Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Panna cotta met aardbeien

Laura Kieftdoor Laura Kieft
06 maart 2017
in Desserts, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Ongeveer 8 jaar geleden ging ik op eindexamenreis naar Rome en dat was fantastisch! We aten ’s avonds met een groep van 50 man in verschillende restaurants. Geen culinaire hoogstandjes, maar wel prima eten voor een groep hongerige tieners die de hele dag door de stad gelopen hebben. Een van die keren kregen we als toetje allemaal een plastic bakje met een soort pudding dat niet echt in de smaak viel. Ik had nog nooit zoiets geproefd en kon het ook totaal niet plaatsen qua smaak. Pas jaren later had ik door wat we nu eigenlijk hadden gegeten die avond: panna cotta. Wel een hele slechte panna cotta overigens, daar kwam ik namelijk achter toen ik wel een goede panna cotta met aardbeien at.

Panna cotta is een typisch Italiaans dessert en is eigenlijk een soort slagroom pudding. De klassieker wordt meestal geserveerd met aardbeien, maar in principe kun je het met vele soorten fruit combineren. Zelfs een chocolade panna cotta behoort tot de mogelijkheden. Onlangs maakte ik zelf voor het eerst panna cotta met aardbeien. Wauw, wat kan dit dessert lekker zijn zeg! En om die panna cotta uit dat plastic bakje helemaal te vergeten, ga ik in april weer naar Rome om op zoek te gaan naar een overheerlijke panna cotta. Nou ja, niet speciaal daarvoor natuurlijk, maar het staat wel op mijn lijstje als ik deze prachtige stad straks weer ga bezoeken.

Recept afdrukken

Panna cotta met aardbeien

Zelfgemaakte panna cotta kan heel erg lekker zijn. Zeker deze panna cotta met aardbeien. Wat een heerlijk dessert!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 2 tl vanille extract
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Voor de topping

  • 200 gram aardbeien
  • 4 el water
  • 2 el fijne kristalsuiker

Instructies

  • Laat de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten weken in een schaaltje koud water. In een pannetje breng je de slagroom aan de kook. Voeg de vanille extract en suiker toe en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan het slagroom mengsel. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost.
  • Verdeel het mengsel over de vier schaaltjes. Ik gebruikte ramekins, maar je kunt vele soorten schaaltjes of potjes gebruiken. Laat de ramekins op het aanrecht staan tot het mengsel lauwwarm is, dek ze dan af met keukenfolie en zet ze in de koelkast. Laat ze hier minimaal 3 uur staan. Ik maakte ze zelf een dag van tevoren en liet ze een hele nacht in de koelkast staan.
  • De aardbeientopping is een soort coulis en is eenvoudig te maken. Snij de aardbeien in kleine blokjes en doe deze met het water en de suiker in een pan. Op een laag vuur verhit je de aardbeien, ze zullen uiteindelijk uit elkaar vallen en een soort aardbeiensaus worden. Roer regelmatig door. Op het eind kun je het geheel eventueel pureren met een staafmixer. Zelf vind ik een paar stukjes aardbei wel lekker, dus ik prakte alleen de grote stukjes aardbei fijner met een vork. Je kunt dit trouwens zowel warm als koud over de panna cotta gieten.
  • Om de panna cotta uit de schaaltjes te halen zet je een kommetje met heet (gekookt) water klaar. Doop de schaaltjes in het water zodat de buitenkant van de pudding als het ware smelt, houd ze niet te lang in het water. Draai de schaaltjes om boven een bordje en los de panna cotta uit hun vorm.
  • Serveer de panna cotta met de aardbeiencoulis.
Tips

Vind je het lossen uit de schaaltjes maar een gedoe? Je kunt ze ook gewoon in de schaaltjes serveren natuurlijk.

Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen houdbaar.

Vorige post

Volgende post

Cornetje vouwen
FAQ: (food)bloggen doe je zo!

Related Posts

Vanillecake zonder ei

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft
16 januari 2021
18

Mijn...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft
13 januari 2021
16

Het...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft
10 januari 2021
27

Zoals...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 28

  1. Dinneke says:
    4 jaar geleden

    De gelatine blaadjes, hoeveel gr ?
    Er bestaan verschillende maten gelatine blaatjes !

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Die van dr. Oetker, 1,66 gram per stuk

      Beantwoorden
  2. Dinneke says:
    4 jaar geleden

    Bedankt Laura .
    Laura is er een berekening hoeveel gelatine op hoeveel cm room bv?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Verschilt per recept, maar er zijn inderdaad wel ‘regeltjes’. Dat staat altijd op de verpakking gelatine (kan verschillen per soort namelijk).

      Beantwoorden
  3. Coby says:
    4 jaar geleden

    Beste Laura,

    Ik wil geen gelatine eten, is daar een goed alternatief voor?

    Groet Coby

    Beantwoorden
    • Lennard says:
      4 jaar geleden

      Agar agar is een goed alternatief als je een vegetarisch geleermiddel zoekt. Pectine is ook een mogelijkheid.

      Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      agar agar is inderdaad een alternatief.

      Beantwoorden
  4. Wilma says:
    4 jaar geleden

    Wat bedoel je met vanille extract?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Dat is een vanille smaakstof: http://www.handigebaktips.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/

      Beantwoorden
  5. Dinneke says:
    4 jaar geleden

    Is agar agar overal te vinden, of moet je naar een speciaal zaak ?
    Groetjes Dinneke ?

    Beantwoorden
    • Lennard says:
      4 jaar geleden

      Agar agar is vrijwel in iedere toko te verkrijgen.

      Beantwoorden
  6. Jenneke says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Het lijkt me een heerlijk recept. Ik vraag me af of je voor de saus ook diepvriesfruit kan gebruiken, of wordt dit te nat/dun?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Dat kan wel hoor. Je zou het hooguit iets langer moeten doorkoken als het te dun blijkt.

      Beantwoorden
  7. Alysha says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Zou je de coulis ook al eerder kunnen maken en in de koelkast kunnen bewaren?
    Groetjes Alysha

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ja hoor, geen probleem.

      Beantwoorden
  8. Jardara says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Nog mijn complimenten met je interessante en smakelijke site!
    Kan je i.p.v. gelatine voor dit recept agar agar gebruiken? Wat is dan
    de verhouding?

    Groetjes,
    Jardara

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat kan, verhouding durf ik niet te zeggen. Kijk even op de verpakking van je agaragar, daar zou het op moeten staan.

      Beantwoorden
  9. marja says:
    2 jaar geleden

    ik wil graag recept voor een rood fruit panna cotta
    alle recepten zijn vanille panna cotta met een topping van aardbei etc
    hoe zijn de verhoudingen als ik fruit puree en room samen wil voegen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Heb ik zelf nog niet gemaakt op die manier, maar als dat wel zo is dan deel ik het recept natuurlijk. Ik moet dat eerst zelf ook testen voordat ik daar meer over kan zeggen.

      Beantwoorden
  10. Heleen says:
    1 jaar geleden

    Hi Laura,

    Ik heb deze lekkere panna cotta’s gemaakt! Heerlijk!
    Bij mij zakte de gelatine een beetje naar beneden en dat zag je dus aan de bovenkant als ik ze uit de bakjes haalde. Heb jij enig idee hoe dat kan of wat ik hier aan kan doen?

    Dankjewel!

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Hi Heleen, wat vervelend! Had je de gelatine wel voldoende laten oplossen en goed erdoor gemengd?

      Beantwoorden
      • Heleen says:
        1 jaar geleden

        Hi Laura, Ja, ik dacht van wel. Ik heb door de slagroom geroerd toen de gelatine erin zat. Ik zag het niet meer terug en dacht dat het daardoor voldoende was opgelost. Hoe lang wacht jij meestal voordat je het in de vormpjes giet?

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          1 jaar geleden

          Het kan meteen in de ramekins, maar ik wacht wel tot het mengsel lauw is voordat het de koeling ingaat (zie recept). Heb je het misschien meteen in de koelkast gezet?

          Beantwoorden
          • Heleen says:
            1 jaar geleden

            Ik heb het maar een half uurtje laten afkoelen, dat zal dan toch de fout geweest zijn! Dank om dat te verklaren, de volgende keer moet ik toch echt geduld hebben dan ;).

          • Laura Kieft says:
            1 jaar geleden

            Bakken is ook echt een kwestie van geduld hebben ja 😀

  11. Pingback: kwark panna cotta met kersen - Laura's Bakery
  12. Heleen says:
    2 maanden geleden

    Hallo Laura,

    Kan ik de aardbeiensaus gelijk over de panna cotta gieten en dan een paar uur later serveren of moet je daarmee wachten tot vlak voor het serveren?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Ik zou dat pas op moment van serveren doen.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • BAKTIP! Appel-kaneelcake met een lekkere laag fudge er bovenop. Je maakt de fudgelaag ontzettend snel en makkelijk, doordat je er kant-en-klare fudge voor gebruikt! Maar je kunt het bijvoorbeeld ook vervangen door dulce de leche, ook erg lekker 😉.⁠
⁠
Het recept staat al even online en is te vinden via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#fudge #cake #appelkaneelcake #baktip #bakken
  • NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/139832269_281229826684238_2033910250201291457_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=vFpjRSILrG4AX9-NXsg&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=593fde43280c8b5657176f0b4c555266&oe=602DD90B' title='NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura's Bakery. Daar werd namelijk ontzettend vaak naar gevraagd! Heb jij nog meer verzoekjes op het gebied van brood? Laat ze maar horen in de comments 👇🏻.⁠ ⁠ Het recept voor dit wit brood en nog vele andere broden vind je op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken'>
  • KOOKTIP! Ooit al eens een hartige galette gemaakt of gegeten? Deze met pompoen en geitenkaas is een heerlijke hartige taart voor bij het avondeten.⁠
⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#galette #hartigetaart #pompoen #geitenkaas #vegetarisch
  • NIEUW! Moussaka, een heerlijke ovenschotel met aubergine en kaneel die al heel lang op mijn lijst stond om mee aan de slag te gaan. Het resultaat was ongelofelijk lekker. Een echt comfort food recept waarmee de blue monday geen kans meer maakt 😄⁠.⁠
⁠
Het recept vind je vanaf vandaag online, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#moussaka #kooktip #ovenschotel
  • Een bananenbrood met een vleugje chocolade. Bij het aansnijden van dit gemarmerde bananenbrood word je door ieder plakje verrast!⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vindt het via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#bananenbrood #marmercake #chocolade #zondagbakdag
  • NIEUW! Ben je dol op vanillecake maar moet je deze i.v.m. een allergie zonder ei maken? Dat komt goed uit, speciaal voor jou ontwikkelde ik dit ei-vrije vanillecake recept. De cake is trouwens niet veganistisch, want ik wilde deze versie zo dicht mogelijk bij het origineel houden en het recept bevat daarom o.a. roomboter. Maar ook daar ga ik binnenkort mee aan de slag!⁠
⁠
Het recept vind je nu op het blog, link in bio > @laurasbakery. ⁠
⁠
#eivrijecake #bakkenzonderei #cake

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Basisrecept vanille botercrème

Biscuit recept

Snelle cinnamon rolls

Volgende Post
FAQ: (food)bloggen doe je zo!

FAQ: (food)bloggen doe je zo!

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Sweet chili saus

22 januari 2021

Wit brood

20 januari 2021

Moussaka

18 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Sweet chili saus

door Laura Kieft-22 januari 2021-0

Ik was er vroeger niet dol op, maar tegenwoordig staat er altijd een fles sweet chili saus in de kast. Sterker nog, sinds kort staat daar een fles met zelfgemaakte sweet chili saus bij. Nooit...

Wit brood

door Laura Kieft-20 januari 2021-11

Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit...

Moussaka

door Laura Kieft-18 januari 2021-16

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies...

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft-16 januari 2021-18

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe...

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-23

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-16

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-27

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-7

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-26

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-8

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-9

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-5

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

Printable: bladerdeegstengels

door Laura Kieft-28 december 2020-0

Tijd voor alweer de laatste printable van het jaar! Begin dit jaar had ik zelfs nog nooit over printables nagedacht en nu zijn er al ontzettend veel verschenen op Laura’s Bakery. Een ontzettend leuk spontaan...

Champagne snoepjes

door Laura Kieft-27 december 2020-3

Deze champagne snoepjes maakte ik vorig jaar voor mijn column in Vriendin en ik heb nog nooit zóveel gelachen bij het maken van een recept. Ik doopte ze op een gegeven moment om tot drilsnoepjes...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan