Knoflookbrood maken (met gepofte knoflook!)

3 januari 2023 Laatst bewerkt: 18 januari 2023
Knoflookbrood maken (met gepofte knoflook!)
58

Zelf knoflookbrood maken was nog nooit zo makkelijk en zó lekker. Dit recept met gepofte knoflook wil je echt eens uitproberen.

Zelf knoflookbrood maken

Ik kwam op het idee om dit knoflookbrood te maken doordat ik er vorig jaar vele (watertandend lekkere) filmpjes van voorbij zag komen op TikTok. Dit brood was een heuse rage en het stond al een flinke tijd op mijn baklijst.

Gezien ik er geen geheim van maak dat ik regelmatig achter de trends aanloop ben ik inmiddels, een jaar later, ook aan de slag gegaan met het recept. En wat was dit ongelofelijk lekker! Ik begrijp volledig dat deze manier om knoflookbrood te maken zo populair was.

Ik heb mijn versie van dit knoflookbrood daarom razendsnel voor jullie uitgeschreven 😉. Als je er een gehele maaltijd van wil maken, dan kun je er een kop soep of een verse salade naast eten.

Je kunt Laura’s Bakery ook volgen op TikTok!

Knoflookbrood met kaas en verse kruiden

Knoflookbrood met kaas en verse kruiden

Misschien moet je meteen denken aan die afbakstokbroden met kruidenboter ertussen. Het heeft daar wat van weg, maar dan echt veel lekkerder. Dat komt uiteraard doordat er ook nog kaas aan dit knoflookbrood wordt toegevoegd, maar ook doordat je zelf een heerlijke kruidenboter maakt waar je gepofte knoflook doorheen mengt. Och, wat is dat lekker.

Gepofte knoflook

Gepofte knoflook is veel zachter en zoeter van smaak dan de verse (rauwe) variant. Het is dus niet zo scherp en ‘knoflookig’ als je van knoflook gewend zult zijn. Vandaar dat je met een gerust hart twee hele knoflookbollen in dit brood kunt verwerken.

Als je al weet dat deze gepofte knoflook je hart gaat stelen, bereid dan meteen een extra bolletje. Je kunt de gepofte knoflook namelijk prima een week in de koelkast bewaren en later door een ander gerecht verwerken. Meng het bijvoorbeeld door een zelfgemaakte soep, hummus of aioli.

Het Borrelhapjes Bakboek

Nog meer van dit soort zalige borrelbroden bakken? Met de ruim 150 recepten uit Het Borrelhapjes bakboek organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel nu!

Afbeelding
Knoflookbrood recept

Veelgestelde vragen

Kan ik het knoflookbrood ook zonder kaas maken?

Dat kan zeker. Je kunt de kaas in het recept ook door een kaas naar jouw smaak vervangen, zie daarvoor ook de tips onder het recept.

Is het brood ook voor te bereiden om later af te bakken?

Ik heb het niet getest, maar dit lijkt me geen probleem. Ik zou het dan goed verpakken in aluminiumfolie tot gebruik en in de koelkast (max. 2 dagen) bewaren tot je het afbakt. Op deze manier zou je het ook moeten kunnen invriezen (tot drie maanden). Let er dan wel op bij het afbakken dat een bevroren brood een langere baktijd heeft.

Moeten de knoflookbollen schoongemaakt worden?

Nee, deze snijd je met schil en al open. Na de baktijd in de oven is de knoflook heel zacht geworden en kun je het zo uit de schil knijpen.

Knoflookbrood recept

 

Knoflookbrood maken

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Knoflookbrood

Zelf knoflookbrood maken was nog nooit zo makkelijk en zó lekker. Dit recept wil je echt eens uitproberen.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 2 bollen knoflook
 • 2 el olijfolie mild
 • 1 afbakstokbrood zie de tips
 • 80 gram zachte roomboter
 • 25 gram fijn gesneden verse kruiden bieslook, basilicum en peterselie
 • 50 gram geraspte kaas
 • 80 gram geraspte mozzarella
 • peper en zout

Instructies

VOORBEREIDING: KNOFLOOK POFFEN

 • Snijd een klein stukje van de bovenkant van knoflookbollen af, zodat je de knoflooktenen ziet. De bovenkant gooi je weg, maar de opengesneden bollen leg je op een vel aluminiumfolie.
 • Schep over elke bol een eetlepel olijfolie en wikkel de vel aluminiumfolie om de bollen heen, zodat het pakketje dicht is. Bak het pakketje voor 40 minuten in de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte) en laat daarna even afkoelen.

KNOFLOOKBROOD BEREIDEN

 • Knijp de gepofte knoflook uit en doe in een kom. Meng met de zachte roomboter, iets meer dan de helft van de verse kruiden en peper en zout (naar smaak).
 • Snijd het afbakstokbrood horizontaal (in de lengte) doormidden en smeer de knoflook-kruidenboter er overheen. Strooi de geraspte kaas erover en hierna ook de geraspte mozzarella.
 • Bak het knoflookbrood volgens de baktijd die op de verpakking van je afbakstokbrood vermeld staat en tel daar nog 5 minuten bovenop. Ik gebruikte een spelt desem stokbrood en bakte het brood onderin de oven.
 • Serveer direct en strooi de resterende verse kruiden erover.

Tips

 • Je kunt in principe elke soort afbakbrood gebruiken: een spelt stokbrood, een Frans stokbrood, een ciabatta etc.
 • Ik vind en mix van verse kruiden het meest lekker, maar je kunt ook minder soorten kruiden gebruiken (zolang je in totaal wel 25 gram gebruikt).
 • Voor de geraspte kaas kun je ‘reguliere’ kaas gebruiken, maar ook cheddar of Parmezaanse kaas.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *