Naanbrood

17 maart 2017
87

Hoewel ik al meerdere keren naanbrood heb gegeten, had ik het nog nooit zelf gemaakt. Wat een wereld van verschil zit er tussen het zelfgemaakte naanbrood en dat uit de supermarkt zeg. En heel cliché, ook veel lekkerder. Dit brood wordt voornamelijk gegeten bij Indiase gerechten, een curry bijvoorbeeld. Daar kun je het lekker in dippen, of serveer het met hummus. Maar ik moet je zeggen dat ik het zo lekker vind, dat ik één van de broden gelijk al zo heb opgepeuzeld. Omdat het eigenlijk een heel simpel brood is, gaf ik het wat extra smaak door kruiden toe te voegen. Daarin kun je naar hartenlust variëren.

Naanbrood

Naanbrood is makkelijk zelf te maken en hartstikke lekker. Probeer het recept voor dit Indiase brood zeker uit bij een heerlijke curry bijvoorbeeld, maar een smeerseltje erbij is het ook erg lekker.
Porties: 8 grote naans

Ingrediënten

  • 150 ml melk (handwarm)
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • 2 tl gedroogde gist (4 gram)
  • 450 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 tl koriander (gedroogd)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • peper
  • 2 el olie
  • 200 gram Griekse yoghurt

Instructies

  • Voeg één theelepel suiker en de gist toe aan de melk. Roer dit door en laat 10-15 minuten staan.
  • In een grote kom voeg je bloem, zout, bakpoeder, de overige suiker, koriander, knoflook en peper samen. Roer dit even door elkaar. Als in het schaaltje melk belletjes zijn ontstaan aan het oppervlak, kun je dit samen met de olie en Griekse yoghurt aan de rest toevoegen. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een mooi soepel deeg.
  • Vet de kom in met een beetje olie, maak een bal van het deeg en leg deze in de kom. Dek de kom af en laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven nu vast voor op de hoogste stand met de bakplaat al in de oven (bij mij was dat 250°C).
  • Na het rijzen druk je de lucht uit het deeg en verdeel je het in 8 delen. Voor kleinere naans maak je er gewoon kleinere bolletjes deeg van. Neem een bolletje deeg, druk het plat en rol het zo dun mogelijk uit in een langwerpige ovale vorm. De rest van de bolletjes deeg dek je af zolang je ze nog niet gebruikt.
  • Haal de bakplaat uit de oven en leg hier het brood op, dat kan gewoon direct op de plaat zonder een velletje bakpapier. Schuif de plaat gelijk terug in de oven.
  • Bak het naanbrood in 3-5 minuten gaar. Houd bij het eerste brood goed in de gaten hoeveel tijd je nodig hebt, bij mijn oven bleek uiteindelijk 5 minuten het beste te zijn.
  • Bak op deze manier alle naanbroden.
Tips

Het is ook mogelijk om de broden in de (grill)pan te bakken, dan bak je ze aan beide zijden goudbruin tot het brood gaar is. Gezien het formaat van mijn broden vond ik het makkelijker om ze in de oven te bakken.

Bewaren

In de koelkast 2-4 dagen te bewaren. In de vriezer tot een maand te bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

22 reacties

  1. Anne schreef:

    Hoi Laura, gaat het om verse of gedroogde gist?

    1. Laura Kieft schreef:

      gedroogd, heb het er even bijgezet 🙂

  2. Petra schreef:

    Kun je de naambroden vervolgens ook invriezen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker! Heb ik zelf ook gedaan 🙂

  3. Minke schreef:

    Deze lijken me heel erg lekker ! Moet je perse gewone melk gebruiken of kan je ook amandelmelk of andere palntaardige “melk” gebruiken ? Anders doe ik straks alle moeite voor niets ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat het wel moet kunnen.

  4. Miranda schreef:

    Dag Laura,

    De naan broodjes blazen op in de oven. Is dat de bedoeling?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan moet je ze nog dunner uitrollen. De eerste bij mij was iets dikker en daarbij had ik hetzelfde inderdaad.

    2. Marianne schreef:

      Hoi Miranda
      Bij mij gebeurde dat ook. Ik heb ze daarom halverwege de baktijd met een spatel omgekeerd. Ging heel makkelijk. Eerst rolde ik ze heel dun uit, maar toen werden ze erg hard en brokkelig. Het recept is wel heerlijk hoor, Laura.

  5. heidy schreef:

    afgelopen weekend deze naanbroodjes gemaakt en in de grillpan gebakken.
    ging perfect en vielen zo goed in de smaak dat ze dit weekend weer op het menu staan!
    liefs heidy

  6. Juul schreef:

    Vandaag de Naan broodjes gemaakt. Wat een heerlijk recept zeg! Als compliment zei een van de kids, deze zijn zo veel lekkerder dan in de winkel. Gaan we zeker nog een keer maken

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  7. Emma schreef:

    Kun je de suiker ook weg laten of vervangen door een gezonder product? 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het niet weglaten omdat het nodig is om de gist te activeren. Met vervangers heb ik geen ervaring, maar het zijn slechts 2 theelepels op 8 grote naan, zo ongezond is dat dan niet (naar mijn idee).

  8. Anneke schreef:

    Vandaag weer voor de zoveelste keer naan brood gemaakt zo lekker vinden ze het. Lekker met zelfgemaakte curry. Bedankt voor het geweldige recept

  9. Mirella schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil ze morgen gaan maken bij een heerlijke viscurry. Maar, ik heb vlak voor het eten nog een afspraak. Kan het kwaad als het deeg langer rijst? (Vanaf 15.00 tot avondeten) Of verliest de gist dan zijn werking? Of hoe kan ik dit anders oplossen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan verliest het zijn werking. Gewoon wat eerder maken en dan later nog even opwarmen 🙂

  10. Loeki schreef:

    Is het de bedoeling dat het deeg heel erg plakt? Ik krijg het amper van mijn handen af… Heb ik iets niet goed gedaan? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is niet de bedoeling. Heb je wel wat bloem op het werkoppervlak gestrooid?

      1. Loeki schreef:

        Nee dat heb ik niet gedaan haha. Ik dacht dat het dan misschien te droog werd en het zou mislukken aangezien het niet in het recept staat..

  11. J.Bruurmijn schreef:

    Deeg rijst langer bij een lagere temperatuur (kouder water) en (afgedekt)
    In de koelkast.
    Gist en zout kunnen samen tegelijkertijd in de kneedmachine.(beetje scheiden ivm met juist vermelde negatieve invloed van zout op gist) Suiker is absoluut niet nodig.
    (Wel goede voeding voor gist)
    De rijs in een oven(zonder luchtstroom) mag Max.zo’n 40 oC zijn Bij 50 oC sterft de gist af.
    Bekijk ook eens een recept met yoghurt
    Veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *