Zelf kruidenboter maken is één van die dingen waar ik nooit over nadacht, terwijl het zo ontzettend simpel is om zelf te maken. En nog veel lekkerder ook dan de kant-en-klare variant! In dit makkelijke recept laat ik zien hoe je een kruidenboter met verse kruiden maakt en hoe je op veel manieren kunt variëren.
Zelf kruidenboter maken
Eén van de grote voordelen wanneer je dit zelf maakt, is dat je het kruidenmengsel precies naar jouw smaak kunt samenstellen. In dit recept koos ik voor verse kruiden: peterselie, dille en bieslook. Dit combineerde ik met knoflook, een echte smaakmaker. Wissel deze kruiden vooral af met basilicum, tijm, rozemarijn of ga voor gedroogde kruiden zoals paprikapoeder of chili flakes.
Jouw zelfgemaakte boter kun je met een lekker brood en andere dips serveren. Soms spuit ik een deel van de kruidenboter in kleine toefjes. Dat staat niet alleen heel feestelijk, je kunt zo ook eenvoudig steeds een kleine portie uit de vriezer halen. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om een toefje te serveren bij een biefstuk?
Meer kruidenboter recepten
In Het Borrelhapjes bakboek vind je in totaal vijf verschillende kruidenboter recepten terug, waaronder deze klassieker. Bij elke gelegenheid past weer een andere smaakcombinatie en daarom is het handig om verschillende recepten achter de hand te hebben. Naast het basisrecept zijn deze vier varianten in het boek te vinden:
- Pesto-tomaat kruidenboter
- Rozemarijn zeezout kruidenboter
- Italiaanse kruidenboter
- Pittige kruidenboter met limoen
BAKTIP: De boter in toefjes spuiten en serveren? Daarvoor heb je spuitzakken nodig en een stervormig spuitmondje.
Je kan zo veel meer kruiden gebruiken voor je kruidenboter.
Mijn standaard kruiden zijn: bieslook, basilicum en peterselie.
Maar als ik ergens tijm of rozemarijn van over heb gooi ik dat er ook doorheen (wel het blad van de takjes halen, de takjes zijn te stug voor in de kruidenboter)
Overigens gebruik ik ook nooit citroensap, das weer een leuk idee voor de volgende portie
Eigenlijk is het inderdaad heel gemakkelijk om zelf kruidendokter te maken, nog nooit echt bij stilgestaan ☺️ Dat ga ik zeker eens doen! X
Ik heb een paar dagen terug voor kerst kransjes van kruidenboter gemaakt voor bij het gourmetten. 10 min in de vriezer, een rood lintje eromheen en klaar! Super snel extraatje voor de kersttafel. Bedankt voor het recept XD
ik zweer bij eigen gemaakte kruidenboter en ik heb hetzelfde recept maar dan een scheutje maggi aroma erbij
Heerlijk
Zo lekker! Gisteren gemaakt voor vandaag en kreeg complimenten van onze gasten.
Hallo Laura,
Ik had de vraag of je de kruidenboter ook met gedroogde kruiden kan maken, en heb je dan dezelfde grammen nodig?
Gr,
Mirella
Dat kan zeker. Je hebt dan minder nodig omdat die smaak sterker is.
Dank je wel. Zou ik dan theelepel hoeveelheid mogen?
Morgen staat er een heerlijke biefstuk op het menu. Het komt dus goed uit ?
Ik zou gewoon naar smaak toevoegen, dat doe ik zelf altijd als ik gedroogde kruiden gebruik ipv verse 🙂
Leuk dit ik heb dit net gemaakt. Heb er kransjes van gemaakt nu liggen ze in de diepvries tot 1e kerstdag ik ben benieuwd op de reacties van onze gasten die bij ons komen eten.
Deze uitgeprobeerd en het is heerlijk! Bovendien makkelijk en snel klaar. Voor mij de ideale combinatie. Dank!
Aangezien ik geen citroen had heb ik het met mandarijnsap gemaakt en was erg lekker!
Wat goed! Ook een lekkere variatie.
Hoelang kan je deze bewaren in de diepvries?
3 maanden