Panna cotta met aardbeien

Gepost: 6 maart 2017 Laatst bewerkt: 21 maart 2024
Panna cotta met aardbeien
53

Ongeveer 8 jaar geleden ging ik op eindexamenreis naar Rome en dat was fantastisch! We aten ’s avonds met een groep van 50 man in verschillende restaurants. Geen culinaire hoogstandjes, maar wel prima eten voor een groep hongerige tieners die de hele dag door de stad gelopen hebben. Een van die keren kregen we als toetje allemaal een plastic bakje met een soort pudding dat niet echt in de smaak viel. Ik had nog nooit zoiets geproefd en kon het ook totaal niet plaatsen qua smaak. Pas jaren later had ik door wat we nu eigenlijk hadden gegeten die avond: panna cotta. Wel een hele slechte panna cotta overigens, daar kwam ik namelijk achter toen ik wel een goede panna cotta met aardbeien at.

Panna cotta is een typisch Italiaans dessert en is eigenlijk een soort slagroom pudding. De klassieker wordt meestal geserveerd met aardbeien, maar in principe kun je het met vele soorten fruit combineren. Zelfs een chocolade panna cotta behoort tot de mogelijkheden. Onlangs maakte ik zelf voor het eerst panna cotta met aardbeien. Wauw, wat kan dit dessert lekker zijn zeg! En om die panna cotta uit dat plastic bakje helemaal te vergeten, ga ik in april weer naar Rome om op zoek te gaan naar een overheerlijke panna cotta. Nou ja, niet speciaal daarvoor natuurlijk, maar het staat wel op mijn lijstje als ik deze prachtige stad straks weer ga bezoeken.

BAKTIP: Deze souffléschaaltjes (ramekins) zijn geschikt voor alle soorten recepten, waaronder deze panna cotta met aardbeien: ze kunnen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.

 

pannacotta met aardbeien 2a

Meer panna cotta recepten

Ga jij direct aan de slag met dit heerlijke aardbeien panna cotta recept of ben je op zoek naar andere verrassende smaken? Neem dan eens een kijkje bij een van deze andere panna cotta recepten:

 

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Panna cotta met aardbeien

Zelfgemaakte panna cotta kan heel erg lekker zijn. Zeker deze panna cotta met aardbeien. Wat een heerlijk dessert!
Porties: 4 personen
ramekins 9 cm (4 stuks)

Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 2 tl vanille extract
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Voor de topping

  • 200 gram aardbeien
  • 4 el water
  • 2 el fijne kristalsuiker

Benodigdheden

Instructies

  • Laat de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten weken in een schaaltje koud water. In een pannetje breng je de slagroom aan de kook. Voeg de vanille extract en suiker toe en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan het slagroom mengsel. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost.
  • Verdeel het mengsel over de vier schaaltjes. Ik gebruikte ramekins, maar je kunt vele soorten schaaltjes of potjes gebruiken. Laat de ramekins op het aanrecht staan tot het mengsel lauwwarm is, dek ze dan af met keukenfolie en zet ze in de koelkast. Laat ze hier minimaal 3 uur staan. Ik maakte ze zelf een dag van tevoren en liet ze een hele nacht in de koelkast staan.
  • De aardbeientopping is een soort coulis en is eenvoudig te maken. Snij de aardbeien in kleine blokjes en doe deze met het water en de suiker in een pan. Op een laag vuur verhit je de aardbeien, ze zullen uiteindelijk uit elkaar vallen en een soort aardbeiensaus worden. Roer regelmatig door. Op het eind kun je het geheel eventueel pureren met een staafmixer. Zelf vind ik een paar stukjes aardbei wel lekker, dus ik prakte alleen de grote stukjes aardbei fijner met een vork. Je kunt dit trouwens zowel warm als koud over de panna cotta gieten.
  • Om de panna cotta uit de schaaltjes te halen zet je een kommetje met heet (gekookt) water klaar. Doop de schaaltjes in het water zodat de buitenkant van de pudding als het ware smelt, houd ze niet te lang in het water. Draai de schaaltjes om boven een bordje en los de panna cotta uit hun vorm.
  • Serveer de panna cotta met de aardbeiencoulis.
Tips

Vind je het lossen uit de schaaltjes maar een gedoe? Je kunt ze ook gewoon in de schaaltjes serveren natuurlijk.
Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

30 reacties

  1. Dinneke schreef:

    De gelatine blaadjes, hoeveel gr ?
    Er bestaan verschillende maten gelatine blaatjes !

    1. Laura Kieft schreef:

      Die van dr. Oetker, 1,66 gram per stuk

  2. Dinneke schreef:

    Bedankt Laura .
    Laura is er een berekening hoeveel gelatine op hoeveel cm room bv?

    1. Laura Kieft schreef:

      Verschilt per recept, maar er zijn inderdaad wel ‘regeltjes’. Dat staat altijd op de verpakking gelatine (kan verschillen per soort namelijk).

  3. Coby schreef:

    Beste Laura,

    Ik wil geen gelatine eten, is daar een goed alternatief voor?

    Groet Coby

    1. Lennard schreef:

      Agar agar is een goed alternatief als je een vegetarisch geleermiddel zoekt. Pectine is ook een mogelijkheid.

    2. Laura Kieft schreef:

      agar agar is inderdaad een alternatief.

  4. Wilma schreef:

    Wat bedoel je met vanille extract?

  5. Dinneke schreef:

    Is agar agar overal te vinden, of moet je naar een speciaal zaak ?
    Groetjes Dinneke ?

    1. Lennard schreef:

      Agar agar is vrijwel in iedere toko te verkrijgen.

  6. Jenneke schreef:

    Hoi Laura,

    Het lijkt me een heerlijk recept. Ik vraag me af of je voor de saus ook diepvriesfruit kan gebruiken, of wordt dit te nat/dun?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan wel hoor. Je zou het hooguit iets langer moeten doorkoken als het te dun blijkt.

  7. Alysha schreef:

    Hoi Laura,
    Zou je de coulis ook al eerder kunnen maken en in de koelkast kunnen bewaren?
    Groetjes Alysha

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  8. Jardara schreef:

    Hallo Laura,

    Nog mijn complimenten met je interessante en smakelijke site!
    Kan je i.p.v. gelatine voor dit recept agar agar gebruiken? Wat is dan
    de verhouding?

    Groetjes,
    Jardara

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, verhouding durf ik niet te zeggen. Kijk even op de verpakking van je agaragar, daar zou het op moeten staan.

  9. marja schreef:

    ik wil graag recept voor een rood fruit panna cotta
    alle recepten zijn vanille panna cotta met een topping van aardbei etc
    hoe zijn de verhoudingen als ik fruit puree en room samen wil voegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf nog niet gemaakt op die manier, maar als dat wel zo is dan deel ik het recept natuurlijk. Ik moet dat eerst zelf ook testen voordat ik daar meer over kan zeggen.

  10. Heleen schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb deze lekkere panna cotta’s gemaakt! Heerlijk!
    Bij mij zakte de gelatine een beetje naar beneden en dat zag je dus aan de bovenkant als ik ze uit de bakjes haalde. Heb jij enig idee hoe dat kan of wat ik hier aan kan doen?

    Dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Heleen, wat vervelend! Had je de gelatine wel voldoende laten oplossen en goed erdoor gemengd?

      1. Heleen schreef:

        Hi Laura, Ja, ik dacht van wel. Ik heb door de slagroom geroerd toen de gelatine erin zat. Ik zag het niet meer terug en dacht dat het daardoor voldoende was opgelost. Hoe lang wacht jij meestal voordat je het in de vormpjes giet?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het kan meteen in de ramekins, maar ik wacht wel tot het mengsel lauw is voordat het de koeling ingaat (zie recept). Heb je het misschien meteen in de koelkast gezet?

          1. Heleen schreef:

            Ik heb het maar een half uurtje laten afkoelen, dat zal dan toch de fout geweest zijn! Dank om dat te verklaren, de volgende keer moet ik toch echt geduld hebben dan ;).

          2. Laura Kieft schreef:

            Bakken is ook echt een kwestie van geduld hebben ja 😀

  11. Heleen schreef:

    Hallo Laura,

    Kan ik de aardbeiensaus gelijk over de panna cotta gieten en dan een paar uur later serveren of moet je daarmee wachten tot vlak voor het serveren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dat pas op moment van serveren doen.

  12. Ricardobakt schreef:

    Is het bij dit recept ook mogenlijk om xanthaangom te gebruiken als verdikkingsmiddel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee, dus dat zou ik helaas niet weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *