Zelf kruidenboter maken is één van die dingen waar ik nooit over nadacht, terwijl het zo ontzettend simpel is om zelf te maken. En nog veel lekkerder ook dan de kant-en-klare variant! In dit makkelijke recept laat ik zien hoe je een kruidenboter met verse kruiden maakt en hoe je op veel manieren kunt variëren.

Zelf kruidenboter maken

Eén van de grote voordelen wanneer je dit zelf maakt, is dat je het kruidenmengsel precies naar jouw smaak kunt samenstellen. In dit recept koos ik voor verse kruiden: peterselie, dille en bieslook. Dit combineerde ik met knoflook, een echte smaakmaker. Wissel deze kruiden vooral af met basilicum, tijm, rozemarijn of ga voor gedroogde kruiden zoals paprikapoeder of chili flakes.

Jouw zelfgemaakte boter kun je met een lekker brood en andere dips serveren. Soms spuit ik een deel van de kruidenboter in kleine toefjes. Dat staat niet alleen heel feestelijk, je kunt zo ook eenvoudig steeds een kleine portie uit de vriezer halen. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om een toefje te serveren bij een biefstuk?

Meer kruidenboter recepten

In Het Borrelhapjes bakboek vind je in totaal vijf verschillende kruidenboter recepten terug, waaronder deze klassieker. Bij elke gelegenheid past weer een andere smaakcombinatie en daarom is het handig om verschillende recepten achter de hand te hebben. Naast het basisrecept zijn deze vier varianten in het boek te vinden:

  • Pesto-tomaat kruidenboter
  • Rozemarijn zeezout kruidenboter
  • Italiaanse kruidenboter
  • Pittige kruidenboter met limoen

BAKTIP: De boter in toefjes spuiten en serveren? Daarvoor heb je spuitzakken nodig en een stervormig spuitmondje.

Kruidenboter recepten uit het borrelhapjes bakboek

Pesto-tomaat kruidenboter uit het borrelhapjes bakboek

Stokbrood vullen met kruidenboter

Een zelfgemaakte kruidenboter doet het altijd erg goed op de borreltafel of bij de barbecue, maar je kunt er ook ontzettend lekkere (stok)broden mee vullen. Wie houdt er nou niet van stokbrood met kruidenboter? Ik heb een paar lekkere recepten voor jullie om dit zelf te maken:

Kruidenboter bewaren

Bewaar je kruidenboter altijd goed afgesloten, anders ruikt je hele koelkast naar deze lekkere spread. Het is gemakkelijk te bewaren in de koelkast of vriezer, waardoor je het uitstekend kunt voorbereiden voor een feestje of diner.

Hoe lang blijft kruidenboter goed?

Luchtdicht verpakt kun je het zeker een week in de koelkast bewaren. Daarvoor gebruik ik graag de kleinste variant van deze handige bewaardozenset, echt onmisbaar in mijn keuken.

Kun je kruidenboter invriezen?

Ingevroren blijft het drie maanden goed, luchtdicht verpakt. Invriezen doe ik het liefst in verschillende portie groottes, zodat je niet een heel bakje hoeft te ontdooien terwijl je maar een toefje nodig hebt. Laat het de avond van tevoren ontdooien in de koelkast.

Rozemarijn zeezout kruidenboter uit het borrelhapjes bakboek

Pittige kruidenboter uit het borrelhapjes bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: kruidenboter maken

Kan ik de kruidenboter met gedroogde kruiden maken?

In onderstaand recept gebruik ik verse kruiden, maar je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken óf een combinatie. Door bijvoorbeeld knoflookpoeder en verse, gehakte basilicum te combineren kun je een heerlijke kruidenboter maken met zowel gedroogde als verse kruiden. Van gedroogde kruiden heb je in principe minder nodig, omdat de smaak hiervan sterker is.

Kan ik het ook maken met margarine?

Dat kan zeker, hoewel de smaak van margarine uiteraard wel anders is. Kies het liefst een harde margarine, dit geeft qua textuur hetzelfde effect als roomboter.

In toefjes invriezen

Als de (zachte) boter klaar is schep je het in een spuitzak met stervormige spuitmond. Op een vel bakpapier spuit je er toefjes van. Zet ze in de vriezer zodat ze goed hard worden. Op deze manier kun je een toefje (of meer) per keer ontdooien.

Kruidenboter in plakjes

Als de boter klaar is schep je dit op folie, vouw het folie dicht en draai de zijkanten dicht. Zo vormt zich een rol. Leg deze in de koelkast om op te stijven. Eenmaal uitgehard kun je er plakjes vanaf snijden.

Welke boter moet ik gebruiken?

Gebruik een goede kwaliteit boter. Het smaak- en textuurverschil is in dit recept goed terug te proeven en daarom de moeite waard. Zorg er in ieder geval voor dat je boter op kamertemperatuur is als je aan het recept begint, anders is het lastig om de kruiden er doorheen te mengen.

Bewaren

In een afgesloten bakje in de koelkast minstens een week houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Kruidenboter in toefjes invriezen

Kruidenboter worst in plakjes

 

Kruidenboter recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Kruidenboter recept

Zelf kruidenboter maken is hartstikke simpel en zoveel lekkerder dan de kant-en-klare bakjes uit de supermarkt. Probeer dit makkelijke recept maar eens uit!
Bereiding5 minuten
Porties: gram

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 3 tl citroensap
  • 20 gram platte peterselie
  • 5 gram dille
  • 10 gram bieslook
  • 2-3 teentjes knoflook
  • peper en zout naar smaak

Benodigdheden

Instructies

Bereiding met foodprocessor

  • Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en mix tot een egale spread. Breng op smaak met peper en zout.

Bereiding zonder foodprocessor

  • Hak de peterselie, dille en bieslook fijn. Pers de teentjes knoflook uit. Meng dit in een kleine kom met boter en citroensap. Dit kan met een vork, maar ook een spatel werkt prima. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Je kunt het direct serveren!
Tips

Een bakje met kruidenboter maar saai? Je kunt er ook toefjes of plakjes van maken. Lees in de tips boven het recept terug hoe je dat precies doet.
Bewaren

In een afgesloten bakje in de koelkast minstens een week houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. Rosanne schreef:

    Je kan zo veel meer kruiden gebruiken voor je kruidenboter.
    Mijn standaard kruiden zijn: bieslook, basilicum en peterselie.
    Maar als ik ergens tijm of rozemarijn van over heb gooi ik dat er ook doorheen (wel het blad van de takjes halen, de takjes zijn te stug voor in de kruidenboter)
    Overigens gebruik ik ook nooit citroensap, das weer een leuk idee voor de volgende portie

  2. Eigenlijk is het inderdaad heel gemakkelijk om zelf kruidendokter te maken, nog nooit echt bij stilgestaan ☺️ Dat ga ik zeker eens doen! X

  3. Melanie Valkenburg schreef:

    Ik heb een paar dagen terug voor kerst kransjes van kruidenboter gemaakt voor bij het gourmetten. 10 min in de vriezer, een rood lintje eromheen en klaar! Super snel extraatje voor de kersttafel. Bedankt voor het recept XD

  4. nicole schreef:

    ik zweer bij eigen gemaakte kruidenboter en ik heb hetzelfde recept maar dan een scheutje maggi aroma erbij
    Heerlijk

  5. L schreef:

    Zo lekker! Gisteren gemaakt voor vandaag en kreeg complimenten van onze gasten.

  6. Mirella schreef:

    Hallo Laura,

    Ik had de vraag of je de kruidenboter ook met gedroogde kruiden kan maken, en heb je dan dezelfde grammen nodig?

    Gr,
    Mirella

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker. Je hebt dan minder nodig omdat die smaak sterker is.

  7. Mirella schreef:

    Dank je wel. Zou ik dan theelepel hoeveelheid mogen?
    Morgen staat er een heerlijke biefstuk op het menu. Het komt dus goed uit ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou gewoon naar smaak toevoegen, dat doe ik zelf altijd als ik gedroogde kruiden gebruik ipv verse 🙂

  8. Joyce schreef:

    Leuk dit ik heb dit net gemaakt. Heb er kransjes van gemaakt nu liggen ze in de diepvries tot 1e kerstdag ik ben benieuwd op de reacties van onze gasten die bij ons komen eten.

  9. Deze uitgeprobeerd en het is heerlijk! Bovendien makkelijk en snel klaar. Voor mij de ideale combinatie. Dank!

  10. Siets schreef:

    Aangezien ik geen citroen had heb ik het met mandarijnsap gemaakt en was erg lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed! Ook een lekkere variatie.

  11. Elke schreef:

    Hoelang kan je deze bewaren in de diepvries?

    1. Laura Kieft schreef:

      3 maanden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept