijk ook eens een recept met yoghurt
Veel succes
Wat een superlekkere toevoeging aan het naanbrood is, als je de Griekse yoghurt een bosje verse koriander en een knoflookteentje in een foodprocessor kort mengt.
Hier mee je vervang je de gedroogde koriander en knoflookpoeder.
Hoi Laura je recepten zijn echt super lekker zelf ben ik nog maar elf maar ik ga het wel proberen te maken!
hi Laura,
Ik heb zojuist voor de allereerste keer naan gemaakt en volgens jouw recept en ze zien er prachtig uit. Ik heb havermelk gebruikt Vanavond even opwarmen voor bij de vegetarische curry. Bedankt voor dit recept.