Arretjescake

Gepost: 17 oktober 2025 Laatst bewerkt: 1 november 2025
Arretjescake

Zelf arretjescake maken, zonder rauwe eieren? Met dit makkelijke basisrecept laat ik je zien hoe. Het resultaat is om te smullen!

Wat is arretjescake?

Arretjescake is een typisch Nederlands recept dat van oorsprong wordt gemaakt met suiker, rauwe eieren, boter of margarine, cacaopoeder en koekjes. Vanwege deze ingrediënten is het eigenlijk helemaal geen ‘cake’ en het hoeft ook niet de oven in. Je laat de cake opstijven in de koelkast, zoals een kwarktaart.

Zelf arretjescake maken

Met dit basisrecept maak je een ontzettend lekkere arretjescake zónder rauwe eieren. Sinds 2014 deel ik arretjescakereceptenen merkte ik dat thuisbakkers niet graag met rauwe eieren werken die niet verhit worden. Omdat de eieren voor smeuïgheid zorgen, koos ik ervoor om eerst een soort custard van de eieren te maken. Op die manier worden de eidooiers voldoende verhit en behoud je de lekkere smaak en structuur in de arretjescake.

Deze ingrediënten heb je nodig

  • Eidooiers. Het eiwit heb je niet nodig. Lees vooral mijn tips voor recepten met overgebleven eiwitten door.
  • Melk. Dit is nodig om custard te maken, maar kan ook worden vervangen door een plantaardige variant.
  • Suiker.
  • Vanille.
  • Roomboter. Echte boter vind ik vanwege de smaak een aanrader, maar harde margarine kan ook.
  • Cacaopoeder.
  • Biscuitjes. Kun je ook vervangen door andere koekjes, maar dan kan de hoeveelheid die je nodig hebt verschillen.
Arretjescake basisrecept

Arretjescake zonder ei

In dit recept maak ik de cake zonder rauwe eieren, door er een custard van te maken. Op die manier is het voor iedereen veilig om te eten en is er geen risico op salmonellabesmetting. Als je arretjescake zonder ei wil maken of liever zelf geen custard wil maken, dan adviseer ik om vla te gebruiken. Let er bij een ei-allergie op dat je vla zonder ei koopt, een plantaardige variant bijvoorbeeld (dit geldt ook voor de biscuitjes).

Gebruik 150 ml vla in plaats van de eidooiers, melk, vanille en 50 gram suiker. Dit meng je vervolgens met de resterende suiker, boter en cacaopoeder zoals in het recept vermeld.

Meer arretjescake recepten

Al jaren ben ik een groot fan van deze no-bake cake met cacaopoeder en biscuitjes en jullie ook! Dat is terug te zien aan het aan het aantal arretjescake recepten dat op Laura’s Bakery is gepubliceerd. Maak ze stuk voor stuk of gebruik de ideeën als inspiratie voor je eigen variaties:

Arretjescake bewaren

Dit recept is perfect om uit te delen, want het is geliefd bij iedereen. Omdat het na een paar dagen bewaren nog net zo lekker smaakt, kun je het goed voorbereiden voor een feestje. Trakteren? Versier de bovenkant van de cake dan met sprinkles, Smarties of andere decoratie.

Hoelang blijft arretjescake goed?

De cake blijft in de koelkast maximaal 5 dagen luchtdicht verpakt houdbaar.

Kun je arretjescake invriezen?

Dit heb ik nog niet eerder geprobeerd. Heb jij het thuis wel getest? Laat het resultaat in de reacties onder dit artikel weten.

Oma's Arretjescake recept

Tips: arretjescake maken

Welke biscuitjes gebruik jij?

Ik heb de meest simpele en goedkope theebiscuitjes gebruikt. Je kunt dit natuurlijk vervangen door allerlei koekjes zoals volkoren biscuitjes, kokosbiscuitjes en ook lange vingers heb ik al wel eens van lezers terug gehoord. Let er wel op dat andere koekjes een andere verhouding in gewicht en massa hebben, waardoor je er wellicht meer of minder van nodig hebt.

Kan ik de roomboter vervangen?

Ja, dit kun je 1:1 door harde margarine vervangen.

Kan ik de zelfgemaakte custard vervangen door banketbakkersroom?

Ja, dit kan heel goed. Je hebt in dit geval 150 gram nodig en je laat het volgende uit het recept weg: de eidooiers, melk, vanille-extract en 30 gram suiker.

Het Kinderbakboek 2

30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding
Arretjescake zonder rauwe eieren maken
Arretjescake maken
Arretjescake maken WM (4)
Arretjescake maken
Arretjescake maken

 

Arretjescake recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Arretjescake recept

Zelf arretjescake maken zonder rauwe eieren? Met dit makkelijke basisrecept laat ik je zien hoe je dit doet. Het resultaat is om te smullen!
Bereiding35 minuten
koeltijd8 uur
Porties: 12 plakjes
cakevorm 25 cm

Ingrediënten

  • 3 eidooiers
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el vanille-extract
  • 80 ml melk
  • 250 gram ongezouten roomboter gesmolten
  • 75 gram cacaopoeder
  • 250 gram theebiscuitjes

Benodigdheden

Instructies

  • Klop de eidooiers, 100 gram suiker en vanille-extract in een kom door elkaar.
  • In een pannetje verhit je de melk. Zodra het begint te koken, zet je het vuur uit. Je ziet dat het begint te koken doordat er belletjes aan de rand van de pan ontstaan.
  • Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer tot het helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk vervolgens in delen toe en roer tot er een egaal mengsel ontstaat.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng het al roerend aan de kook. Zorg dat je goed over de bodem roert met behulp van een spatel. Na enkele minuten wordt de vla dikker.
  • Haal het pannetje van de warmtebron af en roer de boter er doorheen. Schenk in een kom en mix samen met de overige 200 gram suiker en het cacaopoeder tot één geheel.
  • Breek de biscuitjes in stukjes. Voeg de biscuitjes toe en spatel goed door het chocolademengsel.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het mengsel erin. Spreid het gelijkmatig uit. Bestrooi eventueel met decoratie en druk licht aan.
  • Dek de vorm af met folie en laat de arretjescake minimaal een nacht in de koelkast opstijven.

Tips

  • Is de arretjescake na een nacht in de koelkast nog een beetje plakkerig? Laat hem dan nog wat langer staan. Dan kun je er nog makkelijker plakjes van snijden.
  • Je snijdt met gemak 12 plakjes uit de arretjescake, maar dit zijn best grote porties. Je kunt de plakjes ook doormidden snijden, dan heb je 24 stukjes.
Bewaren

Bewaar luchtdicht verpakt in de koelkast, hier blijft het zo'n 5 dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

  1. Mieke Venner - Drabbels schreef:

    5 sterren
    Mooie timing
    Zeer lekker en veilig recept!

  2. Ruth de Wit schreef:

    Dank voor deze tip!
    Hier in Kenia moet je nog voorzichtiger zijn met rauwe eieren.
    Tot nu toe stopte ik de arretjescake 24 uur in de vriezer en dat werkt ook goed.

  3. sam isbouts schreef:

    5 sterren
    super lekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept