Kruidige shortbread koekjes met een snelle cappuccino

28 november 2017
26

Waar ik thee altijd en overal kan drinken, drink ik koffie weer op hele andere momenten en in hele andere situaties. Daarnaast zijn koffie en koekjes voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gezellig met ergens een kopje cappuccino drinken met daarbij een koekje terwijl je opwarmt van het koude weer buiten. Of ik zit op de bank met een goed boek, lekkere koekjes en een kop koffie. Daar kan ik ook echt van genieten. Vooral van de kopjes cappuccino buiten de deur. Enige reden dat ik die thuis niet drink, is dat ik geen melkopschuimer in huis heb. Maar die is niet meer nodig, ik probeerde namelijk de verwenkoffie van Douwe Egberts zodat ik thuis ook van dat perfecte momentje kan genieten. Omdat bij een goede cappuccino voor mij ook een koekje hoort, bakte ik snel nog een paar kruidige shortbread koekjes. Die passen perfect bij het najaar en kun je nog dopen in je koffie ook, worden ze nog lekkerder van. En heel belangrijk: deze koekjes vallen niet gelijk uit elkaar zodra je ze in de cappuccino doopt.

Goed, even snel over de verwenkoffies. In totaal zijn er drie soorten: Latte Macchiato, Latte Caramel en mijn favoriet Cappuccino. Een melkopschuimer is dus niet nodig, eigenlijk heb je bijna niets nodig. Alleen een zakje verwenkoffie, wat heet water, een beker of glas en een lepel om te roeren. En een paar seconden van je tijd, het is namelijk snel gemaakt. Dit is wat ik aan informatie kreeg. Klinkt veelbelovend, alleen de grote vraag waar ik mee zat is die bekende schuimlaag. Lukt dat wel zonder echt melkschuim. Tijd om te testen dus. Maar eerst gaan we nog even door naar het koekjesrecept, want we kunnen natuurlijk niet aan de cappuccino beginnen zonder lekker koekje erbij.

Kruidige shortbread koekjes

Deze kruidige shortbread koekjes zijn perfect voor bij een kop koffie en zelf om erin te dippen. Ze zijn stevig genoeg en vallen niet gelijk uit elkaar.
Porties: 50 stuks

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 300 gram bloem
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 1 tl nootmuskaat

Instructies

  • Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg bloem en kruiden toe en mix tot een stevig koekjesdeeg. Verpak het deeg en laat een uurtje rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot 4 mm dikte en snijd er langwerpige koekjes uit van ongeveer 8 x 3 cm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en prik wat gaatjes in het deeg. Dit heeft niet echt een functie in dit recept, maar ze zien er wel net even wat leuker uit 😉 .
  • Bak de koekjes in 14 minuten op 175 graden (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes een aantal minuten op de bakplaat rusten voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.

Cappuccino maken

De koekjes zijn klaar, aan dat deel kan het niet meer liggen. Nu gaat de cappuccino verwenkoffie in de test. Om het te maken doe je de inhoud van een zakje in een kop of glas. Voeg al roerend ongeveer 120 ml net niet kokend water toe en roer even goed door. That’s it. Als je na het roeren even wacht zie je de mooie schuimlaag verschijnen. Ik maakte zelf een dubbele cappuccino en strooide ook nog wat cacaopoeder op de schuimlaag.

Koekje erbij (niet vergeten te dippen) en genieten maar!

Wat vind ik ervan?

Ik vind dit echt een uitvinding. Ik ben dan misschien geen grote koffiedrinker, maar ik heb toch echt wel mijn momentjes dat ik serieus zin heb in een cappuccino (met koekje). Meestal op de momenten waarop ik even helemaal niets hoef, lekker met een boek op de bank zit of juist gezellig met een vriendin bijklets. En juist omdat ik geen hele grote koffiedrinker ben vind ik dit handig. Ik hoef niet allemaal extra apparaten en benodigdheden in huis (en mijn al volle kleine keuken) te halen terwijl ik die niet intensief zal gebruiken. Plek voor een doosje verwenkoffie heb ik gelukkig wel.

Dit is een samenwerking met Douwe Egberts, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Ha Laura,

    Koekjes zien er heerlijk uit, ga ik zeker een keer bakken.
    Koffie vind ik voor op de camping, zonder koffiezetapparaat, een uitkomst.

  2. Anke schreef:

    koekjes lijken me heerlijk, zou ik ze ook kunnen uitsteken of werkt dat niet?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  3. De koekjes klinken zalig, alleen geef ik zelf liever de voorkeur aan een verse cappucino met bonenkoffie.

  4. Pascale schreef:

    gisteren deze koekjes zien verschijnen en omdat ik graag shortbreadkoekjes eet, ben ik er gelijk aan begonnen!
    Ze zijn niet moeilijk om te maken, maar ze zijn overheerlijk! :-p

  5. Yvette schreef:

    Het ruikt al heerlijk maar ik heb er lang geen 48 kunnen maken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *